IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средните цени на жилищата в София са близо до границата от 1 000 евро

През първото тримесечие на годината цените скачат с 18% на годишна база, отчита агенция за имоти

22:14 | 25.04.17 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Средните цени на жилищата в София приближават 1 000 евро на кв.м в края на първото тримесечие, показват данни на консултантската компания Bulgarian Properties. Ценовите равнища са вече на нивото от края на 2007 г., отчита още компанията.

Пикът на пазара преди кризата беше достигнат в края на 2008 г.

Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията, основното предизвикателство сега е да се прогнозира докога ще продължи този ръст и къде ще бъде точката на пречупване.

„Със сигурност можем да кажем, че все още сме в началната част на възходящата крива, като очакванията са този тренд да продължи поне още 2 години. Икономическата обосновка на пазарните процеси е много по-различна от тази при предходния бум, когато основна движеща сила беше чуждестранното търсене. Пазарната картина изглежда много добре, няма притеснителни показатели и този път можем да говорим за устойчив ръст“, коментира Стойкова.

Цените

Към края на март средната цена на продадените апартаменти в София е 985 евро на кв.м. при 960 евро на кв.м. за последното тримесечие.на 2016 г. и 835 евро година по-рано. За тримесечието ръстът е 2,6%, но на годишна база достига 18%. Средната покупна цена на жилищата остава около 90 хил. евро.

Към момента цените на имотите в София са на нива като тези в края на 2007 г., отчита агенцията. Все още не са достигнати пиковите стойности от третото тримесечие на 2008 г. в бума преди кризата, когато средната цена на жилищата в София достигна 1 260 евро на кв.м.

Продажби „на зелено“ и типове имоти

Продажбите на жилища ново строителство продължават да съставляват над 50% от общия обем на продажбите в София и интересът към тях остава висок.

На пазара вече са налични за продажба както сгради в начален етап на строителство, така и вече завършени сгради или такива, които скоро предстои да вземат разрешение за ползване. Цените на имотите се увеличават поетапно с напредването на строителството, а наличните жилища за продажба се изчерпват бързо и затова продажбите „на зелено“ все още са активни.

Двустайните апартаменти са най-популярни сред купувачите, което може да се обясни с по-голямата им ликвидност и лесно отдаване по наем, както и с нарастването на цените. Те съставляват около 55% от закупените жилища през първото тримесечие. Веднага след тях с дял от 32% от покупките са тристайни апартаменти. Многостайните жилища и мезонети са около 10%.

Средната площ на закупените жилища е 90 кв.м. Най-често се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж (70% от продажбите). Отстъпките от офертните цени са минимални – до 1%.

Предпочитани райони

Основният интерес продължава да бъде към южните и източни квартали на София, като наличието на метро играе все по-съществена роля за интереса към даден район. Засилва се интересът и към центъра на града, където преобладаващо е предлагането на старо строителство, но има и бутикови сгради с по 1-2 апартамента на етаж, които се радват на голям интерес.

Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 26 rate down comment 0
margen
преди 7 години
При този голям интерес, странно защо Агенцията по вписванията отчита 2,4% по-малко продажби за първото тримесечие на тази година спрямо първото тримесечие на миналата!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Докато има балъци да дават - така ще е. Пазарът на имоти в София и Варна е изкривен отдавна - наличните площи са много, цените са високи,а наемите - ниски.При нормалните пазари/доколкото ги има по света/, сумите от наемите за 10 год тр да ти покриват 80% от стойността на имота. В Сф и Вн това правило изобщо не важи - апартамент се отдава под наем за 400 лв, а му се иска продажна цена от 150 хил. евро ! Това повишение на цените сега отново е спекулативно и когато купувачите разберат това/стига да имат и мозък, не само ипотеки/, крахът ще е още по-тежък от 2009. Само че който як - ял. Другите - по продължението на лафа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 1
panther
преди 7 години
Като се има предвид, че 75те квадрата са реално максимум 60.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Чудно, колко човека могат да си позволят 150 бона за дни 75 квадрата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 3
pecan
преди 7 години
За момент си помислих че статията е писана в края на 2007 година . Отворете една статия от тогава и ще видите че е едно към едно .Включително и в тази част че този път не е като преди и цените ще продължават да растат още неопределен , но дълъг период от време . Ясно всичко се повтаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Днес 18%, утре 28%... брокерски лъжи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Балона се надува, надува, надуува!Надувайте момчета, да стане на парчета!Бууум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още