IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква беше кризисната 2011 г. за пазара на имоти в Дубай

Жилищният сегмент се представя по-добре от сектора на офисите и се очаква тази тенденция да се затвърди през 2012 г.

17:00 | 06.02.12 г.
<p>
	Жилищно строителство в Дубай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жилищно строителство в Дубай. Снимка: Ройтерс

Пазарът на имоти в Дубай приключи 2011 г. със смесени сигнали. Все още е трудно да се говори за икономическа стабилност и растеж в емирството, а и свръхпредлагането сериозно подкопава търсенето, пише в доклад на Дубайския отдел на CBRE, цитиран от онлайн изданието Arab News.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) продължиха да се възстановяват бавно от кризата и през 2011 г., като беше постигнат икономически растеж от 4% след повишението на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1,4% през 2010 г. и спада от 1,6% през 2009 г.

Икономически ръст от около 4 на сто за миналата година вероятно ще отчете и Дубай, прогнозират консултантите .

Експертите отчитат повишение в индекса на потребителското доверие, изчисляван от министерството на икономическото развитие на емирството. От ведомството посочват, че според резултатите от проучвания повече респонденти са оптимистично настроени за икономическото възстановяване, личните финанси и създаването на нови работни места въпреки повишението на цените на храните.

Подобни са тенденциите и при индекса на бизнес доверието, посочват от консултантската компания. Освен това правителството на Дубай измени местния търговски закон и облекчи издаването на лицензи и разрешителни на инвеститори от министерството на икономическото развитие.

Пазарът на жилища в Дубай

По-висока активност през изминалата година се наблюдаваше в жилищния сектор в Дубай, посочват експертите. Жилищният пазар продължава да показва признаци на все по-голяма стабилност, пише още в доклада

Общият брой на сделките с жилища през четвъртото тримесечие на 2011 г. се е повишил с 64% спрямо третото тримесечие. За същия период са продадени жилищни площи от 300 000 кв. м на средна цена от 9 500 дирхама (2 587 долара)/кв. м. Това представлява повишение с 5% на годишна база.

В стойностно изражение повишението на общия обем на сделките обаче не е толкова съществено - от 2,6 млрд. дирхама (735 млн. долара) през третото тримесечие до 2,7 млрд. дирхама (776 млн. долара) през четвъртото.

Средните наеми на апартаментите са се понижили през четвъртото тримесечие с още 2%. При вилите обаче наемите остават без промяна.

За цялата 2011 г. средните наеми на апартаментите в Дубай са забавили спада до 8% спрямо 17% през 2010 г. До голяма степен понижението се дължи на студията, където намалението на наемите е 11% на годишна база. Най-слаб е спадът на наемните нива при апартаментите с три спални (5%), показват данните.

В по-старите квартали наемите остават без промяна през четвъртото тримесечие. Повишение е регистрирано при наемите на имоти, разположени в радиус до 500 м от действащите спирки на метрото.

Последна актуализация: 00:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още