IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли повод за опасения от нов имотен балон?

„Таванът“ на задлъжнялостта е най-ефективният начин да се предотврати катастрофа, пише euobserver.com

09:50 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Има ли повод за опасения от нов имотен балон?

Една от основните причини за финансовия срив през 2008 г., която причини най-тежката икономическа криза от 30-те години на миналия век насам, беше имотният балон, който се спука зрелищно и постави на колене някои от най-големите банки в света, пише онлайн изданието euobserver.com.

В Европа обаче последствията от срива в сектора на имотите бяха най-жестоки. Банковият сектор в Ирландия и Испания например много бързо последва сектора на имотите в двете държави и се наложи да бъде спасяван.

Добрата новина обаче е, че доверието в тухлите и бетона в Европа се завръща, включително и у тези, които в един момент дължаха на банките повече, отколкото струваха домовете им.

Глобалният индекс на цените на имотите, изчисляван от Международния валутен фонд (МВФ), нараства за седмо поредно тримесечие през първите три месеца на годината, докато в 33 от общо 51 държави, включени в индекса, се отчитат рекордни ръстове.

Според последния доклад на Global Property Guide 8 от 10-те най-слаби пазари на имоти се намират в Европа. Като цяло обаче се е оформил ясен тренд за нарастване на цените, посочва изданието.

Най-силен ръст на цените е отчетен в Естония – темповете на ръст там са 4 пъти по-бързи в сравнение с повишенията в съседните ѝ Латвия и Литва.

Засилва се и доверието в сектора на имотите в Ирландия, която излезе от спасителната програма. Цените на имотите в страната паднаха наполовина заради кризата, но през миналата година беше отчетено увеличение от 7,5%.

Има ли повод за притеснение и доколко ставаме свидетели на нормален процес по възстановяване или започва нов неустойчив бум, посочва изданието.

Възстановяването на пазара на имоти обикновено е положителен знак, че хората си връщат доверието в техните икономически перспективи. Във всеки случай в засегнатите от кризата държави от ЕС имотите все още губят от стойността си, въпреки че са налице признаци, че пазарът е достигнал дъното. Последното нещо, от което затруднените държави обаче се нуждаят, са нови дългове заради манията за собственост на жилище.

Връзката между жилищния срив и общата рецесия е ясна. Според резултатите от проучване на Международния валутен фонд (МВФ), от близо 50 големи банкови кризи по света повече от две трети са причинени от спукване на жилищни балони.

Засилват се опасенията например, че икономическото възраждане на Великобритания се строи на гърба на бум в сектора на имотите. Европейската комисия и други институции предупредиха, че правителството на Обединеното кралство трябва да предприеме мерки в тази връзка.

Въпросът е точно в това – какво трябва да направят политиците. Мин Жу, заместник-управляващ директор на МВФ, подсказва, че основният фактор за бума в сектора на имотите е резкия ръст на кредитите. Колкото по-голямо е съотношението между ипотечните кредити и доходите, толкова по-голям е рискът.

С други думи „таванът“ на задлъжнялостта е най-ефективният начин да се предотврати катастрофа.

С изключение на „горещи“ точки като Лондон и Париж, които едва-едва бяха засегнати от кредитната криза, европейските пазари на жилища все още са в различни фази на етапа на възстановяване. Макар че няма непосредствена заплаха от друга катастрофа, политиците нямат причина да бъдат прекалени оптимисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още