IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Складовете у нас между COVID и поскъпващата енергия

Заради усложненото планиране на разходите инвестициите в стартиране или разширяване на производства се отлагат за средата на годината

19:17 | 17.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Велико Търново

Здравната криза не се е отразила съществено на пазара на бизнес имоти в града, а нивата на търсене на търговски, складови и индустриални площи са се запазили през миналата година. Липсата на нови проекти обаче ограничава предлагането, казва Любомир Филипов, представител на БГСклад във Велико Търново.

При покупко-продажбите се търсят основно празни терени с площ между 1000 и 2000 кв. м или терени, граничещи със собствени, с цел окрупняване, реорганизация и повишаване на производителността. Цените продължават да растат, като към момента варират между 70 и 100 евро за кв. м. „В последно време в района се отчита засилен инвеститорски интерес към закупуване на окрупнени терени за изграждане на фотоволтаични паркове с мощности над 1 MW“, отбелязва Филипов.

На наемния пазар на складови площи цените се запазват заради липса на нови или на свободни стари обекти, като варират между 3 и 4 евро на кв. м без ДДС. Търсят се за наемане предимно компактни търговско-складови обекти с комерсиални локации.

Видин

И през 2021 г. в града и региона няма нито едно запитване за продажби. Приоритетно е наемането на помещения, съобщават Бисер Първанов и Деян Димитров от БГСклад във Видин.

На наемния пазар засилено търсене има на складови помещения от типа склад с рампа с обособени санитарни възли и лесен достъп на тежкотоварни автомобили. Такива обекти обаче почти липсват, а ако ги има, са заети от зърнопроизводители или от куриерски фирми. Близостта на града до моста Видин-Калафат е определяща за този интерес, казват консултантите.

Фирмите търсят складове за съхранение на суровини от различен вид, като основните им изисквания са за големи площи над 500 кв. м.

Първанов и Димитров не очакват разрешаване на енергийната криза в Европа през първото полугодие на тази година, но се надяват на адекватна държавна политика за подпомагане най-вече на малките и средни фирми. „Именно те биха раздвижили пазара в северозападния регион“, отбелязват те. И допълват, че заради енергийната криза в момента малките и средни фирми издъхват и да на предела на платежните си възможности.

Плевен

Пазарът на индустриални имоти в града се движи основно от инвеститори на местно ниво, които развиват успешен бизнес, а през 2021 г. няма промяна в нивата на търсене и предлагане. „Намират се добри предложения на индустриални имоти, но интересът е слаб и инцидентен, почти няма сделки за подобни имоти, особено от външни инвеститори“, коментира Ангел Иванов от БГСклад в Плевен.

„В процес на изграждане са магистрала „Хемус“ и свързаната с нея местна инфраструктура, като считаме, че с тяхното изграждане се отстранява основно препятствие за транспортна достъпност до региона. Тяхното забавяне вероятно ще се отрази и на интереса през 2022 г.“, допълва той. Иванов определя като предимство на региона големия брой урбанизирани индустриални площи, които са готови да бъдат използвани веднага. 

Наблюдава се интерес към терени за изграждане на фотоволтаици, но ценовите нива не отговарят на предлагането и все още сделките са трудни, а разликата между търсене и предлагане е осезаема, допълва той.

На наемния пазар цените стигат до около 3 евро на кв. м за нови и съвременни площи. Наблюдава се недостиг на малки помещения за услуги, ремонти и хладилни обекти. Наемните нива се запазват, но както при покупко-продажбите сделките са основно на местно ниво, а търсенето от външни инвеститори е спорадично. Търсят се предимно малки обекти за наемане с площ от 100 до 500 кв. м, с достъпна локация с цел удобен достъп до централната част на града.

Търсенето е основно от местни компании, които се нуждаят от нови складови площи заради ръста на електронната търговия. Не липсват запитвания и от компании, които търсят нови локации за позициониране на собствено дейност или развиване на ритейл паркове. Те обаче се натъкват на препятствие заради недобрата подготовка на местната власт, недобро градоустройство и липса на данни и предвидими срокове.

Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още