IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще спечели от въвеждането на данък върху пустеещите земи?

Въвеждането на налога ще бъде от полза както за фермерите, така и за собствениците, заявиха участници в Клуб Investor.bg

08:40 | 29.04.14 г. 18
<p>
	Поземлените отношения са ключови за усвояването на евросредствата за земеделие, заявиха участниците в Клуб Investor.bg</p>

Поземлените отношения са ключови за усвояването на евросредствата за земеделие, заявиха участниците в Клуб Investor.bg

Кой ще спечели от въвеждането на данък върху пустеещите земи – това обсъждаха експерти по време на провеждащия се днес Клуб Investor.bg на тема „Печеливши агростратегии при новата Обща селскостопанска политика“.

Няма по-бързо развиващ се пазар от пазара на земя. За последните 10 години цените са скочили 10 пъти, посочи Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Той отбеляза, че милиони декари пустеят, а за да станат обработваеми, са необходими инвестиции. Те обаче са по-високи, отколкото струва един декар.

Върбанов даде следния пример - в Плевенско цената на декар изоставено лозе е 250 лв. За да стане то обработваемо, са необходими вложения от 300 до 500 лв., в зависимост от това кога е изоставено.

„Затова е необходим данък за пустеещите ниви. Земеделските асоциации не искат да вземат на някого земята. Тя обаче е национално богатство“, аргументира предложението си Върбанов. „Важно е да има политическа воля този възел да бъде разсечен. Но, ако политиците го направят, няма да получат ръкопляскания“, посочи той.

Според Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи, данъкът за пустеещи земи трябва да е местен налог, обвързан със системата ГРАО. Целта каква е – да влязат приходи в бюджета или да се направи нещо с тези декари, които са около 10 на сто от обработваемата земя, попита експертът.

Петков посочи, че поземлените отношения са ключови за усвояването на очакваните 5,5 млрд. евро за директни плащания до 2020 г.

Фундаментът на европейската селскостопанска политика е устойчивото ползване. При сегашната рамка, която регламентира поземлените отношения, нищо добро не ни чака в следващите 3 – 4 години, защото в България всичко се базира на спекулации, прогнозира той.

Венцислав Върбанов коментира, че ако Законът за комасацията беше приет преди години, щеше да има време поземлените отношения да се развият и да улегнат. Липсата на приемственост обаче е довела до сегашната ситуация.

В земеделието има много центробежни сили, в момента субсидиите като размер са се изравнили с наемите и така за земеделеца реално не остават средства, заяви Мариян Йорданов, анализатор капиталови пазари в Investor.bg.

Според него фактът, че цените на земите и рентите са стигнали до високи нива, показва необходимостта от настъпването на повратен момент. Фермерите трябва да започнат да мислят за добавена стойност, да изкупят земята, да помислят за напояване и трайни насаждения, добави той.

Държавата може да стимулира сектора, като осигури 5-годишни споразумения за необработвамите земи, предлага той.

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, коментира, че е нужна адаптация на поземлените отношения към новите правила на Общата селскостопанска политика. Друг е въпросът какви ще са вариантите - дали ще въведем данък или ще подсилим споразуменията между арендаторите, дали ще има стимули за собствениците – да се провокира интересът им към нивите.

