IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витошка - търговската перла със замръкнал блясък

Наемите по някогашната най-престижна търговска улица в София продължават да намаляват, като се изравняват с моловете

14:44 | 14.10.13 г. 14
Витошка - търговската перла със замръкнал блясък

Столичният бул. Витоша е първи в Европа по спад на наемните равнища на търговските площи през първото полугодие, според данни на консултантската компания Colliers International.

Според компанията наемите са се понижили с 34% на годишна база, като средногодишният разход за наем на кв. м площ на търговската улица достига приблизително 385 долара.

След Витошка се нарежда водещата търговска улица на Киев, Украйна, където е регистриран спад на наемите от 20 на сто. С 12% са се понижили наемите на водещата търговска улица в Женева, Швейцария, а с 11% - в Тирана, Албания.

Най-съществен ръст на наемните равнища се отчита в Северна Европа, като лидери са търговските улици в Копенхаген и Лондон (с по над 20%). Сериозни повишения на наемите се наблюдават и по търговските улици в Осло, Норвегия, Вилнюс, Литва, Москва, Русия, Варшава, Полша и други.

Надолу в класациите

През последните години емблематичният софийски булевард изгуби блясъка си на най-престижната търговска улица в столицата. Скъпите магазини един по един се изнесоха предимно в посока на ул. Съборна, а празните магазини поетапно се запълват от марките среден клас и най-вече заведения, след като булевардът се обособи като пешеходна зона.

Засилената конкуренция на моловете, които привлякоха част от наемателите на Витошка, пък отрезви собствениците на помещенията и наемите паднаха от над 120 евро на кв. м. през пиковата за пазара 2008 г. до около 30-на евро, сочат данните на Colliers.

Най-силно търговията по Витошка пострада заради строителството на метрото, което съвпадна и с пика на кризата. Тогава се наблюдаваше масов отлив на търговци заради намалелия човекопоток заради строителните дейности и свиването на разходите на домакинствата.

Завръщането на големите наематели по булеварда се очертава да е трудно и бавно. Като основен проблем за големите брандове, които навлязоха на българския пазар, се очертава липсата на подходящи големи помещения по протежението на Витошка, които да наемат, след като заради кризата и отлива на наематели много собственици решиха да разделят големите магазини на по-малки и нефункционални помещения.

Последна актуализация: 08:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 8
krasus
преди 10 години
Добре пич пожелавам ти като си такъв тарикат някой друг живот да се родиш в центъра на Рудозем примерно а на нас балъците остави Витошка и прилежащите и улици тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
изгърмяла ти е главата на теб, SS-23
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Като некой шаман на индианско племе си. Облаци идат, ще ни падне небето на главите! Анатема, къде грешихте :DЛеко бе пич, борда няма да падне. По-скоро ще ни врътне евроинфлация и оттам и левова, ама по-леко се понася като и цела Европа реве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 12
SS-23
преди 10 години
Нищо лошо няма в кредитирането и нивото на задлъжнялост на БГ домакинствата е далеч от нивата в САЩ и Европа, предизвикали кризата и далеч не е основна причина или злина====Ти "пали свещ", че нивото на задлъжнялост не е толкова, колкото в другите (практически фалирали) страни, щото борда отдавна да е изгърмял! Но то не се и знае....падне ли една плочка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Не думай :)Чудно как не си именовал лично Хампарцумян за виновник.Абе някой от вас помни ли как изглеждаше София и живота ни през 97ма, 98ма .. до 2003та? Ипотечен кредит НЕВЪЗМОЖЕН! Жилища - стари и грозни (много повече от сега) Инфаструктура - трагична ( много повече от сега) хора - бедни ( много повече от сега) коли - 12-15 годишни - по-нови не повече от 2%Нищо лошо няма в кредитирането и нивото на задлъжнялост на БГ домакинствата е далеч от нивата в САЩ и Европа, предизвикали кризата и далеч не е основна причина или злина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 13
SS-23
преди 10 години
Витошка - търговската перла със замръкнал блясък====Тя цялата държава е с помръкнал блясък вече 24 години! Имаше една голяма, изкуствено създадена илюзия в периода 2004-2008 г, която отдавна се спука!Моята прогноза е, че лошото тепърва предстои! Истината е, че една голяма част от тази криза, от този срив, се дължи на това, че хората бяха подмамени от банките (с помоща на масирана реклама) да си генерират задлъжнялост (кредити), които реално вече НЕ могат да се изплащат! А причината да не могат е не, че не искат, а не могат: 1. Най-ниските доходи в половината свят 2. Прекалено високи лихви, на фона на икономиката и доходите.Това е истината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Витошка едно време бе перлата за пране на пари от българската организирана престъпност и всеки, който се е опитвал да започва дейност го знае много добре. Затова и за известно време наемите бяха толкова нереални, че да е много трудно да се излезе на печалба с нормалните търговски практики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
И защо трябва да е като едно време? Кое едно време? Когато не беше пешеходна и по нея се виеха опашки пред мутренските чейдж бюра? Или още по-едно време, когато там се мъдреха ЦНСМ, Валентина и 1во венерическо (известно столично кафене по соца, чието прозвище подсказва кой се събираше там) Търговските улици в провинцията и пешеходните им зони, винаги са били много по-добри от Софийската Витошка. И гизмето в Пловдив и централната на Варна, Бургас, даже на градчета като Казанлък например. Абе изобщо, ако си роден някъде на Витошка, време е да приемеш факта, че не си роден на центъра на света. Някъде имаше един анализ на един архитект, който почваше от времето на създаването на София като римски лагер и обясняваше защо Витошка е крайно неподходяща за тази цел и защо каквото и да правим, все не става това, което ни се иска да стане, щото просто е неподходяща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Absurde
преди 10 години
Мда :http://***.youtube.com/watch?v=MQqAvAaQ1QI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
stasi666
преди 10 години
Фандъкова не разбра,че цял квартал остана без регулация и 5 години не може да изготви документите за естакада на Семинарията,а вие искате да навреди на частния интерес.Дори на хранителни магазини по Симеоновско им сложи светофари и блокира движението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още