IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средните цени на жилищата в София са близо до границата от 1 000 евро

През първото тримесечие на годината цените скачат с 18% на годишна база, отчита агенция за имоти

22:14 | 25.04.17 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Прави впечатление, че районът на Зона Б-5 около Mall of Sofia също привлича интерес поради по-ниските цени и централното му местоположение. В широкия център се оформят зони с преобладаващо ново строителство, които са с изцяло променен облик, имат наличен достъп до метро и които стават все по-атрактивни за купувачите.

Интересът към кв. „Кръстова вада“ се запазва висок и тенденцията е това да бъде една от най-предпочитаните зони на София. Цените на новите жилища там стартират от около 850 евро на кв.м. и достигат до 1 200 евро на кв.м.

„Младост“ и районът около Бизнес Парк София е друга притегателна зона както за работещите там, така и за купувачи, които са привлечени от инфраструктурата в района. Там средната цена на кв.м вече достига 1 000 евро.

Районите около Южния парк запазват висок интерес и ниско предлагане, което обуславя по-високите цени – между 1 100 и 1 400 евро на кв.м. „Манастирски ливади“, „Витоша“ и „Студентски град“ са сред районите, които предлагат ново строителство на изгодни цени и към които интересът постоянно се увеличава.

Едни от най-добрите цени за ново строителство към момента са в кв. „Овча купел“ – там може да се закупи жилище с Акт 16 от 750 евро на кв.м. Това е един от подценените квартали, който има отлични перспективи за развитие. В различните части на „Люлин“ също може да се намери изгодно ново строителство на цени от 650 евро на кв.м.

Най-скъпи квартали остават „Лозенец“, „Иван Вазов“, център, където цените са между 1 500 и 2 хил. евро на кв.м., като вече има оферти и над 2 хил. евро на кв.м.

Пазарни фактори

Според агенцията в началото на 2017 г. пазарната реалност е съвсем различна от тази при предходния възходящ цикъл. Това се обуславя от няколко фактора, които движат пазара.

Първият са доходите и достъпността на жилищата. Това са едни от най-важните фактори за ръст в цените на имотите. В София средната месечна работна заплата е вече над 1 300 лева към края на миналата година, по данни на НСИ. Коефициентът на достъпност на жилищата (цена на имотите към средна заплата в София) се запазва на нива 1,3 – 1,4, в каквито рамки се движи от 2012 г. насам. Най-нисък този коефициент е бил през първото тримесечие на 2015 г. (1,29). Т.е. имотите са били най-достъпни в началото на 2015 г., но и към момента коефициентът не е много променен.

В пика на предходния бум в края на 2008 г. този коефициент е достигнал стойност 3,4, което означава, че имотите в София са били 2,5 пъти по-малко достъпни от сега. В допълнение, безработицата е под 7%, което е най-ниското ниво от началото на кризата до момента. Това дава сигурност на хората за доходите им и стимулира потреблението и инвестиционната активност.

Вторият фактор е банковото кредитиране, което става все по-достъпно. Лихвените проценти по жилищните кредити са на рекордно ниски нива. Обемът на банковото кредитиране за покупка на жилища нарасна с около 20% в три поредни години и през 2016 г. достига до обемите от 2006 г., а като дял от БВП на страната е около 2,5%. В пика преди кризата обаче жилищното кредитиране достигаше 6% от БВП, а лихвите бяха около 7 на сто.

Следващият фактор са разрешителните за строеж. Издадените разрешителни за строеж на нови сгради са един от индикаторите, които показват в каква посока ще се движи предлагането и са важен показател за настроенията и перспективите за пазара като цяло. За 2016 г. в София са издадени около 700 разрешителни за строеж, като се увеличават с около 5% спрямо година по-рано. Това е около 60% от пиковите нива при предния бум, когато са били издавани по около 1 100 – 1 200 разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в София на година.

Намирането на терени за строителство става все по-трудно и това ограничава бързото увеличение на предлагането и строителството на нови сгради. Към момента има цели квартали и то в атрактивни части на София, в които почти изцяло липсва предлагане на ново строителство. В резултат на това предлагането продължава да изостава от търсенето и това обяснява бързата продажба на новите проекти още в начална фаза – тенденция, която ще продължи и през 2017 г.

