IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в масовия и в по-високия сегмент у нас се задържат към края на юни

Отстъпки в цените продължават да не се наблюдават или са в минимален размер, съобщават консултанти

19:05 | 17.08.23 г. 2
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Цените на жилищата у нас в масовия и в по-високия клас жилища са задържали нивата си към края на първото полугодие, сочат данни на консултантски компании.

Купувачите са по-разумни и не бързат да купуват жилище на всяка цена, а в някои случаи успяват да намалят началната продажна цена на имота с между 5% и 10%, пише агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate в анализа си на масовия сегмент от жилищния пазар към края на второто тримесечие. Занапред тя прогнозира спад в броя на сделките, забавяне на ръста на цените и отстъпки от офертните цени.

В София търсенето през второто тримесечие е било ориентирано към по-големи апартаменти с цел за живеене. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни апартаменти, по възможност завършени и обзаведени, сочат наблюденията на компанията.

По нейни данни цените се задържат на високи нива, като средните за двустаен апартамент са между 1600 и 1800 евро на кв. м, а за тристаен – между 1500 и 1700 евро на квадрат. Стойностите варират в широк диапазон в зависимост от района, в който се намира имотът, и състоянието му. В центъра и широкия център цените започват от 1800 евро на кв. м, а средната цена в идеалния център е около 2500 евро на кв. м в зависимост от местонахождението на имота и характеристиките му.

Най-предпочитани от купувачите остават южните райони на София и централната част на града. Водещи критерии при избора на имот за тях са удобен достъп до метро и градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги и детски и учебни заведения.

Компанията съобщава още за повишен интерес на купувачите към къщи около София и в близост до столицата, както и към парцели за еднофамилни къщи в регулация. Запитванията за подобен тип имоти през второто тримесечие са се увеличили спрямо първите три месеца на годината. Намирането на такива имоти обаче остава затруднено заради засиленото търсене и рязкото повишаване на цените им.

Най-предлагани са двустайните и тристайните жилища незавършено строителство, около етап груб строеж. Предлагането е най-активно в кварталите „Малинова долина“, „Хладилника“, „Люлин“ и „Овча купел“ поради засиленото строителство на нови сгради в тези райони. Предлагането на къщи в близост до София остава ограничено, а тези имоти вече са и доста скъпи, съобщава компанията. Предлагат се главно редови къщи в начален етап на строителство в покрайнините на София, отново на високи цени.

Търсенето в Пловдив спада, но цените се задържат

Пазарът на недвижими имоти в Пловдив през второто тримесечие остава без съществена промяна спрямо първите три месеца на годината. По данни на компанията търсенето намалява, но спад на цените не се наблюдава.

В зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение средните цени може да варират от 800 до около 1200 евро на кв.м. Предпочитани райони в града са „Тракия“, централните и западните райони. По данни на агенцията продължава тенденцията от предходното тримесечие за сериозен интерес при търсенето на къщи и парцели близо до Пловдив. Предпочитани от купувачите са селата Марково, Белащица, Цалапица.

Най-активно в града е предлагането в районите „Христо Смирненски“, където средните цени са между 1000-1400 евро на кв.м., Парк „Отдих и Култура“ със средни цени в същия диапазон, „Кючук Париж“, „Южен“ и „Остромила“, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 850-1200 евро на кв.м, „Тракия“ със средни цени от 1000-1200 евро на кв.м и Центъра с цени в диапазона между 1500-2000 евро на кв.м.

Средно 1000 евро на квадрат  за имоти в курортите

Компанията съобщава за по-слабо търсене на ваканционни имоти през тази година в сравнение с 2022 г., но и в този сегмент цените остават непроменени. За качествени имоти в добри комплекси те са около 1000 евро на кв.м., но има и по-ниски цени в зависимост от местоположението и качеството на конкретния имот. Най-търсените имоти са в комплекси с добра локация и близо до морския бряг, но по възможност под пазарните цени.

Сделките с по-високия клас жилища в София са предимно със собствени средства

Средните цени на жилищата от средно висок и висок клас в София са останали стабилни през първото полугодие. Леко увеличение е отчетено само при първокласните имоти. Отстъпки продължават да не се наблюдават или са в минимален размер, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Средните продажни цени за апартамент с две спални са между 180 хил. и 230 хил. евро. Къща от редови тип може да бъде придобита на стойност 320 хил. до 450 хил. евро, а самостоятелните са на цена над 486 хил. евро.

Средните наемни нива за апартамент с две спални варират между 1000 и 1300 евро, а при къщите надвишават 2150 евро.

Според Colliers цените се очаква да запазят нивата си вследствие на задържането на разходите за строителни материали. „Пазарът на жилища от средно висок и висок клас ще остане стабилен поради наличието на търсене на качествен продукт и по-слабата зависимост на купувачите от банково финансиране“, счита консултантската компания.

През първата половина на 2022 г. Colliers е регистрирала ръст от почти 5% в предлагането на средно висок и висок клас жилища, с което броят на жилищните единици в сегмента достига 15 000. От тях в активен строеж са почти 4 000. При новите проекти се запазва тенденцията към планиране на по–големи пространства за общо ползване (хол и трапезария), както и за обособяване на работно помещение, партерна тераса или двор/градина към имота.

Купувачите се интересуват основно от апартаменти с две спални. Преобладава търсенето на жилища за лично използване. Плащанията по трансакциите се извършват предимно със собствен капитал, без необходимост от банково финансиране, сочат наблюденията на консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Германия ,Китай -фалити на имотни компании !В цял свят скупите кредити ,високите лихви повалят пазарите ,а у нас брокерите със средно образование лъжат от публичната трибуна че пазара бил,какво ?Стабилен .Швеция ,Норвегия ,Австралия ,Сащ!Гледайте какво се случва не у нас а около нас .Баланса на Федералния резерв на САЩ спаднал с близо 9 трилиона долара за 12 месеца -9 трилиона са се изпарили от пазарите !Който има глава да сметне какво означава това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Инвестор медия ,нека сега да информираме читателя какво се случва с имотите около него -Китай- днес зa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още