IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на 2013 г. е реалистичен срок за нови търгове за държавни земи

В момента все още не са приключили търговете за продажба и отдаване под наем на земи от държавния поземлен фонд, стартирани през лятото на 2012 г.

10:42 | 05.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Началото на 2013 г. е реалистичен срок за нови търгове за държавни земи

Началото на 2013 г. е реалистичен срок за нов търг за държавни земи, за който министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов съобщи в средата на октомври, показва проучване на Investor.bg.

В интервю за в-к "24 часа" министърът казва "Всъщност 1/3 от площите ги извадихме от търговете и имаше хора, които останаха разочаровани в очакванията си. За да не се почувстват излъгани, ще пуснем втори търг с непродадените земи от първия и ще се търсят пасища и ливади извън "Натура". Затова го казвам още отсега, за да не кажат после пак, че някой е имал информация предварително. Очаквам анализът да се направи и ще има втори търг. Който иска, да си купува компенсаторни инструменти."

В момента все още не са приключили търговете за продажба и отдаване под наем на земи от държавния поземлен фонд, стартирани през лятото на 2012 г. Процедурата е бавна, като включва много срокове за изчакване на възражения и обжалвания пред Върховния административен съд. Реалистичен срок за край на процедурата по текущите търгове е декември 2012 г. и дори януари 2013 г.

В момента реално няма наличен инвентар от земи за продажба

В момента държавата разполага единствено с площи, към които традиционно липсва интерес, заявиха експерти за Investor.bg. За да предложи нещо по качествено, тя трябва да изчака кои от класираните купувачи на текущите търгове за продажба и наем, ще се откажат. Отказването е възможно, тъй като много купувачи са се класирали на цени в пъти над минималните, без да е имало конкуренция. Съответно надеждата им ще е в новият търг да придобият същия имот на по-ниска цена.

Държавата е ограничена да предлага земи, които са с валидни арендни договори, тъй като в наредбата за провеждане на търговете пише „Не се обявяват на търг земеделските земи от ДПФ, които са ......., отдадени с договори за дългосрочно ползване под наем или аренда.“

Ако държавата предложи земи с договори, изтичащи през стопанската 2013 г. (30 септември 2013 г., когато изтича стопанската година), обжалване пред съда ще направи тази продажба неосъществима, защото наредбата не позволява такава продажба.

Подобен случай има в стартирания през август 2012 г. търг за продажба на земи в област Благоевград, като арендаторката Милена Бунцева е възразила, че се продава имот с площ 16,57 дка в гр. Якоруда, за който тя има договор за аренда до 30 септември 2013 г.

От областната дирекция в Благоевград я успокояват, че въводът във владение на новия собственик ще бъде извършен след изтичане на стопанската 2012-2013 г., тоест след 30 септември 2013 г.

Това обяснение обаче лесно може да бъде атакувано в съда, особено ако търгът стартира през 2012 г., тоест в годината преди изтичане на арендния договор.

Ако търгът стартира през януари 2013 г., тоест в годината в която изтича арендният договор, и като се има предвид, че процедурата отнема 4-5 месеца, собствеността може да бъде прехвърлена през юни 2013 г., което е вече съвсем близо до края на стопанската година и ще бъде трудно да се обжалва в съда.

Логично е арендаторите да се противопоставят на търговете, защото ако осуетят продажбата на земята, ще имат добри шансове да я арендоват за нов период.

Така на практика до края на 2012 г. Министерството на земеделието и горите няма качествен инвентар от земи, които да предложи на търговете.

Това обаче ще се промени в началото на 2013 г., когато ще приключат търговете от 2012 г. и ще има по-добра правна възможност за продажба на земите с договори, изтичащи през 2013 г.

Свързани компании:

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още