IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Дренски: Частната здравна помощ позволи на пациента да изисква качество

Частните болници у нас задържат голяма част от висококвалифицираните медицински кадри, заяви изпълнителният директор на МБАЛ "Токуда Болница София"

08:14 | 13.02.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Д-р Дренски: Частната здравна помощ позволи на пациента да изисква качество

- Какви са вашите предложения за решаване на проблема с огромния брой здравно неосигурени?

Трябва да се направи така, че когато гражданите на България имат нужда от каквото и да е административно обслужване – да си платят данъците, да си запишат детето в детската градина, да си извадят свидетелство за съдимост, смяна на лични документи и т.н.  – в този момент да се проверява здравноосигурителния статус и неговата изрядност да бъде условие за ползване на държавни и общински услуги.

- Подкрепяте ли предложението за създаване на национални спешни центрове?

На първо място всяка една идея и всяко едно действие трябва да бъде на първо място съобразено с пациента - да улеснява достъпа му, да уважава избора му и най-вече да му осигурява най-високо качество на лечение. Не трябва да забравяме, че пациентите чрез своите данъци и осигуровки имат право да получат лечение там, където са избрали. Подкрепям следването на утвърдени световни практики, каквато е в линейките да не пътуват лекари и да има справедливо остойностяване на спешната дейност. В същото време обаче не мога да не изразя резервите си спрямо идеята да се поеме по пътя на тежка централизация на спешното лечение.

Преминаването на спешните отделения на подчинение на центровете за спешна медицинска помощ ще доведе до повече проблеми отколкото ползи, тъй като спешните центрове и в момента изпитват изключителен недостиг на ресурс - на първо място човешки, на второ място - финансов. Ще бъде нарушена и комуникацията при преминаването на пациента от спешно към активно лечение, тъй като екипите от двата етапа ще бъдат на различно подчинение.

Друг проблем, който би възникнал е, че ще се задълбочи неравнопоставеността между лечебните заведения според формата им на собственост. Вместо централизиран подход със съмнителна ефективност и исторически данни за това бих предложил да се посветят повече усилия върху възможността всички лечебни заведения за болнична помощ да могат да оказват спешна помощ и да бъдат адекватно финансирани.

- Европейското финансиране в здравеопазването – какви са проблемите с достъпа до средствата?

Цялостни. На нас ни е забранено да участваме в конкурсите за европейски програми на Министерството на здравеопазването и Министерството на регионалното развитие. Правим неимоверни опити да преодолеем тази неравнопоставеност, но на този етап достъп до еврофондове имат само държавни и общински структури. Това често се оказва проблем, тъй като те не винаги успяват да бъдат гъвкави и ефективни, а често имат трудности – най-вече общините – с осигуряване на кофинансирането на проектите.

Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на АГ болница "Д-р Щерев", Актавис България и финансово-счетоводна къща Симбула.

Институционални партньори на клуб Investor.bg:
Индустриален Холдинг България, БФБ - София, Bulgaria ON AIR, Дакси и ГБИТК

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 0
aide_de
преди 10 години
Отивам в Токуда на преглед. От вратата те питат с направление лиси или ще плащаш.Ако си с направление, в моя случай, ме изпратиха при най-калпавия доктор, който беше уволнен от известна столична болница /пише го в визитката от сайта на самата болница.Влизаш вътре. Дай си направлението. Сестра, взе ли направлението. Пет минути се разправяме с документите. Накрая извода беше: - Здрав си, ако ти се налага пий лекарства. На въпроса: докторе, какви лекарства ми се отговори най-нагло Джи пи то знае И аре у лево...Естествено се оплаках в сайта и естествено не ми отговориха и не ми обърнаха никакво внимание...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
kane
преди 10 години
RedBot, можеш да си смениш успешно името след такъв коментар на RedDumb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Това много прилича на американския модел, а той, ако не си чул, дава много, ама наистина много дефекти! Вкл. невъзможност за удържане на цените в разумни граници. А относно това дето един лекар затривал десетина години от живота си за образование - да, така е, но това значи ли, че ако (да кажем) е учил 2-3 пъти повече от средното трябва да получава заплата 10-20 пъти над средната?! И как да направим така, че водещ принцип в здравеопазването да не е чистия пазарен принцип, защото в случая този принцип би звучал като "Парите или живота?". Къде точно минава границата между доброто заплащане и изнудването? Защото нали - без нов телефон може и да минем, ама без дроб или бъбрек няма как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
RedBot
преди 10 години
Всички болници трябва да са частни. В Здравната каса трябва да се внася една задължителна осигуровка, която да покрива годишна профилактика и Спешната помощ. От там нагоре частни здравни фондове на застрахователелен принцип. Искаш качество - застраховаш се с повече. Крайно време е да се разбере, че един лекар затрива 10ина г от живота си за образование, със съответните разходи. Естествено, че ще иска възвръщаемост за усилията си. А братята роми и всички отворковци без осигуровки получават това, за което са си платили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Спящият бик
преди 10 години
Ако не бяха частните болници, където да получа качествено медицинско обслужване за парите си, досега да съм загинал. Проблемът не е нито в частното, нито в държавното, а в неясната собственост. Много са още хората, които очакват държавата да поема разходите, а те - само печалбата. Но не е луд, който яде баницата... Докато могат - ще го правят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Ъхъ! Частните болници... И то точно в Токуда...http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2464173
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
xkm
преди 10 години
Частната болница се създава ПРЕДИ ВСИЧКО за да печели нейният собственик . Всичко останало е на по - заден план . Тоест с парите на здравно осигурените се задоволяват ПРЕДИ ВСИЧКО частни интереси. Трябва да се ограничи финансирането на частните болнични заведения от НЗОК и да се въведе доплащане за пациентите , които желаят да се лекуват частно . Спестените средства да се насочат за повишаване квалификацията, усвояване на нови методики на работа и подобряване на условията в държавните болнични структури .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още