IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Ирибозов: Онлайн хазартът завзема все по-сериозна част от пазара

България е в Топ 5 на Европа и Топ 10 в световен план по отношение на технологичния сектор в игралната индустрия, твърди председателят на БТАПОИИ

08:10 | 12.01.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Ангел Ирибозов е председател на Управителния Съвет на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ) от 2007 г. Той е магистър по Инженерни науки, Приложна математика в Технически университет София, Магистър по Актюерски науки в "Сити Юнивърсити", Лондон и с диплома по Международни икономически отношения.

От 1991 г. до 2005 г. Ирибозов заема висши управленски длъжности във водещи български и чуждестранни застрахователни и пенсионно-осигурителни компании. Бил е консултант в много проекти в областта на финансовия сектор, застраховането и осигуряването, малкия и средния бизнес, както и член на УС на Комисията по квалификация на Българско Актюерско Дружество. След 2005 г. заема висши управленски длъжности в различни дружества в игралния сектор. Управител е на BEGE Експо.


- Г-н Ирибозов, как се развива игралният сектор в България през последните години?

- През последните години игралният сектор в България се развива хармонично. Игралната индустрия има съществен принос към икономиката на страната и доказателство за това е, че данъчните приходи от хазарт са се увеличили с почти 30% през 2016 г. спрямо 2015 г., а за деветмесечието на 2017 г. ръстът е 25% в сравнение със същия период на предходната година. Постъпленията в хазната гонят вече 200 млн. лв., което е значително перо в държавните приходи.

През миналата година (2017 г., б.ред.) имаше леко увеличение на броя на лицензираните игрални обекти. Към края на септември на територията на страната има 847 игрални зали и 26 казина. Увеличен е и броят на инсталираните игрални съоръжения, като машините са с 10% повече отколкото в края на третото тримесечие на 2016 г.

- Какъв е делът на онлайн хазарта в България?

- През 2017 г. броят на регистрираните онлайн организатори в България остана непроменен, но пък лицензираните онлайн сайтове се увеличиха с един. Към края на второто тримесечие има 11 организатора с 12 сайта.

Според последните проучвания онлайн сегментът в игралната индустрия заема около 10% от целия сектор, като има предпоставки делът му да се увеличава. Онлайн операторите са гъвкави, като предлагат все по-богато портфолио, съобразено с постоянно променящите се изисквания на пазара. Създават се таргетирани продукти, насочени към широк кръг хора от различни възрасти. 

До скоро се смяташе, че игралните сайтове са пряка конкуренция на традиционните казина, но през последните 2 години все повече навлиза бизнес модел, който съчетава двата типа хазарт с една обща цел – привличане на повече и по-разнообразни потребители и клиенти. Истината е, че традиционният хазарт има постоянна база клиенти, а новостите в индустрията привличат все повече млади хора, които търсят друг тип развлечение. Те искат да се състезават, да побеждават, да играят.

Мобилните технологии също активно навлизат в игралната индустрия. На пазара вече има мобилни приложения, които информират за промоциите в казина. Изводът е, че двата сегмента – традиционният и онлайн, се допълват изключително успешно.

- Каква е ситуацията в световен мащаб?

- През последните две години пазарът на онлайн игрални услуги нарасна с 9%, което се дължи основно на промени в регулаторните системи на 85 страни. 70% от печалбите в онлайн сегмента идват от онлайн казина и компании за интернет залози. Тези приходи се формират основно от потребители от САЩ, Китай, Австралия и големите европейски страни. Очакванията са, че до 2020 г. масовият пазар на онлайн игралните услуги ще достигне над 60 млрд. долара.

- Какви са последните тенденции в онлайн хазарта, какво се търси в момента?

- В момента голяма популярност има „социалният гейминг“, като тенденцията вероятно ще продължи и през следващите години. Той е привлекателен, защото може да се играе с приятели, потребителите да се конкурират, да участват в турнири. Всичко това се случва през социалните мрежи.

По отношение на онлайн казината в момента е актуален стриймингът на жива игра, което се търси, защото дава на участниците ново усещане за съпричастност, която е характерна за традиционното казино. Ръст има в онлайн залозите, направени през мобилни устройства и таблети. По неофициални данни залозите през такива устройства са около 37%.

Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имената на бизнеса виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Докато все още се чудят как да наложат ефективни регулации на онлайн операторите, този бизнес ще бъде завладян и напълно променен от крипто технологиите. Само гледай, когато се появят големи и анонимни борси за залози - базирани на блокчейн, където потребителите ще могат да намират много по-добри коефициенти и да играят помежду си без посредничеството на букита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Да, глей кво става с биткоина. :))) инлайн хазарта ще цепи мрака идните година две. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Веск
преди 5 години
Важно е данъците да се плащат, а то не е така. У нас вървят добре само мутренски бизнеси, в които се укриват данъци, има неравнопоставеност и монополи и/или се налива еврокелипир. Хазарт, туризъм, земеделие (ама земеделие, а не селско стопанство), строителство, автомобилен транспорт, енергетика, ВиК. То затова и по БВП на човек сме на ниво под 1/4 от средноевропейското де. Може би само ИТ индустрията е изключение донякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още