Последният фактор е чуждестранното търсене, което остава слабо за разлика от предишния възходящ цикъл. Макар да има признаци за неговото възстановяване и навлизане на чуждестранни инвеститори, все още обемът е малък, за да допринесе за положителен поток и да даде допълнителен тласък на пазара. Това от друга страна е донякъде и положително като тенденция, тъй като държи пазара по-близо до фундаментите му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
OPASEN
преди 6 години
Продал си гарсониера за 66 еврака - евала, ама от написаното нищо не се разбра!?Панел или тухла, обзаведен или необзаведен, лукс или просто чистичко, 40 или 50 кв.м., непосредствено до парка или някъде си, ... коментарът ти е много конкретен :-)) От него определено се правят изводи за пазара :O)) хе хех .Как да коментирам добра сделка ли е или си се прецакал ?? :-))Ако си мислиш, че си продал върха на цената, то глупакът си ти :-))За да има индикации, че пазарът ще тръгне на долу, то трябва да мине поне 1 година, в която да няма голям ръст, а не виждам това да е така в момента!! Поне до 2019-2020 няма да има спад - застой да, но спад е много малко вероятен.Сигурно си чувал за икономическите цикли и макро-процесите - циклите са на интервал от 6 до 10 години, а този цикъл започна 2013 г. ;-)) Тогава беше дъното на пазара, т.е. до 2019-2020 сме си твърдо във възходящия цикъл, а за след това трябва да се анализира ситуацията, но това ще го правим като стане 2019-2020 ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
OPASEN
преди 6 години
lozkhris, аз американците не ги познавам, но много българи дори през 2009-2010 година се радваха на промоциите и купуваха жилища !! ;-)Е ? ;-))Иначе съм съгласен за алчността - предполагам знаеш и двете неща, които движат пазарите: Алчност и Страх !! Или просто си налучкал ;-))Грийнспан ... тези, които са казали това за балона са насочили думите си конкретно към Грийнспан, но и към Умните пари, т.е. към интелигентните хора, които знаят какво правят, докато масата изобщо не са отразили това предупреждение. Именно масата слабо-интелигентни хора правят кризите!! Но това е една друга тема, голяма тема...Доларът показа индикация за криза, която в последствие дойде, а не, че доларът е причинил кризата!! Има разлика, нали ;-))Т.нар. Световна финансова криза е тази, която свали цената на всичко, вкл. и на жилищата!! Рязко намали инвестициите и всичко се сви...Накрая, нищо не пробутвам - ще ме разберат само хората, които мислят и са интелигентни, финансово грамотни и с пари :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Ами ти сам си противоречиш - българинът бил финансово неграмотен...А кой е финансово грамотен - американците ли? Щот до 2008 се набълбукаха с по 3-4-5 къщи и 15 ипотеки?!..Това е алчност, не финансова грамотност.На Грийнспан още 2004-та му казаха, че надува балон с лихвите, а той нагло се изцепи, че имало хора, които искали да отнемат на американците американската мечта. И доларът, байно льо, нямаше никаква връзка с падането на цените на жилищата в Бг, които от 2002-ра са в евра. Това, което оказа влияние е отливът на *** англичани от селските имоти и фалитът на кредитирането и малоумно ниските лихви. Естествено, че е имало такива, които са направили маса пари - то и на Уол Стрийт има, къде правят миларди за 2 часа от информация, получена по 2-я начин. Накратко - не ни ги пробутвай тея с пазарите Те не са нито естествени, нито независими. Щом мислиш, че до 2020 ще има бум на цените - ок. Аз вече продадох една гарсониера в Емил Марков за 66 еврака. Светът се крепи на глупаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
OPASEN
преди 6 години
Байно, байноооо ... не преди 10, а преди 12-13 години АЗ бях един от тези, които предричаха балона и пукането му и АЗ най-рано от всички обявих краха на световната икономика, българската псевдо борса и имотния балон ;-))Сривът на долара в началото на есента на 2007 г. даде ясен знак за началото на края, но явно само на мен :-))Българите определено са доста финансово неграмотни и за това чак 2 години по-късно разбраха грешката си, но я разбраха по лошия начин, защото умните пари продадоха! Същите тези умни пари изчакаха до 2013 г. и реинвестираха натрупаната през 2007-2009 г. огромна печалба ... та, байно-льо ... това е с 2-3 думи ситуацията ...От тук нататък цените са нагоре и когато са солидни, тогава идва ролята на масовката да купува - корекцията ще е 2 години след това. Така че по мои виждания да кажем кръгло 2020 г. пак ще има ревящи хорица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
