IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Складовете у нас между COVID и поскъпващата енергия

Заради усложненото планиране на разходите инвестициите в стартиране или разширяване на производства се отлагат за средата на годината

19:17 | 17.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русе

Още през пролетта на 2021 г. търсенето на производствени и складови площи за покупка в града е отбелязало много голям ръст. Според Юрий Дудев, представител на БГСклад в Русе, основна причина за това са по-изгодните условия за кредитиране на банките. Въпреки повишеното търсене обаче до реални сделки се е стигало много рядко, тъй като все още предлагането на индустриални имоти е на цени, които значително превишават възможностите на купувачите.

При производствени и складови площи под наем през 2021 г. търсенето значително е превишавало предлагането. Причината е, че през последните години в Русе почти липсват инвестиции в ново строителство на индустриални имоти. Значително се е увеличило търсенето на складови площи над 5000 кв. м. Интересът на инвеститорите в индустриални имоти в града е свързан повече с наемане, отколкото с покупка.

Шумен

До септември търсенето на големи нови и стари складове в града е спаднало почти наполовина заради неустойчивото развитие на бизнеса вследствие на продължаващите вълни на заразата с COVID-19. Търсенето на складове е било съсредоточено основно в обекти с малка квадратура от около 50 кв. м и епизодично от 100 до 150 кв. м, а интересът е идвал предимно от местния бизнес. Цените на подобни обекти се запазват на нива от 5 лв. на кв. м без ДДС. „При обявяване на имоти на по-ниска цена и по-малка квадратура интересът се засилва, но собствениците на нови модерни складови бази засега не са склонни да влагат средства да ги раздробяват“, коментира Катя Белчева от БГСклад в Шумен.

В края на 2020 г. и началото на 2021 г. са продадени четири склада висок клас на цена от 500 евро на кв. м. Купувачите са местни бизнесмени. През първите шест месеца от 2021 г. са продадени и няколко терена за строителство на нови производства предимно в областта на обработката на метали, производството на дограми, ел. компоненти, строителни борси. „В една от развитите индустриални зони се продадоха два терена на цена от 100 евро на кв.м без ДДС, като купувачите предвиждат да строят автосервиз и производство на дограми“, казва Белчева.

Тя отбелязва, че през последните три месеца от 2021 г. с голямото поскъпване на тока и газа е имало раздвижване в търсенето за покупка на складови и хладилни бази в Шумен. „Имаше желание за спекулативно купуване на бази с наематели, за да е сигурна възвръщаемостта на инвестицията. Някой продавачи оттеглиха офертите си. От друга страна, непрекъснато се предоговаряха наемите. Инвеститорите станаха несигурни и нерешителни. През последните три-четири години не се беше случвало складове клас А да стоят без наематели повече от шест месеца“, казва Белчева.

И допълва, че с мотото, че „всичко се продава зависи каква е цената“, в Шумен и региона има какво да се купи. „Нестабилността на цените на газа и тока и загубите вследствие на това правят прогнозата за пазара на производствено-логистични и индустриални имоти много трудна“, допълва тя.

Пазарджик

Запитванията и търсенето в града на големи площи и терени за покупка е силно ограничено, а когато ги има, бюджетът на купувачите рязко се разминава с цените, които търсят продавачите, казва Стоян Фингаров, представител на БГСклад в Пазарджик.

Това обаче не е попречило на собствениците на имоти да повишат офертните цени заради повсеместното увеличаване на цените на суровините и материалите. В резултат на това купувачите са заели изчаквателна позиция. „Все по-често обаче се случват сделки с имоти предлагани от частни съдебни изпълнители и банки, като в доста случаи цените са под пазарните“, казва Фингаров.

При наемите цените също плавно се покачват, като търсенето е предимно на площи между 100 и 400 кв. м за малки производства и складова дейност. В Пазарджик и региона интересът към наемане на индустриални площи е по-голям от този за покупка заради по-голямата инвестиция при придобиването на имот и последващите ремонтни дейности, свързани с привеждането му в готов за експлоатация вид.

Преобладаващите клиенти са предимно от секторите на търговията и услугите и донякъде малките производства от хранително-вкусовата промишленост. В по-големия процент от запитванията рядко се стига дори до реални огледи.

Предлагането е предимно на стари, малки и по-големи площи, а нови складови и производствени сгради, отговарящи на нормативните изисквания, липсват. „Често като алтернатива на градските имоти запитванията и интересът на клиентите се насочва и към близките села в региона, обикновено към бившите стопански дворове, с оглед по-ниските ценови нива на имотите, но и там сделките са епизодични“, казва Фингаров.

Той очаква леко раздвижване на търсенето и предлагането на индустриални имоти през 2022 г., тъй като заради икономическите затруднения много фирми ще отдават или продават имотите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още