IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Дренски: Частната здравна помощ позволи на пациента да изисква качество

Частните болници у нас задържат голяма част от висококвалифицираните медицински кадри, заяви изпълнителният директор на МБАЛ "Токуда Болница София"

08:14 | 13.02.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Д-р Дренски: Частната здравна помощ позволи на пациента да изисква качество

- Кога ще се подобри системата към желаното високо качество на болничните услуги?

Когато имаме справедливо остойностяване на медицинската дейност, когато имаме справедливо заплащане на специалистите лекари и професионалисти по здравни грижи и когато ползваме опита и знанията, за да се учим от тях – особена в сферата на здравния мениджмънт. В България има добри примери, а още повече има в напредналия свят. Когато най-сетне бъде извършена здравната реформа, която 24 години буксува. Ако има приемственост и последователност във властта дори подобна трудна и бавна реформа би могла да бъде доведена до успех в името на българските граждани и българските лекари и сестри.

- Как може да се прекрати порочната практика за масови хоспитализации?

Когато държавата се грижи за достъпа и качеството, което получават пациентите, а не ги плаши с лимити и закриване на болници. Това влияе изключително зле на българина. И през октомври 2013 година наблюдавахме точно това – хората бяха така изплашени от циркулиращите в публичното пространство послания за закриване на болници и изчерпване на лимити. Всички болници до последната отчетоха неимоверен ръст на приетите пациенти за болнично лечение. Защото българинът познава дефицита и се страхува от него. Болниците са тези, които нямат право да откажат лечение на болен. А българинът за съжаление става все по-болен заради забавената реформа.

- Предвижда се да бъде върната задължителната акредитация за всички болници, включително и за университетските...?

Това никога не е притеснявало частните болници у нас, тъй като всички те нямат трудности с покриването на критериите на акредитациите. Нещо повече – част от нашите членове, привличайки и лекувайки пациенти от чужбина, се стремят да отговарят на най-стриктните световни атестати за качество. Три от болниците, които членуват в НСЧБ, сред които и Токуда, са и в процес на сертифициране по най-трудната и най-взискателна система в света – американската JCI.

- Трябва ли да се регламентира официално доплащането в лечебните заведения с оглед на недофинансираните клинични пътеки?

И в момента има сериозно доплащане – НЗОК не покрива нито лев от стойността на имплантите в офталмологията и неврохирургията, а само частично финансира стентове и изкуствени стави например. Недостатъчното финансиране на медицинските дейности е основният проблем в здравеопазването. Това води до появата на доплащане, което не навсякъде е извадено на светло така, както в частния сектор. Официализирането на доплащането ще подобри здравната система - за да има качествено здравеопазване, трябва да се въведе официално доплащане. Трябва политическа воля за това, но популизмът е основната пречка. А моделите, по които може да става това, са различни и държавата чрез социалното ведомство да поеме финансирането на социално слабите пациенти. В противен случай ще имаме все по-недофинансирана система за всички.

Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 0
aide_de
преди 10 години
Отивам в Токуда на преглед. От вратата те питат с направление лиси или ще плащаш.Ако си с направление, в моя случай, ме изпратиха при най-калпавия доктор, който беше уволнен от известна столична болница /пише го в визитката от сайта на самата болница.Влизаш вътре. Дай си направлението. Сестра, взе ли направлението. Пет минути се разправяме с документите. Накрая извода беше: - Здрав си, ако ти се налага пий лекарства. На въпроса: докторе, какви лекарства ми се отговори най-нагло Джи пи то знае И аре у лево...Естествено се оплаках в сайта и естествено не ми отговориха и не ми обърнаха никакво внимание...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
kane
преди 10 години
RedBot, можеш да си смениш успешно името след такъв коментар на RedDumb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Това много прилича на американския модел, а той, ако не си чул, дава много, ама наистина много дефекти! Вкл. невъзможност за удържане на цените в разумни граници. А относно това дето един лекар затривал десетина години от живота си за образование - да, така е, но това значи ли, че ако (да кажем) е учил 2-3 пъти повече от средното трябва да получава заплата 10-20 пъти над средната?! И как да направим така, че водещ принцип в здравеопазването да не е чистия пазарен принцип, защото в случая този принцип би звучал като "Парите или живота?". Къде точно минава границата между доброто заплащане и изнудването? Защото нали - без нов телефон може и да минем, ама без дроб или бъбрек няма как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
RedBot
преди 10 години
Всички болници трябва да са частни. В Здравната каса трябва да се внася една задължителна осигуровка, която да покрива годишна профилактика и Спешната помощ. От там нагоре частни здравни фондове на застрахователелен принцип. Искаш качество - застраховаш се с повече. Крайно време е да се разбере, че един лекар затрива 10ина г от живота си за образование, със съответните разходи. Естествено, че ще иска възвръщаемост за усилията си. А братята роми и всички отворковци без осигуровки получават това, за което са си платили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Спящият бик
преди 10 години
Ако не бяха частните болници, където да получа качествено медицинско обслужване за парите си, досега да съм загинал. Проблемът не е нито в частното, нито в държавното, а в неясната собственост. Много са още хората, които очакват държавата да поема разходите, а те - само печалбата. Но не е луд, който яде баницата... Докато могат - ще го правят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Ъхъ! Частните болници... И то точно в Токуда...http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2464173
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
xkm
преди 10 години
Частната болница се създава ПРЕДИ ВСИЧКО за да печели нейният собственик . Всичко останало е на по - заден план . Тоест с парите на здравно осигурените се задоволяват ПРЕДИ ВСИЧКО частни интереси. Трябва да се ограничи финансирането на частните болнични заведения от НЗОК и да се въведе доплащане за пациентите , които желаят да се лекуват частно . Спестените средства да се насочат за повишаване квалификацията, усвояване на нови методики на работа и подобряване на условията в държавните болнични структури .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още