IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът Тръмп върху пазара на имоти в САЩ: Краткотрайна пауза с неизвестен край

Най-важното нещо в момента е дали реториката ще се превърне в действие, според анализатор

22:17 | 10.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За първи път в Овалния кабинет на Белия дом ще седне строителен предприемач. За първи път от началото на ХХ век не само че републиканец печели президентските избори, но и партията контролира целия Конгрес. Това увеличава шансовете Доналд Тръмп да приложи всички свои иницативи, пише в свой анализ онлайн изданието ipe.com.

Тръмп постигната победата си по начин типичен за строителния предприемач – срина “синята стена” от щати, включително и щатите, които са люлката на индустриалното производство в САЩ и които от 80-те години на миналия век гласуват за демократите.

Със сигурност ще е необходимо известно време, за да се направи точна прогноза за влиянието на Тръмп върху икономиката като цяло. Счита се обаче, че победата му като цяло ще е благоприятна за сектора на имотите, особено ако въведе политики, ориентирани към растеж, посочва се в анализа.

Всички очакват да видят дали новият американски президент ще реализира две от ключовите си обещания – да намали данъците и да увеличи инвестициите в инфраструктура, като същевременно тушира ефекта от евентуалното ограничаване на имиграцията.

Желанието му да облекчи някои регулации също биха могли да подкрепят дейността на фондовете за инвестиции в имоти.

Според Стенли Йезман от American Realty Advisors значението на победата на Тръмп е невъзможно да бъде измерено. Може само да се предполага дали бъдещите му назначения във Върховния съд ще доведат до разхлабване на регулаторни ограничения и дали политиката му наистина ще е ориентирана към бизнес средата.

"Най-важното нещо в момента е дали реториката ще се превърне в действие”, допълва Йезман.

Спенсър Ливай, ръководител на изследванията за Америка в CBRE, смята, че победата на Доналд Тръмп представлява съществена промяна в посоката на външната и икономическата политика на САЩ. “Смятаме, че резултатът от изборите няма да има отрицателен ефект върху икономическия растеж в следващите две години”, коментира той.

Като отбелязва, че бизнес имотите в САЩ постигат средна възвръщаемост от 9,1% от 1999 г. насам, както показва индексът на MSCI, Ливай посочва, че секторът вероятно ще успее да задържи това постижение и да носи достатъчно конкурентна възвръщаемост въпреки промените в политическия пейзаж.

Ливай обаче прави уговорка, че вероятно ще има “разумна степен на приемственост в търговската политика на САЩ”, въпреки “радикалните отклонения” с намеренията на Тръмп в сферата на миграцията и международната търговия.

Някои икономисти предполагат, че чрез ограничаване предлагането на евтини вносни стоки чрез въвеждането на търговски бариери, САЩ ще преодолее сегашната среда с ниска инфлация и лихвените проценти постепенно ще се нормализират.

Други икономисти обаче подчертават ползите от евтиния внос за много потребители и Тръмп ще трябва да балансира тези позиции.

Йезман предупреждава, че евентуални търговски търкания може да имат негативни последствия върху промишлените предприятия, а оттам удар да претърпи сегментът на индустриалните имоти. Въздействието вече се усеща в оценките на наемателите, особено тези, които се занимават с трансгранична търговия.

Опасенията за бъдещето се засилват и в регионите в близост до границата с Мексико, след като Тръмп се закани да издигне стена, за да спре нелегалната имиграция, и да отмени отмени споразумението за свободна търговия.

Други анализатори обаче смятат, че активността на пазара на бизнес имоти в САЩ може да бъде ограничена, тъй като много трансгранични инвеститори биха обмислили алтернативни пазари, пише онлайн порталът TheMoveChannel.com.

“Несигурността в икономиката на САЩ ще надделее, докато новите политики се формализират”, коментира Шишир Байджал, председател и управляващ директор на Knight Frank India.

"Победата на Тръмп може да се окаже от полза за пазара на имоти във Великобритания, ако инвеститорите решат да насочат портфейлите си към по-сигурен и предсказуем пазар”, допълва Жан Лигет, главен изпълнителен директор на консултантската компания Properties of the World.

Допълнителен тласък на британския пазар може да се очаква от слабостта на паунда спрямо долара.

Все пак пазарът на бизнес имоти в САЩ едва ли ще реагира незабавно на изборните резултати, допълват от ipe.com. Ще отнеме известен период от време инвеститорите да се отърсят от шока и да се съсредоточат върху реалните политики на бъдещото управление на страната.

Една краткосрочна пауза на пазара би била естествена реакция, а несигурността може да се окаже дори от полза за пазара на бизнес имоти и да даде допълнителни възможности след изясняването на политическия риск. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още