IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек спад на пазара на индустриални имоти в България през първото полугодие

Моментната икономическа обстановка и завишените очаквания на собствениците на имоти са сред факторите за понижаване на активността

17:24 | 16.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бургас

Спад на търсенето на промишлени помещения и складове има и в Бургас въпреки наличието на добри и реновирани складове, отговарящи на изискванията, констатира представителят на платформата в града Валентин Косев. Според експерта основният проблем е, че наемодателите не са съгласни да отдават складове за производство.  Причината е, че трябва да се правят реконструкции и ремонти, които да нарушат целостта и вида на помещенията.

Основните сделки в града са сключени в началото на 2019 година, като основно става дума за сделки, започнати в края на 2018 г. Много чуждестранни фирми опитват да навлязат на пазара в града, но до реални сделки не се стига, отбелязва Косев.

Наемните нива остават непроменени – между 2,5 и 3,5 евро на кв.м. Търсенето е насочено основно към малки помещения за автоработилници на ниски цени.

Стара Загора

Сериозен спад в търсенето и предлагането на складове и промишлени помещения през първото полугодие е регистриран и на пазара на индустриални имоти в Стара Загора, съобщава представителят на платформата в града Огнян Георгиев.

Търсят се предимно имоти с по-малки квадратури и на ниски нива на наемите (3 лв. за кв.м), както и на ниски цени за покупка. Купувачите и наемателите са предимно фирми от дребния и среден бизнес. Търсенето на парцели за застрояване обаче се запазва на стабилно ниво, отбелязва Георгиев. Реализираните сделки са предимно за собствени нужди, а не със спекулативна цел, препродажба или за наеми. Липсват потенциални инвеститори за построяването на големи складови площи или индустриални паркове.

„Усилията на инвеститорите и строителите се насочиха предимно в сектора на жилищното строителство, където се забеляза огромен ръст в сравнение с предишните 2-3 години, както по количество застроени площи, така и в повишение средно с 18-20 % на техните цени. Що се отнася до складовите и промишлени площи се наблюдава патова ситуация, няма предлагане, както и търсене“, обобщава Георгиев. Той допълва, че икономическата обстановка в региона не е добра и не се създават условия привличане на инвестиции за създаване на нови индустриални зони.

Плевен

Застой в реализирането на проекти има и в Плевен, както и в областите Плевен и Ловеч, а търсенето на промишлени и складови имоти е инцидентно, отбелязва Ангел Иванов от представителството на платформата за региона.

„Все още достъпът да региона е силно ограничен и въпреки продължаващото строителство на автомагистрала „Хемус“ инвеститорите са внимателни и предпочитат региони с развита пътна мрежа, ж.п. мрежа, летища и пристанища, които все още липсват в северната част на страната“, пише Иванов. Наличието на работна ръка е още един от факторите, които се отразяват на търсенето, вътрешната инфраструктура, липсата на нови и съвременни помещения за производствени или складови цели почти липсват и основно се строят за собствени нужди, допълва експертът.

При наемите се запазва стабилно търсенето на площи под 1000 кв.м, основно за складови дейности и малки производства на цени между 3 и 5 лв. без ДДС. За площите над тази квадратура все още няма интерес, няма и много предложения на подобни имоти клас А и Б, констатират от платформата.

„Както знаем, Южна България вече се задъхва в основните индустриални райони, въпреки че предлагат в пъти по-качествени проекти, но и на доста по-високи ценови нива. Разчитаме, че добрите цени на терени и почти готовия достъп с автотранспорт биха довели нови инвеститори, също така и местните производители биха разширили и увеличили производствата си при нараснали поръчки, добри нива на износа и работата по поръчка с чуждестранни възложители“, отбелязва Ангел Иванов.

Последна актуализация: 18:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още