IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Складовете у нас между COVID и поскъпващата енергия

Заради усложненото планиране на разходите инвестициите в стартиране или разширяване на производства се отлагат за средата на годината

19:17 | 17.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бургас

Интересът за наемане на индустриални имоти в Бургас и региона през първото тримесечие на миналата година е бил слаб. Осъществени са множество огледи с чужди фирми, предимно от Турция и Русия, но преговорите с тях вървят бавно и несигурно.

„След началото на април нямаше никакво движение на пазара на индустриални имоти. Запитвания за консултации имаше само от инвеститори, които искаха съвет какви складове или хладилни камери да строят. Търсеха се помещения под наем с по-малка квадратура от 100 до 300 кв. м, каквито липсват на пазара“, казва Валентин Косев от БГСклад в Бургас.

Според него наемателите са предпазливи, а активността им е ниска. „Това се дължи както на несигурността колко време ще продължи пандемията, така и на икономическата обстановка по Черноморието – по-малко туристи при големите хотелиери и по-малко търсене на стоки заради затварянето на заведенията“, коментира Косев.

При наемодателите в Бургас има повишено предлагане, защото някои от наемателите са затворили бизнеса си временно или постоянно. В града са построени няколко нови обекта с площ от 400 до 800 кв.м, но няма предлагане на малки складове от 100 до 200 кв. м. „Там може да има потенциални клиенти при извънредна ситуация“, смята Косев.

Въпреки намалялото търсене през миналата година обаче той е оптимист за тази година, тъй като според него бизнесът се стреми да си върне активността, а това води до търсене на промишлени помещения за наем и покупка. Косев очаква все по-голямо предлагане на индустриални имоти в социалните мрежи.

Стара Загора

През миналата година пазарът в града е бил доминиран от търсенето на складови помещения ново строителство. Купувачите са били два вида – инвеститори с цел отдаване под наем или търсещи за собствено ползване. Цените в Стара Загора варират от 480 до 580 евро на кв. м в зависимост от местоположението, комуникациите и други критерии.

„През последните месеци се наблюдава повишено търсене на складови помещения за покупка. Купувачите са основно малки компании на местно ниво, търсещи обекти с цел отдаване под наем. Като причина се изтъква променящата се международна финансова обстановка и недоверието в банковите институции“, коментират Михаела Лесова и Васил Василев от БГСклад в Стара Загора.

На наемния пазар в града търсенето е било насочено предимно към по-малки складови помещения с площ от 100 до 200 кв. м, като задължително условие на наемателите е било те да разполагат с офис част или малък шоурум. Цената на новите складови помещения под наем в Стара Загора е между 2 и 3 евро на кв. м. Търсенето на складове под наем е от големи български или чуждестранни компании.

Според Лесова и Василев коронавирусната ситуация е повлияла положително на търсенето на промишлени помещения ново строителство в Стара Загора. „Причината е в повишението с над 10% на цените на жилищата в града. Това доведе до пренасочване на търсенето на купувачите с цел инвестиция от жилищни в индустриални имоти с площ около 200 кв. м“, коментират консултантите.

Те очакват през 2022 г. пазарът на индустриални имоти в Стара Загора да се развива в условията на преобладаваща несигурност. „Цените на строителните материали растат непрекъснато и това притеснява инвеститорите, които биха вложили в изграждането на индустриални помещения. Развитието на индустриална зона „Загоре“ провокира търсенето на промишлени площи в периферията на града“, коментират Лесова и Василев.

Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още