IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на големи офиси в София е изключително слабо

Заради свитото строителство до края на тази година не се очаква осезаем ръст на предлагането на пазара в столицата

13:17 | 08.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Предлагането на големи офиси в София е изключително слабо

Компаниите в София, които имат нужда от голям офис, нямат особено голям избор. Сградите, където биха могли да се намерят качествени, просторни площи, са под 20, сочат данни на консултантксата компания Colliers.

Същевременно не се очаква и разширяване на възможностите за бизнеса, който търси по-просторни офис пространства. Заради свитото строителство до края на тази година не се очаква осезаем ръст на предлагането на пазара.

Консултантската компания е анализирала ситуацията на 23 пазара в Европа. Данните сочат, че бизнесът, който търси по-просторен офис (над 5 хил. кв. м) като цяло има по-ограничен избор. В Европа сградите, от които могат да избират тези фирми, са около 800 – някои от тях нови, други – ремонтирани, включително и качествени сгради на второстепенни локации.

За осезаем спад на предлагането на големи офиси – над 2-3 хил. кв. м и над 5 хил. кв. м, както и на качествени офис площи като цяло, участниците на пазара алармират от месеци, макар да признават, че и търсенето е потиснато и концентрирано основно в София.

Заради свитото строителство намалява броят на сградите, които се строят и се въвеждат в експлоатация. Това е основната причина за спада при дела на празните офиси, който в столицата, според данните на Colliers, е малко над 18 на сто.

Големите офиси се търсят основно от ИТ и аутсорсинг компаниите, които навлизат и/или се разширяват на българския пазар. Повечето от тях се насочват към столицата заради концентрацията на кадри, но и заради възможността за намирането на подходящ качествен офис.

През първото тримесечие на годината в страната са издадени 44 разрешителни за строеж на административни сгради, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). През първите три месеца на 2013 г. издадените разрешителни са 32, на 2012 – 35, на 2011 г. - 37, за пиковата за строителството 2008 г. - 78, а през 2007 г., преди кризата – 104.

В София-град през първото тримесечие са били издадени разрешителни за строеж на само 4 административни сгради. По същото време на миналата година са били издадени 3 разрешителни, докато през първите три месеца на 2007 г. разрешителните са били 10.

През първото тримесечие в страната е започнало строителството на 30 административни сгради, но няма данни колко от тях са в София и с каква разгъната застроена площ (РЗП). По същото време на миналата година започнатите сгради в страната са били 22, а в София – 3, а през 2010 г., за когато са налични данни, съответно 31 и 7.

Бизнесът има най-голям избор от големи офиси на най-големите пазари в Европа – Москва, Лондон, Париж, Истанбул и Варшава. Общото за всички изследвани пазари е, че най-големите офиси не са в центровете на градовете, а в периферията, констатира още консултантската компания.

Още по-свито в сравнение със София е предлагането на големи офиси в Стокхолм, Щутгарт, Цюрих и Женева, където обаче и търсенето е значително по-силно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още