IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство достига нови висини

Строителите се надпреварват за титлата "най-висок небостъргач" и престижа, който на свой ред им носи по-големи доходи

17:04 | 08.05.13 г.
<p>
	Небостъргачите в Dubai Marina привличат сериозен интерес от купувачи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Небостъргачите в Dubai Marina привличат сериозен интерес от купувачи. Снимка: Ройтерс

На фона на възстановяването на жилищния пазар и възхода на луксозните имоти строителите издигат многофамилните жилища до зашеметяващи нови висини, надпреварвайки се за титлата "най-висок небостъргач" и престижа, който на свой ред им носи по-големи доходи от инвестициите и спиращи дъха гледки, така търсени от купувачите.

В големите градове по целия свят изникват супер-високи кули, които да отговорят на засиленото търсене. Forbes предлага списък с високи жилищни сгради, завършени неотдавна или в различен етап на строителство.
Princess Tower в Дубай в момента е най-високата жилищна сграда в света. Разполага с шестетажен паркинг, магазини, вътрешни и външни басейни, фитнес зала и спа. Небостъргачът е един от трите мащабни жилищни проекта, завършени в Дубай през 2012 г. Цените на жилищата в сградата достигат до 28,5 млн. долара за апартамент с площ от 569 кв. м.

Достоен конкурент на Princess Tower ще бъде луксозната сграда на 432 Park Ave в Ню Йорк, която е с височина от 425,5 м. Сред удобствата, които ще предлага, са частен ресторант, фитнес център и спа, басейн с дължина 23 м, рум сървис, кетъринг и дори шофьор. Апартаментите в небостъргача, който вече е наричан "Клубът на милиардерите", ще имат частен достъп с асансьор, високи тавани, отделен вход за обслужващия персонал, бани с подово отопление, опция за допълнителни изби за вино с контролиран климат и апартаменти за гости.

Преди няколко месеца беше завършено и строителството на The Shard в Лондон - най-високата кула в Западна Европа в момента. Разположената в централен Лондон мегаструктура с височина от 323 м разполага с петзвезден хотел, офиси, ресторанти и 10 ексклузивни жилища, простиращи се на 13 етажа. Строителството на апартаментите, струващи между 46 и 78 млн. долара всеки, все още не е завършило. Сред удобствата са домашни кина, зимни градини, частни фитнес зали и невероятни гледки към Лондон.

Tour Odeon в Монако е жилищна сграда на 49 етажа и с височина 170 м. Строителят е закупил и сградите зад парцела, за да създаде частен парк, за да предотврати евентуални оплаквания от съседите, живеещи в сянката на кулата. Най-големият апартамент ще бъде с площ от 3 250 кв. м и ще заема първите пет етажа, като ще разполага със стаи за обслужващия персонал, изба за вино и дори собствен водопад. Очаква се това да е най-скъпият апартамент в света с цена от 387 млн. долара.

Очакваният с голямо нетърпения небостъргач One57 в центъра на Манхатън е разположен над хотел от веригата "Park Hayat", който ще предлага хотелско обслужване на обитателите. Сградата с височина 306 м на 90 етажа разполага с плувен басейн, киносалон, фитнес зала и апартаменти с френски прозорци, мраморни бани и библиотеки със стенни аквариуми. Купувачите са от цял свят и сред тях са милиардери като Лоурънс Строл, Силас Чоу и др. За мезонета на последния етаж с площ от над 1 000 кв. м има сключен договор за продажба за над 90 млн. долара.

Няколко сгради се състезават за титлата "следващата най-висока жилищна сграда" в Маями, включитлено новооткритата Echo Brickel. Небостъргачът с височина от 228 м на 60 етажа е в бизнес квартала на града. Апартаментите в него ще предлагат невероятни гледки, домашна автоматизация от Apple и тераси с барбекю. Първите 30 апартамента бяха пуснати на пазара през април на цени между 500 хил. и 8 млн. долара, като бяха резервирани от купувачи в рамките на един ден.

Последна актуализация: 02:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още