IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар влиза в 2024 г. с предпазлив оптимизъм и едно наум за рисковете

Секторът на центровете за данни ще се развива ускорено през тази и следващите години, прогнозира консултантска компания

18:00 | 17.01.24 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Бягство към качество

За наемателите на офиси 2024 г. ще бъде годината на още по-голямо затвърждаване на политиките на работното място и привеждането на портфейлните стратегии към новите начини на работа и ревизираните траектории на растежа. Наемателите работят за модернизиране на съществуващи обекти и подобряване на площите от гледна точка на локация, качество, дизайн и удобства, така че офисът да подпомага създаването на общност, да засилва ангажираността на служителите и в крайна сметка да подобрява представянето.

Ще се наблюдава и промяна в мисленето, тъй като ръководителите правят преход от опериране на статични активи към управление на динамични работни места, а нивата на заетост и изискванията на бизнеса се променят всеки ден или седмица. Технологиите ще бъдат по-важни през 2024 г. от всякога, тъй като организациите изпробват AI технологии и се стремят да извлекат максимална полза от данните за работното място в своите портфейли.

JLL прогнозира, че през 2024 г. вниманието на наемателите ще остане съсредоточено върху устойчивото развитие. Над 50% от най-големите компании в света по пазарна капитализация са обявили цели, които свързват бъдещото им търсене на сгради с въглероден ангажимент. Регулациите и корпоративните изисквания около устойчивото развитие продължават да растат, тласкайки компаниите и инвеститорите към по-зелени сгради.

Но на 20 глобални пазара 65% от общото търсене на нисковъглеродни работни места няма да бъде покрито от съществуващите наличности или настоящите проекти в строеж до 2030 г. Това е значителна възможност за собственици или инвеститори в устойчиви сгради, особено с нисък или нулев енергиен отпечатък, да ускорят преустройството на съществуващи или да започнат строителството на нови обекти, за да отговорят на това незадоволено търсене, отбелязва JLL.

Предизвикателството пред много компании, въпреки растящите свободни площи на пазарите в света и общото вяло търсене, е свързано с факта, че бягството към качество в офис сегмента създава силно съсредоточено търсене във високия сегмент на повечето пазари, където предлагането е все по-ограничено. Докато новата вълна на строителство вече достига връхна точка в Азиатско-Тихоокеанския регион, където търсенето също остава по-силно, много глобални пазари на Запад, особено САЩ, ще отчетат силно забавяне на излизането на офис сгради заради разходите и ограничените варианти за финансиране. Това ще ограничи допълнително качествените площи през идните две до три години.

Вероятните проблеми и възможна капиталова криза за съществуващите офис активи през 2024 г. на фона на ускореното остаряване на сгради ще създадат допълнителни рискове за наемателите през следващите години. В резултат на това наемите във високия сегмен на пазара ще отчетат силен ръст с вероятност за двуцифрен растеж на годишна база в средносрочен план за площи с най-високо качество, добра локация, динамика и устойчиво развитие. Дисбалансът между търсенето и предлагането ще създаде възможности за наематели и инвеститори, които предприемат бързи действия.

Добри възможности насред предизвикателства

Макар че перспективите през тази година са сложни, нюансирани и предполагат неравно представяне, преобладаващата тема на имотните пазари ще бъде тази за добрите възможности насред предизвикателства. Относителната стабилност на макроикономическата среда ще даде добри възможности на инвеститори и наематели да осъществят имотни стратегии, които бяха нереалистични през 2022 и 2023 г.

Макар че очаква волатилността да продължи, JLL отбелязва, че крайните върхове и спадове в периода след пандемията в сектора ще станат по-умерени и ще предложат по-предвидими резултати, подкрепяйки активността на играчи от целия жизнен цикъл на недвижимите имоти. Тези от тях, които успеят да се справят със съществуващите предизвикателства и запазващата се несигурност при вземането на решения и изпълнението на по-дългосрочни стратегически приоритети, ще имат възможност за отлично представяне.

Развиващото се бъдеще на работното място, трайният приток на капитали, променящата се форма на урбанизацията, ускоряването на технологиите и ангажиментът към устойчиво развитие ще оформят пейзажа в сектора на недвижимите имоти до края на това десетилетие, очаква JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още