IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк изпревари Лондон като най-желан глобален пазар за инвестиции в имоти

Общият обем на инвестициите в имоти в глобален мащаб за една година до края на юни е нараснал до 1,35 трлн. долара

10:27 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Лондон е отстъпил на Ню Йорк първото място в класацията на консултантската компания Cushman&Wakefield за най-предпочитаните дестинации по света за инвестиции в имоти.

Компанията е проучила 25 глобални пазара на имоти за периода юни 2015 г. – юни 2016 г. Данните показват, че все повече инвеститори се насочват към глобалните центрове в търсене на сигурност и растеж. Наблюдаваните пазари за този период са привлекли 53,3% от инвестициите в сектора спрямо 52,7% за предходния 12-месечен период.

Лондон заема втората позиция в класацията, като делът на инвеститорите, които възнамеряват да влагат в имоти в британската столица, се свива с около една трета спрямо предходния 12-месечен период заради Brexit и влошаващите се перспективи пред пазара на бизнес имоти.

Третото място е за Париж, а топ 10 се допълва от Лос Анджелис, Амстердам, Сидни, Берлин, Хонконг, Сан Франциско и Шанхай.

Общият обем на инвестициите в сектора на имотите в глобален мащаб за периода е нараснал до 1,35 трлн. долара въпреки опасенията за забавяне на световната икономика и политическите спънки, изчислява още компанията. Трансграничните инвестиции в Америка и Азия растат по-бързо в сравнение с Европа, пише още в доклада на компанията.

Водещите инвеститори в имоти по света идват най-вече от САЩ. Американски инвеститори са вложили 51 млрд. долара за периода в сектора на имотите. Следват компаниите от Китай с 16,8 млрд. долара, Сингапур с 16,3 млрд. долара, Канада с 14,7 млрд. долара и Катар с 10,3 млрд. долара.

Сред ключовите инвеститори в имоти в глобален мащаб се нареждат още компании и фондове от Южна Корея и Хонконг, които са увеличили вложените обеми съответно с 66% и 76%, както и от Обединените арабски емирства и Германия.

Много от европейските играчи в последните месеци се отдръпват от глобалните пазари и остават активни само в родните си страни и региони на фона на валутните колебания. Очаква се това да се задържи като тенденция в близко бъдеще.

Основно предизвикателство пред инвеститорите остава Brexit, тъй като Лондон все пак се опитва да запази позициите си на глобален хъб. От ситуацията, според експертите, най-силно ще се облагодетелстват пазарите в Дъблин, Париж, Франкфурт и Ню Йорк, както и Амстердам, Токио, Сингапур, Хонконг и Сидни.

Ню Йорк е определен и като най-големия инвестиционен пазар в сектора на имотите заради по-богатия избор в сравнение с другите глобални пазари. Токио обаче доминира в сегмента на офис площите. Париж пък е определен като най-ликвидния инвестиционен пазар в света.

Берлин се очертава като най-притегателен за младите хора, Франкфурт – като пазара с най-ниските разходи на наемателите, Хонконг – като пазара с най-сигурна бизнес среда, Амстердам – като пазар с по-висока доходност, а Сингапур – като пазар, където най-лесно се прави бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още