Клуб Investor.bg се провежда със съдействието на СИБАНК и Киа Моторс България. Институционални партньори на Клуб Investor.bg са Асоциацията на земеделските производители в България, списание „Агрозона“, Индустриален Холдинг България, БФБ - София, Bulgaria ON AIR, Дакси и ГБИТК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Само дето въвеждането на ТАКЪВ данък ТОЧНО в този момент изглежда доста "кръвожадно"...., да не употребя други думи свързани с разни идеологии."Ами виж кой е на власт! :))))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"ЩЕ ГАРАНТИРА ЛИ Т. НАР. "ДЪРЖАВА" НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА НА МОЯТА СОБСТВЕНОСТ - В СЛУЧАЯ ЧЕ МОИТЕ ГРОЗДЕТА, ЛЕБЕНИЦИ И ПЪПЕШИ НЯМА ДА БЪДАТ ОГРАБЕНИ ОТ РОМОВЕТЕ? А АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, "ДЪРЖАВАТА" ЩЕ ОБЕЗЩЕТИ ЛИ МОЯТ ТРУД ????"Ха ха ха ха Императоре !!! Ромовете ще ги озаптят когато ти вземат земята новите чукои! Дотогава могат на воля да берат либениците ти! ха ха Спомни си как се появиха мутрите от нищото и как и кога се скриха! ;) ...Ромовете ...ха ха ха .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Ако въведат този данък е доста вероятно да се увеличат продажбите на изкуствени дървета и изкуствена трева. По-изгодно ще излезе да се "засадят" изкуствени растения (за да се прикрие неизползването на земята), отколкото да се прави реално земеделие. Така даже може и някоя субсидия да получат... Питайте гърците как се получават субсидии за пластмасови дървета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Какво искат да постигнат с този данък?Да принудят хората да обработват земята или да я продадат на някой, който желае да я обработва?Проблемът е, че хората нямат мотивация да обработват земята. Причините за това са:1) Държавата се проваля в защитата на частната собственост. Няма гаранция, че ще си оберете плодовете (или каквото там сте засяли). 2) Българските земеделски производители не са конкурентни по няколко причини:а) В другите държави дават повече субсидии.б) В другите държави ползват модерни технологии.в) В другите държави имат достатъчно количество образовани земеделци, които знаят как се прави земеделие.г) Българските производители са обикновено дребни и не могат да гарантират определено количество от дадена стока с определени характеристики.д) Българските производители отказват да си сътрудничат (като създават кооперативи) с цел да успеят да отговорят на изискванията на търговците (вж. точка "г") и да договорят по-изгодни цени.Вероятно има и други причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
paa
преди 9 години
Защо първо не се обложат арендаторите, наели земя на лице, предоставило им както площи в добро състояние, така и изоставени? Когато замята се дава от собствениците, последните описват всички имоти. В последствие арендаторите казват има ниви, които не можем да обработваме (например самозалесили се) и за тези парцели не плащат аренда? Та, въпросът беше, кой да бъде обложен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
ОПТИМИСТ
преди 9 години
Данък за неизползването на нещо, дори и за земеделска земя е най- меко казано необмислено предложение. Проблемът идва от там че сега производителите трябва да плащат рента и за земя за която нямат аренден договор. Трябва да внесат рентата по сметка в общината и собственика да си я получи от общината. Тази рента ги бърка много яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
edimi
преди 9 години
Само дето въвеждането на ТАКЪВ данък ТОЧНО в този момент изглежда доста "кръвожадно"...., да не употребя други думи свързани с разни идеологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
albobo76
преди 9 години
Хазната явно доста се е поизпразнила, щом се чудят, с какъв нов данък да ни оберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 1
Императорът
преди 9 години
Ok - да речем, че аз имам земя и за да не пустее, ще посадя на нея лозе (защото разбирам от това и обичам това) или пък ще засея пъпеши или лебеници.ЩЕ ГАРАНТИРА ЛИ Т. НАР. "ДЪРЖАВА" НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА НА МОЯТА СОБСТВЕНОСТ - В СЛУЧАЯ ЧЕ МОИТЕ ГРОЗДЕТА, ЛЕБЕНИЦИ И ПЪПЕШИ НЯМА ДА БЪДАТ ОГРАБЕНИ ОТ РОМОВЕТЕ? А АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, "ДЪРЖАВАТА" ЩЕ ОБЕЗЩЕТИ ЛИ МОЯТ ТРУД ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Само дето едното няма общо с другото. Напълно съм съгласен с ***-а, а не с Троловете. Погледни какво се отглежда най-много в бг. Точно и само най-добре субсидираните култури. Защото ако засееш нещо друго, ще си принуден да го изхвърляш пред парламента. Само, че на запад не е изгодно ние да имаме добри субсидии, защото просто няма къде да си пласират ГМО буклуците навън от ЕС. Затова и тези квоти. Иначе за магазините съм ОК. Нашия град имаше невероятна архитектура. Викаха и малка Виена. За 15-20 години всичко се самосрина и после умни чичковци си вдигнаха търговски комплекси там. Щеше да е друго ако някой беше задължен да плаща данък за това нещо преди да се срине. Най-малкото ако не плаща данък, щяха да му го отнемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още