IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2016 г. започва строителството по проекта за добив на злато от Ада тепе

Рудникът ще е уникален заради отношението към околната среда, заяви изпълнителният директор на "Дънди прешъс металс Крумовград" Илия Гърков

08:15 | 26.08.14 г. 14
<p>
	Снимка: Личен архив</p>

Снимка: Личен архив

Концентратът може да се продава и преработва навсякъде по света, понеже е чист като краен продукт. В него няма арсен, сяра и киселинно генериращи елементи. Затова той се води чист продукт и може да се продава навсякъде.

Има разлика с концентрата от Челопеч, в който има високо съдържание на арсен. Много ни критикуват, че изнасяме челопешкия концентрат, но не ни е разрешено да го преработваме тук. Нашата цел е да спазваме всички изисквания както на българското, така и на европейското законодателство.

Какви добиви се очакват в Крумовград?

Очакваме да добиваме между 820 – 850 000 тона руда на година. Концентратът ще е около 10 000 т на година, но при допълнително обогатяване този обем ще се намали. Въпросът е къде ще се продава. Колкото е по-далече, толкова по-малък трябва да е обемът.

Запасите от злато в находището са 27 тона, като целта е всичко да се извлече максимално. Има и минимални количества сребро – под 10% от общия продукт. Ако там имаше само сребро, никой нямаше да тръгне да разработва мина.

Ако сравним Ада тепе с други находища, каква е перспективата пред проекта?

Проектът е за 12 – 15 години, от които рудникът ще бъде експлоатиран до 10 години. Това е един малък открит рудник.

Ако сравним с „Елаците“ и „Асарел“ - те работят по над 20 млн. тона руда годишно. При нас в цялото находище няма толкова – там има между 6 и 7 млн. тона руда. А те преработват толкова за четири месеца.

Колко души планиране да наемете?

По времето на строителството ще наемем около 300 – 320 души, а през експлоатационния период от 220 до 250 човека. При рекултивацията ще са необходими от 50 до 70 работници.

Разбира се, отдавна е известно, че всяко отворено работно място в тази промишленост генерира допълнително от три до пет работни места в различни други индустрии и в сферата на услугите. 

Рудникът ще работи от понеделник до петък на двусменен режим на работа, в тъмната част на денонощието няма да се работи заради нивата на шум. Взривните работи ще бъдат два пъти в седмицата в точно определен час. Обогатителната фабрика ще е на непрекъснат седемдневен режим.

Един от страховете в Крумовград беше, че ще наемем външни хора и за тях няма да има работни места. Но през последната година успяхме да обясним, че ще разчитаме на местните хора и ще ги обучим.

В какво състояние ще бъде районът, след като добивът приключи, например след 20 години?

Ада тепе е връх, след като работата приключи, горната част няма да я има и ще изглежда като кариера. Планираме пълна рекултивация и планът за нея е одобрен от Министерството на икономиката. Рекултивацията започва още в момента на производството. Да, ще има промяна в ландшафта, ще има тераси, но те ще са рекултивирани.
Тъй като скалите там не са киселинно генериращи, накрая ще оставим съоръжение за събиране на чисти води, които могат да се ползват за поливане.

Каква е вашата оценка – каква беше 2013 г. за минния бранш?

Като цяло цените на голяма част от металите тръгнаха надолу. Златото също се върна там, където беше преди много години. Това се отрази неблагоприятно на сектора. Някои предприятия успяха да компенсират спада с увеличени добиви.

Но всеки един спад на цените е повод човек да се фокусира върху бизнеса си и да помисли как да остане на пазара.
За тази година очаквам леко да се увеличат нивата на добив.

На инвестициите влияят други фактори, включително несигурната икономическа среда. В България може да се направи много, за да привлечем външни инвестиции и то не само в този сектор.

Въпреки негативния образ на тази индустрия, искам да отбележа, че у нас има поне 10 предприятия, които са на световно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 23 rate down comment 11
melon
преди 9 години
Проект, от който някои имат полза, но не и българският народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
993
преди 9 години
Ха, Бай *** е жив :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 16
forexboy
преди 9 години
Като не им се връзва да се ОМИТАТ! Стига са ни грабили природните богатства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Biso
преди 9 години
Дънди Прешъс имат някъде по Африка завод, в който преработват концентрата и получават краен продукт. Там транспортират за преработка и концентрата от Челопеч. Ако правилно си спомням, този завод беше купен след като не им разрешиха да построят завод за преработка в България.Склонен съм да вярвам, че и сега ще транспортират концентрата от Крумовград за преработка там.Не им се връзва да се занимават да строят нов завод в България и да преодоляват всевъзможни пречки, както административни така и от друго естество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още