IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Складовете у нас между COVID и поскъпващата енергия

Заради усложненото планиране на разходите инвестициите в стартиране или разширяване на производства се отлагат за средата на годината

19:17 | 17.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ето и какво показват данните на БГСклад за състоянието на пазара на индустриални имоти в по-големите градове у нас.

София

По отношение на продажбите пазарът в столицата през миналата година се е характеризирал с рязко нарастване на търсенето и слабо предлагане на имоти за продажба. „При предварителни разговори с клиенти пандемията не беше споменавана като фактор при определяне на параметрите на търсените обекти и мащаба на растеж. Най-голямото им притеснение, което ги ограничава в инвестиционните им намерения, е липсата на работна ръка. Тази липса определя и ограниченията при търсенето на имоти“, коментира Ненчо Кънев от БГСклад в София.

Приоритет в София имат имотите в близост до развит градски транспорт, но предлагането на такива е много слабо, а цените са двойно по-високи. Инфраструктурата остава определяща при избора на имот, като се предпочитат локации в близо до магистрали и лесен достъп на камиони. „Забелязва се ръст в търсенето на производствени помещения за сметка на чисто складовите. Има заявен интерес към производствени площи от западноевропейски компании, които оценяват много положително даденостите на България пред родните им страни“, отбелязва Кънев.

Сред вероятните причини за повишаването на интереса към покупка на производствено-логистични площи през миналата година Радослав Конов от БГСклад в София посочва намаляващите лихви по ипотечните кредити и по депозитите. „В същото време предвид високите цени на строителните материали и най-вече на металите построените производствено-складови сгради стават по-рентабилни от построяването на нови. Затова голяма част от продавачите завишиха продажните цени или предпочетоха опцията отдаване под наем предвид стабилните и високи наемни цени“, отбелязва Конов.

Най-търсените за покупка индустриални площи през 2021 година са били съсредоточени в сегмента от 500 до 1000 кв. м, като най-предпочитани остават южните и източните райони на София.

В столицата сделките за наеми са се реализирали в диапазон от 300 до 3000 кв. м, а от последното тримесечие на миналата година се наблюдава търсене на по-големи складови площи, коментира Ива Балджиева, представител на платформата в София. Тя очаква тенденцията да се запази и през 2022 г. 

Наемният пазар е бил повлиян от повишените разходи за покупка на земя, липсата на подходящи парцели за строителство в градска среда и повишената цена на строителство. „Рязко се разграничиха в търсенето обособените в стари сгради складове и новите обекти, отговарящи на всички изисквания. Достъпът, скоростта на обработка на товарите, понижените експлоатационни разходи, възможността за проследимост и предвидимост обърнаха търсенето към модерни бази въпреки значително по-високата наемна цена“, отбелязва Кънев.

Конов отчита стабилен ръст на сделките за наем с над 20% спрямо 2020 г. Заради големия брой сделки с наеми предлаганите площи постепенно са намалели и в момента търсенето в основния сегмент индустриални имоти от 200 до 500 кв. м е по-голямо от предлагането. Сделките за наем са се сключвали с цел подобряване на условията, оптимизация на разходите, както заради нуждата от допълнителни площи. Най-много сделки са сключени в районите около бул. Цариградско шосе, бул. Ботевградско шосе, „Дружба“ и НПЗ Искър.

Конов казва, че освободени заради COVID кризата складови площи не след дълго са били наети отново, но на нови, съобразени с пазарните наемни цени. Породената от коронавируса тенденция през 2020 г. да се търсят складови площи, подходящи и сертифицирани за съхранение и търговия с лекарствени средства, медицински изделия, хранителни добавки и хранителни продукти, е продължила и през 2021 г. Голямото търсене е довело до голям брой сделки в сегмента от 200 до 500 кв. м, където в момента се забелязва недостиг на складови площи, отбелязва Конов.

Той очаква плавният и стабилен ръст на реализираните сделки през 2021 г. да продължи и през 2022 г., а овладяването на политическата и здравна криза до доведе до ръст на инвестициите в индустриалния сектор. „Предвид покачващите се цени на горивата, електроенергията и природния газ през 2022 г. очаквам спад и съкращаване на производството в България за сметка на внос от изток. Това ще доведе до ново покачване в търсенето на складови площи за сметка на производствените“, прогнозира Конов.

Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още