IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина напредва с проекта за трансформация на крайбрежието „Елиникон“

Ангажиментът отразява икономическия възход на Гърция след решаването на дълговата криза

12:00 | 02.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато първата фаза на строителството приключи през 2026 г., мястото на бившето летище в Атина ще бъде неузнаваемо, пише Bloomberg.

Въпреки че проектираният от Еро Сааринен Източен терминал ще бъде запазен, изоставените хангари и писти ще бъдат заменени от многофункционален комплекс - обявен за интелигентен град - два пъти по-голям от „Сентръл парк“ в Ню Йорк.

В рамките на три години терен от 650 акра по югоизточното крайбрежие на Атина ще приюти около 10 000 луксозни къщи и апартаменти на брега на морето, хотел Mandarin Oriental, един от най-големите търговски центрове в Южна Европа, яхтено пристанище, казино с марка Hard Rock, модерен спортен комплекс, частно училище, културни и развлекателни центрове, дълга плажна ивица и зелено пространство от 2 млн. кв. метра, планирано да се превърне в най-големия крайбрежен парк в Европа, с изглед към лазурните води на Сароническия залив.

Този частно финансиран проект, наречен „Елиникон“, накратко ще преобрази гръцката столица.

На събитието по обявяването на проекта миналия октомври министър-председателят Кириакос Мицотакис описа „Елиникон“ като „пролог към нова ера за крайбрежието“, отбелязвайки, че се очаква да генерира над 14 млрд. евро данъчни приходи в рамките на 25 години. Тъй като страната все още се възстановява след тежката дългова криза, „Елиникон“ се издига като символ на възраждането на Атина.

Макар големите строителни проекти да се свиват в много части на света поради нарастващите строителни разходи, повишенията на лихвите и недостига на работна ръка, Гърция е в необичайно силна икономическа ситуация. Тя се възползва от възстановяването на туризма, силните продажби жилищни и търговски сгради и оптимизма на инвеститорите относно връщането на власт на приятелски настроения към бизнеса Мицотакис, който беше преизбран на скорошните избори.

Това се припокрива с бума в инфраструктурните и културни проекти, включително с откриването през 2017 г. на културния център на Фондация „Ставрос Ниархос“, комплекс за образование, изкуства и отдих, който сега е дом на Националната библиотека на Гърция и Гръцката национална опера, и дебюта през 2020 г. на Националния музей за модерно изкуство в бивша фабрика за бира. Предстоят планове за значително обновяване на 150-годишния Национален археологически музей, като градът също така направи първа копка на четвърта линия на метрото, като първият участък е планиран да бъде отворен през 2029 г., който ще свързва гъсто населени квартали като „Кипсели“ и „Галаци“ с центъра.

Тази енергия се усеща по улиците. Кафенетата и таверните в Атина оживяват всяка вечер през седмицата, а туристите се тълпят около площадите, където бунтовниците някога са се сблъсквали с полицията. Освен това тази политика носи ново ниво на изобилие: градът се сдоби с девет нови 5-звездни хотела между 2019 г. и 2022 г. — с което сегашният им брой достига 30 — а Conrad и Waldorf Astoria в момента работят върху луксозен комплекс, който ще комбинира хотелиерски услуги с луксозни апартаменти

Пазарът е това, който „Елиникон“ се опитва да овладее. За да генерира ранна инерция, предприемачът Lamda започна да продава жилищни имоти в 200-метровата Riviera Tower – скоро ще бъде най-високата сграда в страната – при средна цена от 14 000 евро на квадратен метър. Това е значително по-скъпо от средното за първото тримесечие от около 1809 евро на метър за жилище в центъра на Атина и от 3368 евро в съседните южни предградия на „Елиникон“, въз основа на данни от гръцкия уебсайт за имоти Spitogratos.

Всички 170 жилища в кулата вече са продадени, като по-голямата част от тях принадлежат на гръцки жители и членове на гръцката диаспора. Продажбите с цел отдаване под наем в „Елиникон“ досега са достигнали 1,2 млрд. евро, като цените на жилищните имоти в съседните предградия също са започнали да се покачват.

Покачващите се цени на имотите са чувствителен политически въпрос в Атина, тъй като жителите се конкурират с богатите чужденци, с хазяите от Airbnb и инвеститорите за ограничения брой жилища, а непредсказуемите увеличения на наемите увеличиха опасенията сред наемателите за преждевременно напускане.

За да се справи със ситуацията, по-рано тази година правителството въведе програма за отпускане на ниски или безлихвени заеми на хора под 39 години, които искат да придобият за първи път имот. От 1 юли също ще влязат в сила правила, които ще увеличат минималната инвестиция в имоти, необходима за получаване на златна виза от 250 00 евро0 на 500 000 евро в няколко части на страната, включително за части от Атина.

Сега Атина е изправена пред предизвикателството да интегрира „Елиникон“  и да свърже съществуващите услуги на града с района, както и изграждането на нови пътища и линии на метрото. Това „ще изисква значителни разходи за инфраструктура“, изтъква Константинос Зузулас, управляващ директор на инвестиционната група Axia Ventures Group Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 02.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още