IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар влиза в 2024 г. с предпазлив оптимизъм и едно наум за рисковете

Секторът на центровете за данни ще се развива ускорено през тази и следващите години, прогнозира консултантска компания

18:00 | 17.01.24 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Последните няколко години са тежки за анализаторите, които се опитват да правят прогнози за икономиката, финансите и условията на световния пазар на недвижими имоти. Вземайки това предвид, консултантската компания JLL публикува своите прогнози за имотния пазар през 2024 г.

Смесена макроикономическа картина

Икономическата среда остава устойчива в началото на 2024 г., но се очаква новата година да бъде неравномерна за много имотни пазари и държавни ръководители. Рисковете остават високи, а сигнали за предвидимост ще дойдат едва с напредването на годината, счита консултантската компания.

Пазарите продължават да се борят с риска от ускоряване на инфлацията, а в някои случаи и от рецесия. Но напредъкът на централните банки в овладяването на инфлацията стана явен в края на 2023 г. Това създаде широки пазарни нагласи, че лихвите вероятно са достигнали връхната си точка. Пазарите очакват централните банки да направят завой и се надяват на меко кацане.

Но предвид устойчивостта на много икономики в света се очаква лихвите да останат високи в голяма част от 2024 г. Забавените последици от затягането на паричната политика, геополитическата нестабилност и несигурността за изхода на избори в големите икономики създават допълнителни потенциални рискове за перспективите. Основната прогноза е за умерен икономически растеж през 2024 г. спрямо миналата година с перспективи за подобряване на възстановяването по-късно през годината.

JLL очаква растежът да е най-силен в Азиатско-Тихоокеанския регион, най-вече Индия. Европейските икономики, особено Германия, са изложени на най-голяма опасност от слаб растеж или дори рецесия в началото на годината. В същото време САЩ и Австралия вероятно ще регистрират приличен, макар и под общата тенденция, темп на икономически ръст.

На пазарите на недвижими имоти обаче JLL очаква широки секторни и географски различия в следващия цикъл на растеж с края на несинхронизираните корекции от последния цикъл и усилията на пазарните участници да отговорят на сегашните предизвикателства.

Нормализиране и връщане на предвидимостта

Инфлацията се забавя в повечето големи икономики в света, което означава, че по-голямата предвидимост на цените на потребителските стоки и на производствените цени се завръща. Същото важи и за разходите за строителство, въпреки че те ще останат високи. Лихвите в повечето развити икономики достигнаха връхната си точка след агресивното затягане на паричната политика през 2022 и 2023 г. и те вероятно ще останат стабилни до началото на цикъла на понижаване в средата или към края на 2024 г., прогнозира JLL.

Следващите движения на лихвите вероятно ще бъдат надолу, а това означава, че разходите за обслужване на заемите ще намалеят. Пазарните лихви все още са волатилни, но посоката за тях сега е надолу, а това ще осигури известна предвидимост на разходите за обслужване на дълговете в бъдеще.  

Свързаните с пандемията промени в навиците на потребителите за пазаруване, международната търговия и електронната търговия до голяма степен са затвърдени и ще приведат търсенето на логистични площи към историческите тенденции за растеж, при които строителството се забавя на по-зрелите пазари. Използването на офисите в света се подобрява и до голяма степен се стабилизира в Азия и части от Европа. В САЩ задължителното завръщане в офиса става по-повсеместно и JLL очаква използването на офисите да продължи да расте през 2024 г., съживявайки централните бизнес квартали с възобновяване на притока на хора през деня и търговията на дребно.

Стратегическо инвестиране

Може би най-голямата задача пред инвеститорите в недвижими имоти през 2024 г. ще бъде да балансират предизвикателствата пред финансирането и управлението на активи в съществуващите си портфейли с желанието за влагане на капитал в търсени активи и възползване от добри възможности през идните 12 до 24 месеца.

Определяща характеристика на успешните инвеститори ще бъде двоякостта – умението да осъществяват офанзивни и дефанзивни стратегии едновременно, ефективно да влагат ресурси и да вземат убедителни решения във все още несигурна обстановка. Много инвеститори трябва да се справят с нулева до отрицателна възвръщаемост, която създава допълнителни предизвикателства пред задържането на таланти.

Последна актуализация: 18:01 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още