IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на офиси пред точка на замръзване

Инвестициите в производствени мощности са двигател на пазара на индустриални площи, предлагането на търговски площи продължава да расте

14:59 | 17.07.13 г.
Строителството на офиси пред точка на замръзване

Заради спада на строителството обаче се отчита понижение и на незаетите площи, като най-осезаем е той в най-добрите първокласни проекти на пазара. Към края на юни незаетите офиси са 31,02%, а в десетте най-добри сгради на пазара делът им се е свил до 13,7 на сто.

През второто тримесечие строителите не са обявили за забавяне на някой от проектите в строеж, посочват експертите. По някои от обектите обаче се наблюдава забавяне на работата, така че може да се очаква строежи, планирани за завършване през 2014 г., да бъдат отложени.

Същевременно от компанията отчитат, че се забавят и темповете на усвояване на офисите в София. Усвоените площи спадат с 61,5% във второто тримесечие в сравнение с първото, сочат данните, което обаче в известна степен се обяснява с високата база през първите три месеца на годината, които бяха силни за пазара.

„Втората причина за намалелия обем на сделките е намаляването на свободните площи в десетте най-предпочитани от наемателите проекти“, казва още Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи“ във Forton.

Наемите за клас „А“ офиси са останали стабилни в диапазона 9-12 евро на кв.м в широкия център и по основни булеварди, сочат още резултатите от проучването. При липсата на ново предлагане, а и бавното икономическо възстановяване, се очаква наемите да останат стабилни в следващите тримесечия.

Търговски площи

Предлагането на търговски площи остава високо, като само в София са обявени намерения за завършването на 122 хил. квадратни метра в следващите 12 месеца. Общата площ на съвременните търговски площи се изчислява на 704 хил. кв. м към средата на годината, като е останала без промяна.

Все още Стара Загора продължава да води в класацията на компанията за разпределение на търговските площи на 1 000 жители. С откриването на The Strand в Бургас обаче морският град ще стане лидер с 468 кв. м на 1 000 жители.

Международните търговски вериги отново дадоха потвърждение за интереса си към българския пазар, посочва се още в доклада. Освен в моловете обаче те демонстрират интерес и към бул. „Витоша“, който в последните години изпадна от класацията на най-желаните от търговците дестинации заради строителството на метрото.

От друга страна някои местни франчайз оператори на международни марки са под силен конкурентен натиск, след като новите търговски центрове отклониха значителна част от потреблението. „Резултатът е, че за първи път от години виждаме свободни площи на някои от най-привлекателните места на бул. „Витоша“, казва Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton.

Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още