IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Европа се изправя пред "стена от пари", която тласка цените нагоре

Жилищата се очертава да са следващият голям политически проблем, след като пандемията отшуми

13:31 | 21.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paulo Nunes dos Santos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paulo Nunes dos Santos/Bloomberg

Изглежда обаче, че нещата са достигнали повратна точка. По-рано този месец американската компания за инвестиции в недвижими имоти Round Hill Capital купи всички 112 имота в нов комплекс близо до Дъблин. Сделката се разглежда като пример за проблем на ирландския пазар на жилища, където купувачите на първи дом се конкурират за все по-малко и все по-скъпи жилища, а наемите бързо се увеличават.

Ейдън Ригън, доцент в Университетския колеж в Дъблин, казва, че мащабната институционална инвестиция, която ирландското правителство е привлякло на пазара, е фокусирана върху изкупуването на съществуващите акции и отдаването им под наем на по-високи цени, вместо да финансира нови строежи за бъдеща продажба.

"Това, което правителството не предвиди, е, че след като покани всички тези хора, те наистина ще погълнат жилищния фонд“, коментира той. "Те са тук, за да печелят пари, правителството не знае какво да прави“, допълва той.

Наемни войни в Берлин

Столицата на Германия Берлин също е в центъра на дебата за естеството на този вид инвестиции в недвижими имоти. През последните години в града се изсипа сериозен капитал от чужди пазари, включително от хора като Уорън Бъфет.

Гневът на наемателите е фокусиран върху две големи местни фирми за недвижими имоти, Vonovia и Deutsche Wohnen, и двете под шапката на американския фонд BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, който е основен акционер в дружествата.

Имаше протести и сблъсъци, особено в контекста на бързо растящите наеми.

Други кампании се насочиха към шведската компания Heimstaden Bostad, която изкупува хиляди апартаменти. Британската William Pears Group притежава най-малко 6000 апартамента и е в центъра на шумно изселване миналата година на дългосрочните наематели на популярен бар в район с ниски доходи на града.

Жилищата като следващия голям политически проблем в Европа

Понастоящем има много несигурност по отношение на това как ще изглежда постпандемичния имотен пейзаж в цяла Европа. Има някои предположения, че някои градове ще се борят да поддържат цените на имотите и ръста на наемите в нормални рамки. В скорошно проучване холандската банкова група ING казва, че доходите от наеми са спаднали рязко в Амстердам през 2020 г., като основният фактор е спадът на нетната миграция към града заради пандемията.

Много специалисти по недвижими имоти обаче смятат, че европейският пазар на жилища ще остане търсена инвестиция за потоци от международен капитал. "Нарастващият натиск върху достъпността е един от ключовите фактори, движещи търсенето на жилища под наем, и поради асоциирания интерес на инвеститорите към жилищните пазари в цяла Европа", казва Оливър Найт.

Той посочва, че на 80% от жилищните пазари в ЕС съотношението цена/доход се увеличава през последните пет години и не се обръща внимание на недостига на предлагане. Той очаква инвеститорите да продължат да действат обаче, защото очакванията са, ще изкупуването на имоти и отдаването им под наем ще остане доходоносно в целия ЕС.

Въпросът обаче става все по-политически, особено за онези, които не успяват да си купят жилище или които са изправени пред по-високи наеми с по-малко сигурност. Много коментатори предполагат, че след като пандемията най-накрая отшуми, наличието на жилища ще се превърне в определящ политически проблем. Това може да окаже натиск върху правителствата да се справят с големите институционални инвеститори.

„Жилищата, подобно на труда, не са нещо, което може да се купува и продава на свободния пазар с най-висока и най-ниска цена“, казва Ригън. "Говорите за реални, живи човешки същества и социални общности. Хората гледат на жилищата като на дом, а не като на собственост, която може да се купува и продава на открит пазар, за да се спечелят максимално много пари“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още