IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2016 г. започва строителството по проекта за добив на злато от Ада тепе

Рудникът ще е уникален заради отношението към околната среда, заяви изпълнителният директор на "Дънди прешъс металс Крумовград" Илия Гърков

08:15 | 26.08.14 г. 14
<p>
	Снимка: Личен архив</p>

Снимка: Личен архив

Концентратът може да се продава и преработва навсякъде по света, понеже е чист като краен продукт. В него няма арсен, сяра и киселинно генериращи елементи. Затова той се води чист продукт и може да се продава навсякъде.

Има разлика с концентрата от Челопеч, в който има високо съдържание на арсен. Много ни критикуват, че изнасяме челопешкия концентрат, но не ни е разрешено да го преработваме тук. Нашата цел е да спазваме всички изисквания както на българското, така и на европейското законодателство.

Какви добиви се очакват в Крумовград?

Очакваме да добиваме между 820 – 850 000 тона руда на година. Концентратът ще е около 10 000 т на година, но при допълнително обогатяване този обем ще се намали. Въпросът е къде ще се продава. Колкото е по-далече, толкова по-малък трябва да е обемът.

Запасите от злато в находището са 27 тона, като целта е всичко да се извлече максимално. Има и минимални количества сребро – под 10% от общия продукт. Ако там имаше само сребро, никой нямаше да тръгне да разработва мина.

Ако сравним Ада тепе с други находища, каква е перспективата пред проекта?

Проектът е за 12 – 15 години, от които рудникът ще бъде експлоатиран до 10 години. Това е един малък открит рудник.

Ако сравним с „Елаците“ и „Асарел“ - те работят по над 20 млн. тона руда годишно. При нас в цялото находище няма толкова – там има между 6 и 7 млн. тона руда. А те преработват толкова за четири месеца.

Колко души планиране да наемете?

По времето на строителството ще наемем около 300 – 320 души, а през експлоатационния период от 220 до 250 човека. При рекултивацията ще са необходими от 50 до 70 работници.

Разбира се, отдавна е известно, че всяко отворено работно място в тази промишленост генерира допълнително от три до пет работни места в различни други индустрии и в сферата на услугите. 

Рудникът ще работи от понеделник до петък на двусменен режим на работа, в тъмната част на денонощието няма да се работи заради нивата на шум. Взривните работи ще бъдат два пъти в седмицата в точно определен час. Обогатителната фабрика ще е на непрекъснат седемдневен режим.

Един от страховете в Крумовград беше, че ще наемем външни хора и за тях няма да има работни места. Но през последната година успяхме да обясним, че ще разчитаме на местните хора и ще ги обучим.

В какво състояние ще бъде районът, след като добивът приключи, например след 20 години?

Ада тепе е връх, след като работата приключи, горната част няма да я има и ще изглежда като кариера. Планираме пълна рекултивация и планът за нея е одобрен от Министерството на икономиката. Рекултивацията започва още в момента на производството. Да, ще има промяна в ландшафта, ще има тераси, но те ще са рекултивирани.
Тъй като скалите там не са киселинно генериращи, накрая ще оставим съоръжение за събиране на чисти води, които могат да се ползват за поливане.

Каква е вашата оценка – каква беше 2013 г. за минния бранш?

Като цяло цените на голяма част от металите тръгнаха надолу. Златото също се върна там, където беше преди много години. Това се отрази неблагоприятно на сектора. Някои предприятия успяха да компенсират спада с увеличени добиви.

Но всеки един спад на цените е повод човек да се фокусира върху бизнеса си и да помисли как да остане на пазара.
За тази година очаквам леко да се увеличат нивата на добив.

На инвестициите влияят други фактори, включително несигурната икономическа среда. В България може да се направи много, за да привлечем външни инвестиции и то не само в този сектор.

