IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите на Gherkin се надяват на оферта за поне 650 млн. паунда

Лондонският небостъргач e „емблематична сграда, разпознавана в глобален мащаб“, според експерт

10:02 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Продавачите на Gherkin се надяват на оферта за поне 650 млн. паунда

Емблематичният за Лондон небостъргач Gherkin е обявен за принудителна продажба от синдици. Надеждите са сградата да привлече оферта за поне 650 млн. паунда, съобщава FT.

Небостъргачът по проект на Норман Фостър отвори врати през 2004 г., припомня изданието. Кредиторите на собственика ѝ IVG Immobilien обаче изгубиха търпение и поискаха да бъде разпродадено имущество, за да може компанията да покрие дълговете си.

Кредиторите избраха Deloitte LLP да поеме контрола над сградата и да осъществи продажбата. Посредници по сделката ще бъдат компаниите за имоти Savills и Deloitte Real Estate.

IVG и Еванс Рандал купиха сградата през 2006 г. от Swiss Re за 600 млн. паунда. IVG реши да деноминира своя дял от кредита за придобиването на небостъргача в швейцарски франкове, но не хеджира валутния риск. Заради кризата швейцарският франк рязко поскъпна спрямо паунда и кредиторите решиха да назначат синдици след около две години изчакване.

Стивън Даун от Savills коментира, че Gherkin e „емблематична сграда, разпознавана в глобален мащаб“. Продавачите на небостъргача се уповават на силния пазар на бизнес имоти в Лондон. Към града се насочват инвеститори от целия свят заради имиджа му на сигурно убежище за капиталите.

Стабилното икономическо възстановяване на британската икономика също подкрепя пазара на бизнес имоти. През последните месеци се отчита засилване на интереса към наем на нови офиси. Същевременно предлагането на първокласни офис площи е на най-ниско ниво от 2007 г. Това отваря вратата и за потенциален ръст на наемите, включително и в Gherkin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още