IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Складовете у нас между COVID и поскъпващата енергия

Заради усложненото планиране на разходите инвестициите в стартиране или разширяване на производства се отлагат за средата на годината

19:17 | 17.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Пловдив

Пазарът на индустриални площи и складови бази в града през 2021 г. е бил съсредоточен в сделките за покупка на терени и на изградени бази с производствени и складови обекти. Квадратурите са варирали между 1000 и 10 хил. кв. м в индустриалните зони в Пловдив и в периферните индустриални зони. „Интересът на купувачите бе насочен основно към закупуване на готови за ползване сгради, а също и на имоти с наематели и действащ бизнес“, коментира Атанас Ласков от БГСклад в Пловдив.

В същото време наемният пазар в града е бил сравнително слаб през миналата година в сравнение с 2020 г. заради приоритетното търсене за закупуване на имот. „Наличието на свободен капитал при много инвеститори даде възможност за раздвижване на пазара в кратки срокове и финализиране на сделки в рамките на изтеклата година“, казва Ласков.

Според него много собственици на обекти за продажба в Пловдив са повишили цените до нереално високи нива, увлечени от растящите цени на жилищното строителство, подкрепено от инфлацията и поскъпването на стоки и материали. Тези цени са се оказали непосилни за пазара. „Това наред със задаващата се криза с цените  на тока и газа, залага тенденция за отдръпване на инвеститорите през новата година и охлаждане на пазара“, казва Ласков. И допълва, че това ще балансира цените.

Пандемията не е повлияла на желанието на инвеститорите да защитят парите си чрез покупко-продажби на индустриални имоти. Сделките обаче са се случвали не на всяка цена.

Варна

В морската столица продажбите на търговски обекти, складови площи и строителни терени са се реализирали основно през второто и третото тримесечие на 2021 г., а в началото и в края на годината общият брой на започнатите сделки е бил значително по-малък.

„След пика на кризата през зимата на 2020 г. в момента отново промишленият сектор е най-потърпевш, но този път от повишаващите се цени на енергията. Заради усложненото планиране на разходите инвестициите в стартиране или разширяване на производства все по-често се отлагат за средата на 2022 г., което отново понижава броя и мащаба на продажбите през зимния период“, коментира Тони Танев, представител на БГСклад във Варна.

Инфлацията обаче е направила някои от надценените до момента бизнес имоти реално продаваеми и Танев отбелязва, че интерес към разглеждане на оферти не липсва. Изчерпването на градските строителни терени е върнало интереса на инвеститорите към сделки в периферни стопански землища в западна посока, предимно отдалечени на не-повече от 10 минути път от Варна.

Наемният пазар на складови и промишлени площи в града е останал стабилен през миналата година от гледна точка на цени и не се очакват колебания в нагласите на активните участници. „Наемателите все по-уверено се ориентират към оптимизация на режийните разходи, с повишен интерес към енергийноефективни обекти, предимно новопостроени. Търсенето е насочено към съвременни складови площи, а предлагането на новопостроени през последната година обекти донякъде балансира пазара и предпазва от изостряне на недостига на нови търговски и складови бази“, казва Танев.

Но допълва, че ускоряването на инфлацията е накарало част от търговците да оптимизират заеманите площи. Не са единични случаите на закриване или редуциране на регионални представителства и дистрибуторски складове и магазини от търговци от Централна и Западна България. През последното тримесечие на 2021 г. са били освободени редица складове с отлични параметри в търсения формат от 300 до 500 кв. м. Очаква се през зимата площите да се реализират с наематели предимно от варненския регион. Интерес има и от търговци от Югоизточна България.
„Отчитаме масово значително увеличение на необходимото време на наемателите за избор на промишлени помещения и сключване на сделка“, казва Танев.

Той допълва, че през миналата година пазарът на бизнес имоти във Варна плавно се е възстановил от охлаждането заради COVID ситуацията с възстановяване на инвестиционния интерес и броя на сделките близо до нивата от 2019 г. Сега обаче ускоряването на инфлацията отново предизвиква повишено внимание и пасивност в инвестиционните намерения. „Промишленият сектор в региона масово работи с намалени мощности и с повишаваща се продуктова себестойност. Логистичните дейности бележат плавен ръст и вече търсят разширяване, разрастват се също и локални дистрибутори предимно в сегмента хранителни продукти“, казва Танев. И допълва, че в някои сектори на вноса има все повече затруднения, породени както от нарушените вериги на доставка, така и от устойчивото повишаване на цените на енергоносителите.

„Оптимизацията на оперативните разходи вече е все-по забележимата цел на клиентите при наемане и покупка на търговски и промишлени имоти. Редуцирането на броя на заемани бизнес обекти се превръща в устойчива тенденция“, отбелязва Танев.  

Според него в средата на повишаващи се разходи през тази година инвеститорите ще обръщат по-голямо внимание на етажната планировка и ще избягват обекти с ненужни и непълноценни пространства, създаващи неоправдани оперативни разходи. „Редуцирането на броя на заеманите бизнес обекти се превръща в устойчива тенденция, водеща до окрупняване на наетите площи в по-малко на брой, но по-големи по площ складове и магазини“, коментира Танев.

Той очаква сделките за придобиване на имоти да се реализират бавно, внимателно и обосновано и допълва, че реалистичните очаквания на спекулативните инвеститори в търговски и промишлени площи вече са за нива на възвращаемост от половин процент на месечна база. 

Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още