IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек спад на пазара на индустриални имоти в България през първото полугодие

Моментната икономическа обстановка и завишените очаквания на собствениците на имоти са сред факторите за понижаване на активността

17:24 | 16.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Велико Търново

Наемните и продажните цени на индустриални и логистични имоти във Велико Търново се запазват стабилни спрямо миналата година, а предлагането на големи и качествени площи остава недостатъчно, съобщава Любомир Филипов от представителството на платформата в града.

Пазарът продължава своя динамичен растеж, като цените на наемните складови площи бележат ръст от над 5% и варират между 1,5 и 4 евро/кв.м до 4 евро/кв.м. Продажните цени поддържат нива от порядъка на 350-700 евро за кв.м. Сключените сделки за продажби и наеми във Велико Търново са с около 15% по-малко от 2018 г., сочат данните. 

„Ограниченото предлагане на търговски и индустриални площи и липсата на нови проекти, дават основание за поддържане на високи продажни и наемни цени. Изграждането на бъдещите транспортни коридори ще промени пазара на промишлени терени и техните характеристики. Създаването на тази инфраструктура ще доведе до ръст на цените на терените с над 30 %. Търсенето на складови и търговски площи в региона на Велико Търново ще даде увереност на инвеститорите да стартират нови и по-мащабни проекти“, прогнозира Любомир Филипов.

Шумен

Слабо активен през първото полугодие е и пазарът на индустриални имоти в района на Шумен, съобщава Катя Белчева от представителството на фирмата в града. Продължава търсенето на нови, модерни складови площи, но почти няма търсене на индустриални обекти - цехове, фабрики, предприятия, допълва тя.

В Шумен се строят нови складови бази с площ от около 4500 кв.м с цел отдаване под наем. От тях 2000 кв.м ще са готови до  края на август, а останалите - до края на годината. Инвеститорите, които имат свободни терен, желаят да построят нови, модерни складове, но искат да имат гаранция, че площите им ще бъдат отдадени още в етапа на строителство, отбелязва Белчева.

Русе

Сериозен спад в търсенето и предлагането на складове и промишлени помещения през първите шест месеца на годината е регистриран и на пазара на индустриални имоти в Русе, съобщава Юрий Дудев от представителството на платформата в града.

„Има търсене предимно на имоти за наемане с по-малки квадратури и на нива на наемите не по високи от 4 лв. за кв.м. При търсенето за покупка на промишлени имоти има сериозно   разминаване с цените на предлагане и това е основна причина за спада на пазара“, констатира Дудев. Според него икономическата среда и обстановка в региона все още не е добра и не се създава условия за привличане на нови инвестиции. Много чужди фирми се опитват да стъпят на пазара, но до реални сделки не се стига.

Разград

Спад на търсенето на индустриални площи с инвестиционни намерения е регистриран и в Разград, съобщава Ростислава Христова от представителството на платформата в града. По-голямата част от предлаганите промишлени помещения са в лошо състояние, което налага потенциалните наематели или купувачи да извършат сериозни разходи за ремонти дейности. Отсъства търсене на свободни терени за застрояване. За разлика от продължаващите високи темпове при жилищното строителство, изграждането на промишлени постройки е в значително по-малки размери, съобщава Христова.

„През последните няколко години големите предприятия в областта изградиха собствени логистични центрове, разшириха складовите си площи и в момента по-скоро модернизират активите си, отколкото да търсят за покупка или наем нови такива. Отличава се търсене на площи за наем от страна на автосервизи в индустриалните зони на града, тъй като властите все повече налагат санкции за извършването на такъв тип дейност в жилищните райони“, пише Христова.

По-голямата част от сделките в Разград през първата половина на годината са за наем на имоти от търговци, внасящи стоки основно от Турция. Средната цена за наем на квадратен метър е около 2,50 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още