IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стойчева: Трябва да спрем да дотираме специалности без бъдеще на пазара

Привличането на инвестиции ще е още по-трудно, ако имиджът ни на страна с квалифицирани кадри се стопи, смята директорът на „Джуниър Ачийвмънт България“

09:10 | 08.05.13 г. 20
<p>
	<em>Милена Стойчева, директор на &bdquo;Джуниър Ачийвмънт България&ldquo;.&nbsp;</em> Снимка: Личен архив</p>

Милена Стойчева, директор на „Джуниър Ачийвмънт България“.  Снимка: Личен архив

- Ще продължават ли да „изтичат“ българските кадри в чужбина?

Мисленето, че ще учиш нещо, което ще ти даде диплома и тя ще ти помогне да се реализираш, просто не работи. Икономиката като цяло е много динамична, светът също. Вече сме в друга ера – други са професиите и квалификациите, които се търсят и те се променят много динамично. Професиите на бъдещето – тези, които ще се търсят след десет години например, в момента въобще не съществуват в публичните представи – например една от тях е да бъдеш екскурзовод в Космоса, наноинженер или наногеолог – все професии, които ще бъдат реални с темповете на развитие на икономиката и като цяло на глобалния пазар на труда след около десет години.

Парадоксално е, че говорим за глобализирана икономика и за „изтичане“ на кадри. Няма как да бъде спрян човек с висока квалификация да търси по-добра реализация, където и да е по света. По-важното е да бъде създадена добра бизнес среда у нас, така че кадрите, които възпитаваме, да поискат да останат част от нея. Наред с това в самите компании организационната култура трябва да бъде такава, че да носи удовлетвореност, стандарти за коректност, да мотивира служителите да бъдат резултатни. В момента, в който тази среда се регулира и стандартите на работа започнат да се измерват, както в другите държави, тогава може да спре „изтичането“ на кадри.

- Кои са уменията, които ще са най-търсени в бъдеще?

Квалификацията, която се търси е свързана с определени умения и те са очертани като ключови в стратегията на ЕС за развитие до 2020 година. В тях влизат така наречените „меки умения“, или добрата комуникация, презентационни умения, работата в екип, дори тези, които позволяват всеки да представи своя потенциал и да развие увереност в това, което може да предложи като интелектуален ресурс. Тук влиза и предприемаческото поведение – нещо, което ние доскоро пренебрегвахме – инициативността и активното отношение към всеки един вид дейност.

- Как оценявате качеството на работната сила у нас?

Мненията са полюсни. От една страна още има места и програми, които осигуряват сравнително добро ниво на образованието, но на други места нивото е доста занижено, не излизат добри кадри. Активността у нас е на заден план – не е адекватно обучението, базата, методите и липсва сътрудничество с практиката, което е задължително за всяко образование, за да доведе до високо качество на работната сила.

От друга страна в някои от сферите все още са запазени традициите младите специалисти да бъдат подготвени добре, но определено ако тук не бъдат въведени новите методи на работа и сътрудничество с практиците, както и изискванията на новата пазарна среда, в много скоро време ще се отрази и толкова ще спадне качеството на работната сила, че вече няма да можем да сме привлекателна дестинация за инвестиции – с висококвалифицирана и не толкова скъпа работна ръка. В крайна сметка това, че образованието не е достатъчно адекватно, ще доведе до понижаване качеството на работната сила.

- Има ли наплив към специалности за високо ниво специалисти за сметка на тези от средно ниво?

Да. Това е тенденция, която се забелязваше преди 30 години в САЩ, когато станаха много популярни програмите по бизнес администрация, но както виждаме скоро това доведе до криза. За да съществува една икономика, тя не може да бъде поддържана само от хора, които управляват ресурси, а трябва да бъде и създател на ресурсите. Според мен модата към подобни специалности се дължи и на факта, че няма добра ориентация още в средното образование. На практика всичко започва от образователната система.

Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
права е жената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Е те тука съм на иляду пруцента съгласен с тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
По избори иначе намират пари да спонсорират *** и ниско образовани кадри да гласуват за подкрепяните от тях партии а за образование се стискат! Ех дяволите му с дяволи! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Ами просто трябва да им се припомня че социализма е в историята! Държавата,респективно болшинството от гражданите и не са благотворително дружество, което да им дарява безплатни или почти безплатни кадри! Кадрите са ресурс и като такива струват!! Струууват! Имат цена. Не можеш без да поемаш риск да искаш да печелиш и да живееш добре! Не може без инвестиции да движиш бизнес! :D ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Абсолютно - всички рабптодателив областа на техниката искат прясно дипломираните инженери даса с възможно най-добрите познания билоза техника, програмиране и проектиране, но като им поискаш да спонсорират с материална база, с техническа информация, или дори просто да се заведат студенти при тях да видят техника и съоръжения, казват - ми хубаво,ама ся видете ли, неможе, щото ...и една камара оправдания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Туй да не им е социализъм!? Искаш да печелиш -инвестираш /а не да ги държиш парите в офшорки/ и си носиш риска! Никой никого не е длъжен да спонсорира! Сиренето е с пари! Имат си организации на работодателите. Да се организират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Не само тези "....без бъдеще на пазара..." а и тези с бъдеще! Никакви дотации! Ако на бизнеса му са нужни кадри да си ги плаща! Точка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Нека да започнем промените със СУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
100% съгласен.Само да добавя, че днес *** и пульо получават висше образование в България без значение стават или не стават. Не може да не чожеш да смяташ и с *** и да станеш счетоводител. Пък после да работиш в туризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 2
leonidoff
преди 11 години
Зубрачи и чалгари учат в българските псевдо-университети. Критично мислене = проблеми (прекъсване и безброй двойки). Течно Колев и подобни комунистически творения са декани и ректори на юридически факултети (СУ) и полицейски академии. Професорите преподаващи икономика в СУ и УНСС са учили и живели във време с планова такава. Те никога не са писали CV и не са търсили работа. Прогреса в образованието е като в другите сфери в *** - в далечното бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още