Въпреки негативния образ на тази индустрия, искам да отбележа, че у нас има поне 10 предприятия, които са на световно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 13 rate down comment 1
OldMan
преди 9 години
Нали знаете, че сме на второ място в света по износ на руди на благородни метали и техни концентрати, И че държавата печели по малко от 1 % от концесиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
Маркс го е казал по малко по различен начин:Експлоатиран е всеки, който разботи за някой друг и не участва в преразпределението на добавената стойност. ( цитирам по памет )Всички демагози ни обясняват, как ще сложат край на експлоатацията и как всички ще започнем да преразпределяме добавената стойност, ама някои друг път!И при комунизма народонаселението беше експлоатирано от партиините другари.И френската революция е целяла край на експлоатацията, но много бързо след като обезглавили старата аристокрация, се създала нова аристокрация и 200 години по-късно народонаселението пак е в позиция на експлоатирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Малко за разнообразие:Японец, американец и руснак си говорят:Американеца: Ние имаме много иновативна икономика!Японеца: Ние имаме икономика на високите технологии!Руснака: А пък ние имаме много полезни изкопаеми!Американеца и японеца се спогледали и казали: Аааа, не! Вие имате изкопяеми, но ние ги правиме полезни!Та викаш да се омитат и ние да си управляваме изкопаемите!Тогава по-добре изкопаемите да си стоят в земята и да чакат по-добри времена, когато българската държава ще бъде добър стопанин! Защото по настояще не е!Справка: Новата спортна зала в гр. Сличница за 7 милона лева.Разбира се изразявам само моето скромно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Написаното от мене за акциите си беше вид провокация. Мисълта ми е, че всеки, който стои го грабят. Така е било и така ще бъде. На него му остава само да се оплаква колко лоши били другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Сега ! Тези дето ще го добиват американци ли са ? За България какво ще остава, озвен разбира се замърсяването от добива ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
melon
преди 9 години
Tи остави тази работа с акциите! Не е само българска патент да се прецакват дребните акционери... Що да не се вземат едни пари от пазара?Кой контролира нещата? Кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 4
dr.5rov
преди 9 години
Компанията е публична. Последния път когато погледнах акциите бяха по около 5.5 канадски долара. Активи за около милиард и пуснати около 140 000 000 акции.Ако някой иска да участва в "грабежа" да си купи акции. Които искат, да вземат и да си направят фонд и да купят акции. Ако от депозитите от 38 милиарда се извади 1 милиард, и се купят акции, то кажи речи компанията ще мине в ръцете на този фонд.(Написаното по-горе не е инвестиционен съвет)Стига реване как ни грабят. Няма полза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 10
Императорът
преди 9 години
Първо вземи да се поинтересуваш колко точно "плащат" тия бандити. За печалбата бъди сигурен, че не работят на загуба - ти тия крадци за благотворителна организация ли ги имаш? Защо не си копат в Канада, която е фрашкана със злато, но са дошли тук - сигурно от благородни подбуди?Държавата трябвало да изхарчи "едни пари"... значи държавата може да харчи милиарди всяка година за развъждането и отглеждането на ордите престъпни и гнусни ромове, но не може да ги даде за да добие собствените си природни богатства? Значи ромовете са по-ценни от златото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 13
Императорът
преди 9 години
Докога ще търпим разбойниците от Дънди Прешъс Метълс да ни ограбват? Тия 27 тона злато са собственост на Българската държава и на нейния суверен - Българският народ !!! Някой попита ли тоя суверен дали е готов да даде златото си на канадската фирма?27 тона златце по настоящи цени струват над 1.1 МБ в зелено, разделени между настоящите жители на България падат се по около 4 грама на човек... вие, ако имате 4 грама златце в ръката си - ще ги дадете ли на тоя *** на снимката? НЕЗАБАВНО прекратяване на концесиите на канадските бандити и съд за държавна измяна за тези, които са ги подписали от Българска страна !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 12
Hris0 Hrist0v
преди 9 години
Като гледам коментарите имам чувството, че е писал Волен Сидеров и сподръжниците му от ТВ Алфа. Никой нищо не ни граби. Хората си плащат за концесията и придобитата руда. Ако държавата трябваше да копае, трябваше да изхарчи едни пари като при АЕЦ-а и Южен поток, за да построи мина, завод за преработка, съоръжения и т.н. В крайна сметка накрая, я излезе на печалба от това, я не. Така хем постъпват приходи в хазната, хем се създават работни места за живеещите в района.Проблемът тук са ДПС, които смятат, че южната част на България им е тяхна собственост и всеки, който иска да развива бизнес или нещо друго там, трябва да им плаща едни големи пари под масата. Реално местното население иска да има мина, защото така ще се открият 1-2 работни места, а заплащането (имайки предвид специфичната дейност) ще е в пъти по-високо от това, което дава местния бизнес. Ама ако не се плати на ДПС не става, които пък правят всичко възможно да се блокира проекта. Не е много сложна схемата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още