OPASEN
преди 6 години
Байно, байноооо ... не преди 10, а преди 12-13 години АЗ бях един от тези, които предричаха балона и пукането му и АЗ най-рано от всички обявих краха на световната икономика, българската псевдо борса и имотния балон ;-))Сривът на долара в началото на есента на 2007 г. даде ясен знак за началото на края, но явно само на мен :-))Българите определено са доста финансово неграмотни и за това чак 2 години по-късно разбраха грешката си, но я разбраха по лошия начин, защото умните пари продадоха! Същите тези умни пари изчакаха до 2013 г. и реинвестираха натрупаната през 2007-2009 г. огромна печалба ... та, байно-льо ... това е с 2-3 думи ситуацията ...От тук нататък цените са нагоре и когато са солидни, тогава идва ролята на масовката да купува - корекцията ще е 2 години след това. Така че по мои виждания да кажем кръгло 2020 г. пак ще има ревящи хорица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Такива коментари, байно , имаше и преди 10 години - "споко, няма да има крах, само корекция". В крайна сметка цените се сринаха, площите се увеличиха, а ние слупшаме всеки месец лакардии от знайни и незнайни брокери как пазарът тръгвал нагоре.. Никога не са се купували жилища на "килограм" защото бълганинът / масовкият / никога не е разполагал с толкова кеш, че да се отдаде на покупателна вакханалия. Точно затова паднаха и цените, а не защото се случи нормална "корекция". Т.е. имаше, н о тя се мтериализира заради предхождащата я спекула, а не заради нормално развитие на пазара. А спекула имаше заради изкривената от изкуствено ниски лиихви банкова средаТака ще стане и сега. Човешката глупост и Вселената обаче са безкрайни, както казва Айнщайн, само че дори той не е сигурен за второто....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 9
OPASEN
преди 7 години
Другари,Първо, лихвите в банките няма да се вдигат скоро - просто работя в банковата система и виждам накъде вървят нещата ;-))За да има индикация за вдигане първо трябва процесът по падането да спре, а това със сигурност няма как да стане тази година при този тренд. След това трябва да престроим така около 1 година - за какви 6 месеца става въпрос, при положение, че това е МАКРО-процес ???Второ, защо толкова държите на брой сделки - нима цената не е много по-важна?? Поне за мен това отразява пазара :-))Преди няколко години имаше много сделки, вкл. аз съм в това число, защото тогава се купуваха евтини жилища на килограм. Сега цените се вдигат, а индикация за края на тренда ще е устремното увеличаване на БРОЯ на сделките ;-))Аз лично мисля да продавам след 1-2-3 години, според зависи от ситуацията - предполагам, че тогава ще има изтрезняване на пазара и корекция на долу до равновесни нива... Не казвам пукане на балон, а корекция на долу!Успех в писането на коментари :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
nix
преди 7 години
Ето фактите подкрепени с реални доказателства - Силен спад по данни на НСИ на броя на продажбите за София от около 40% за първото тримесечие на 2017 в сравнение с последното тримесечие на 2016:- През октомври - декември 2016 броя на сделките са били 8428- През януари - март 2017 г. броя на сделките са 5023Ето и сайта на НСИ: http://***.registryagency.bg/bg/regi...ar/statistika/Същевременно броя на сградите в строеж се покачва от 1 115 000 кв.м. на 3 582 000 кв.м., което е с 350% ръст.Ето и сайта на регистъра за ново строителство: http://***.bcc.bgКоментирйте тези факти, подкрепени с реални доказателства, а не с глупостите в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
ejko
преди 7 години
Цените на имотите ще растат точно до първото увеличение на лихвите от банките... което ще е още тази година (някъде на есен, най-вероятно). Партито за инвеститори, строители и брокери наистина ще продължи... но само още 6 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 0
margen
преди 7 години
По-долната цифра се отнася за София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още