IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин е пазарът на имоти в Европа с най-добри перспективи през 2021 г.

Германия е в по-добра форма от повечето икономики в Европа и това привлича инвеститори

15:57 | 11.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefanie Loos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefanie Loos/Bloomberg

Прогнозите са трудни

Заради страха от неизвестното индустрията с имоти е на пауза, а прогнозите са трудни, защото със сигурност ще има фундаментални промени. Все още е твърде рано за всички да оценят как ще изглеждат  наемите на офиси и магазини догодина.

Пандемията също така подчертава ролята на недвижимите имоти за здравето и благосъстоянието на обществата и това се очаква да доведе до по-нататъшни промени. Много повече хора работят, пазаруват и общуват от или по-близо до дома. Ако това се превърне в постоянна промяна, това би ударило сектора много сериозно.

Докато някои респонденти очакват работата от дома да намали търсенето на офис площи, други очакват всъщност то да се увеличи в определени области, дори дългосрочно, тъй като компаниите увеличават пространството на всеки един служител, за да се позволи трайно социално дистанциране.

Политиките по отношение на пандемията са другото неизвестно. Макар че никой не очаква постоянна финансова помощ и отсрочки за плащане на кредити и несъстоятелност, държавната намеса показва, че имотите всъщност не осигуряват сигурна възвръщаемост и застрашава стабилността им като инвестиционен клас активи. Според някои респонденти усещането, че офисите и търговските имоти са безопасна инвестиция, вече е старомодно.

Нулеви емисии

Тазгодишното проучване разкрива нарастващо схващане, че докато обществата се възстановяват след пандемията, те трябва да го правят по начини, които свеждат до минимум вредата за планетата. Много правителства вече са си поставили цели за постигане на нетни нулеви вредни емисии.

Много от анкетираните отразяват нарастващото съзнание, че секторът на недвижимите имоти трябва да допринесе за тези цели. Изменението на климата и околната среда са посочени от лидерите в индустрията като фактор, който може да окаже най-голямо влияние върху недвижимите имоти през следващите три десетилетия.

Близо 80% от анкетираните смятат, че енергийната ефективност, въглеродните емисии и адаптацията към климата ще се увеличат по важност в техните портфейли през 2021 г.

Очаква се и увеличаване на интереса към самодостатъчните сгради, т.е. тези, които сами генерират нужната им енергия или преработват собствените си отпадъчни води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още