IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ж. Папазов: Вярвам в доброто бъдеще на Енергия АД

Предвиждаме производството ни да се увеличи 3-4 пъти в резултат на влагането на огромни капитали от страна на Enersys, заяви за Investor.bg изпълнителният директор на дружеството

18:34 | 06.02.07 г.
Инж. Желю Папазов. Снимка: Investor.bg
Инж. Желю Папазов. Снимка: Investor.bg

В началото на януари стана ясно, че EnerSys Holdings (Luxembourg), дъщерна компания на американската компания EnerSys, е постигнала договореност за покупката на мажоритарен дял в капитала на „Енергия“ АД от сегашните основни акционери Енергия 97 АД (собственик на 63,5%) и Енергия Консулт ЕАД (25,11%).

Впоследствие купувачът и настоящите собственици сключиха договор за съвместно управление, като бе обявено и че ще бъде отправено търгово предложение към останалите акционери на дружеството, по което Комисията за финансов надзор все още не се е произнесла. Обект на предложението са 35 057 акции, а предложената цена е 42,50 лв. за брой, като предстои отписване от борсата. По време на търговската сесия във вторник книжата на „Енергия“ поскъпнаха със 17,48% до средна цена от 58,75 лв. при обем от седем броя.

Изпълнителният директор на дружеството инж. Желю Папазов управлява акумулаторния завод в Търговище близо 20 години, с прекъсване от 2 години в началото на 90-те. Работи в тази фирма почти през цялата си трудова кариера и твърди, че познава работата в най-малки детайли. Той отказа да коментира търговото предложение и намеренията за предстоящото отписване от БФБ-София, като предостави пред Investor.bg вижданията си за настоящото състояние и бъдещето на компанията.

- Г-н Папазов, какво се случи в “Енергия” АД след влизането в управлението на Enersys Holdings? Какви промени предстоят?

Все още тази сделка не е финализирана и затова искам да ви отговоря малко по-отдалече. “Енергия” АД стигна своя апогей в развитието си. Със собствени сили и средства – това са възможностите, които могат да бъдат постигнати. Всъщност след 1997 г., когато “Енергия” стана частна собственост, преминавайки през масовата и касовата приватизации, тя преодоля различни трудности, но през всичките тези години непрекъснато се развиваше, смея да кажа, във възходяща посока.

Като сериозна фирма, конкурираща се на световния пазар, трябва да продължаваме да се развиваме още и още – да се усвояват нови изделия, да се обновява продукцията, за да бъде с по-добра себестойност. За всичко това обаче са нужни страшно много средства. Още повече, че цените на суровините и материалите, които използваме, растат в световен мащаб.

Затова осъзнахме нуждата от промени в технологията, в производителността на машините, които да са в унисон със световните тенденции. Защото, за да продаваш една продукция, тя трябва да е печеливша, конкурентна...

Имаме нови разработки, които, за да внедрим, ни трябва ново оборудване. Защото от последната модернизация на завода изминаха 20 години.

- И как се стигна до Enersys?

След като “претеглихме” това, от което имаме нужда, пред нас се очертахме два пътя на развитие. Е, имаше и трети – да не се реагира адекватно и да не се предприема нищо, но това означаваше доизживяване и бавна смърт.

Единият разумен път бе да се потърсят кредити за закупуване на оборудване. Ние две години упорито работихме в тази насока. Намерихме и банка, която ще ни даде част от средствата, с които да закупим най-необходимото оборудване. Те са в рамките на 3 млн. евро и никак не са малко. Но това е един много труден път, защото освен че непрекъснато се увеличават цените на суровините и енергийните източници, ние трябва да плащаме и задължения.

Другият път бе да се намери богат купувач – инвеститор, което ние направихме. Така „Енергия” ще се нареди сред най-добрите фирми в бранша. За голямо наше щастие и като признание за нашата работа, внимание ни обърнаха най-силните фирми в света. Така стана и с американската фирма Enersys, с която контактуваме отпреди повече от година. Те извършиха изпитания на наша продукция с идеята за начало на търговски взаимоотношения. Разговорите вървяха в посока евентуални продажби на миноритарен и мажоритарен дял. Накрая постигнахме добра договореност: дружество “Енергия 97” АД – Търговище, което притежава мажоритарен пакет от 63,6% в капитала на “Енергия” АД и “Енергия консулт” ЕАД – София миноритарен акционер с 25,11% в същото дружество, постигнаха договореност с Enersys за притежаваните от тях акции от капитала на дружеството.

В изпълнение на всичко това бяха набелязани стъпки, които ще доведат до окончателното придобиване на акциите от Enersys в рамките на следващите три месеца.

- Какъв е пазарният дял на „Енергия” АД у нас? Как оценявате вътрешната конкуренция?

Енергия” АД почти няма продукция за вътрешния пазар. Ние имаме име на международния пазар като производител на оловно-кисели и панцерни батерии. Главно на източния, но непрекъснато увеличаваме своя пазарен дял в Западна Европа. Нашата продукция се търси вече не само на стандартните пазари, а имаме контакти и с 4-5 фирми от Италия, една фирма във Франция, друга в Испания, в Германия и др.

- След понижението в печалбата за миналата година спрямо 2005 г. какви са очакванията ви за настоящата година?

За съжаление, наистина отчетохме по-ниска печалба за 2006 г. Спадът се дължи на увеличаването на разходите за производство до 24,5 милиона лева заради повишените цени на основните суровини и материали. Иначе приходите ни от продажби се увеличиха с близо 20% на почти 29 млн. лева. През тази година, след финализиране на сделката с Enersys, очаквам ръста на печалбата за 2007 г. да покрие спада през 2006 г.

- Как закупуването на “Енергия” от Enersys ще се отрази в понататъшната работа на акумулаторния завод?

Първо трябва да отбележим, че Enersys е най-голямата световна фирма в производството на тягови и стационарни акумулаторни батерии. А да станеш част от най-големия в света е признание, престиж, към който се стремят всички. Предвиждаме производството ни да се увеличи 3-4 пъти в резултат на влагането на огромни капитали от страна на Enersys, която има клонове в редица страни по света.

Сигурен съм, че в бъдеще ще имаме още по-голяма ангажираност. Персоналът на „Енергия” не само, че няма да бъде намален, но съобразно изискванията на технологичния процес, ще трябва да назначаваме още работници и служители. Убеден съм и вярвам, че „Енергия” АД има добро бъдеще.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още