IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празните жилища в ЕС надхвърлят 11 млн.

Най-тежък е проблемът в Испания, където над 3,4 млн. домове, или 14% от жилищния фонд, не се обитават от никого

13:02 | 25.02.14 г. 5
Празните жилища в ЕС надхвърлят 11 млн.

Повече от 11 млн. жилища в Европа са празни и не се обитават от никого, пише британският в. The Guardian, като се позовава на данни на Европейския съюз (ЕС).

Най-тежък е проблемът в Испания, където празните жилища са над 3,4 млн. (14% от жилищния фонд) заради свръхзастрояването и срива на строителния сектор. Във Франция и Италия необитаемите жилища са по 2 млн., в Германия – около 1,8 млн., а във Великобритания, където има тежък проблем с недостига на жилища най-вече в столицата Лондон – около 700 хил.

Испанското правителство изчислява, че още около 500 хил. частично построени домове са изоставени от строителните фирми. В някои популярни курорти около една трета от жилищата са празни 5 години след пика на кризата. Много от тези имоти са отнети и от банките заради неизплатени кредити.

Голям е броят на празните домове и в Ирландия, Гърция, Португалия и още няколко държави, посочва изданието.

Повечето от празните жилища – особено в Испания, са в огромни ваканционни селища, строени по времето на бума на пазара. Много от тях никога не са намирали собственик, други са построени на някакъв етап и изоставени.

Голяма част от празните жилища са строени и като инвестиция от хора, които никога не са имали намерение да живеят в тези домове. Затова се стигна и до събаряне на недостроени имоти, за да се окаже подкрепа на цените на съществуващите жилища в някои държави.

Благотворителни организации и активисти са шокирани от огромния брой необитаеми жилища на фона на милионите хора, които имат нужда от подслон. Според данните на ЕС бездомните в държавите от съюза са над 4,1 млн. души.

„Това е невероятно, броят е огромен“, коментира Дейвид Айрланд от Empty Homes Charity. Организацията работи в посока празните жилища да бъдат достъпни за хора, които се нуждаят от дом.

„Жилищата се строят, за да живее някой в тях. Ако никой не живее в тях, значи се е случило нещо много лошо с жилищния пазар“, допълва той.

Според Айрланд политиците трябва да се справят с последствията от действията на купувачите, които използват жилищата като инвестиционен инструмент, а не като домове за обитаване. Той призовава освен това правителствата да направят всичко възможно да изкарат колкото се може необитаеми жилища на пазара.

Миналия месец европейските депутати гласуваха резолюция, с която задължиха Европейската комисия да разработи стратегия за бездомните в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
forum_rookie
преди 10 години
Напълно си прав, не са инструмент за печалба, не са "инвестиция". Жилището само удовлетворява определени човешки потребности, така като храната и облеклото. Ама умниците, които се грижат за психическото ни здраве (като манипулират мислите ни), измислили как сами да се издигнем в собствените си очи - като направят така, че да се възприемаме като "инвеститори". И понеже да си истински инвеститор никак не е просто, ето начин по света да се създадат няколко стотин милиона "инвеститори" - наричаме "инвестиция" покупката на произвална колибка. Някой да е чул "Ще се отбия след работа в Billa да инвестирам в три пържоли"? Аз още не съм, но, както е тръгнало, може и това да чуем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
НА ЖИЛИЩАТА ТРЯБВА ДА СПРЕ ДА СЕ ГЛЕДА КАТО НА ИНСТРУМЕНТ ЗА ПЕЧАЛБА!НА БАНКИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ ДА ОТНЕМАТ ДОМОВЕТЕ НА ХОРА! БАНКИТЕ ТЛАСКАТ СВЕТА КЪМ НОВА КАМЕННА ЕРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Нали плащат данъци за тях, какво значение има дали са обитавани или не. Kато ги е грижа за бездомните да им се създава работа, че да могат да си построят и те :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 10 години
То, когато е инвестиционен инструмента - няма проблем. Построени са, получават се наеми и т.н. Лошото е когато жилищата се превръщат в спекулативен инструмент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Кой обясняваше тук как празните жилища "ТАМ" били николко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още