IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускоряването на глобалния растеж подкрепя строителството на молове

Най-силна се очаква да бъде активността в страни като Русия, Турция, Индия, Китай и Бразилия, както и на зрелите пазари на имоти

12:15 | 20.05.14 г.
Ускоряването на глобалния растеж подкрепя строителството на молове

Продължаващото възстановяване на икономиката и ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) в глобален мащаб ще подкрепя строителството на нови търговски площи. Това се посочва в нов доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Забавянето на развиващите се икономики като цяло се очаква да се компенсира от засилената активност в страни като Русия, Турция, Индия, Китай и Бразилия, както и от зрелите пазари на имоти.

„През 2014 г. глобалната икономика е в по-добра форма в сравнение с предходните години. Възстановяването на европейската икономика се ускорява, темповете на растеж в Азия също се задържат на здравословно равнище, а активността в Америка се ускорява съгласно очакванията. Въпреки че се засилват рисковете – от развиващите се пазари и геополитически, перспективата пред растежа се очаква да се задържи и той да се ускори на много места през 2015 г.“, пише в доклада.

„Западна Европа и САЩ се очаква да постигнат най-силния икономически растеж в сравнение с последните няколко години. Растежът в Азия се очаква леко да се забави, но ще остане в здравословни граници. В резултат от Oxford Economics прогнозират глобалният икономически растеж да достигне 3,4%, най-силният от 2011 г. насам“, допълват експертите.

Съществен принос за растежа на БВП през следващите години се очаква да даде по-бързият ръст на потребителските разходи. Домакинствата в САЩ, Латинска Америка и някои европейски страни се очаква да ускорят разходите заради ръста на доверието, заетостта и доходите им. В Азия се очаква лек спад на потребителските разходи заради забавянето на икономическия растеж, прогнозира компанията.

Потребителските разходи в Америка се очаква са нараснат с 2,5% през 2014 г. в сравнение с 2,2% през 2013 г. Ръстът на потребителските разходи се очертава да е по-силен в Северна Америка, докато по-бавният ръст на потребителските разходи в Бразилия и очакваният спад в Аржентина се прогнозира да задържат растежа в Южна Америка като цяло.

Европа излезе от рецесията през 2013 г. и се очаква икономическият растеж да се ускори през 2014 и 2015 г. Прогнозата е потребителските разходи в еврозоната да нараснат с 1% през 2014 г., след като се свиха с 1,3% през миналата година. Кризата в Украйна обаче може да сложи временни спирачки пред потреблението, предупреждават експертите.

Въпреки че САЩ доминират като глобална дестинация за строителство на търговски центрове, развиващите се икономики Бразилия, Русия, Индия и Китай претърпяват драматична промяна в търговския пейзаж. Във всяка от страните запасите от търговски площи рязко нараснаха през последните 10 години.

Последна актуализация: 05:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още