IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Проблемът с комасацията отблъсква инвеститорите в земеделска земя

При земеделските земи има ръст на цените от 7 – 10% за деветте месеца от началото на годината спрямо миналата година, посочва председателят на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

07:55 | 14.09.11 г. 2
<p>
	Борислав Петков, Снимка: Личен архив</p>

Борислав Петков, Снимка: Личен архив

- Кои са основните играчи на пазара на земеделска земя в България в момента?

Според мен 2011 г. е годината на арендаторите и ползвателите на земеделските земи, т. е. - земеделските производители. Те са основните купувачи в момента и дават най-добрите цени, тъй като са най-близо до земята и могат да преценят потенциала й. След това са инвестиционните дружества и на трето място слагам инвеститорите от по-дребен клас, които са решили да инвестират част от свободните си средства в земеделска земя.

- Как се отразяват европейските субсидии за земеделие на пазара на земеделска земя?

Субсидиите се изплащат на този, който обработва земята. Тези субсидии са част от компонентите при определянето на цената от страна на арендатора, защото той гледа през призмата на доходността, която тази земя ще му върне като продукция. При всички положения субсидиите, които се получават при обработка на земята, се калкулират в цената. При всички случаи, когато има безвъзмездно дадени средства, те оказват влияние и ти можеш да си позволиш поне с толкова да вдигнеш цената на земята.

- Заговори се за възможен „ценови балон“ на пазара на земеделска земя. Смятате ли тези очаквания за реалистични?

Чел съм коментари, а и самият аз често споменавам, че определени инвеститори в един момент могат да се окажат пред дилемата да продадат след време на загуба, тъй като не са направили разумна инвестиция. Една е цената на земята като разкъсани парцели, говоря за 5 – 10 дка, а друго е да инвестираш целенасочено в няколко землища, да направиш определена концентрация, да подобриш структурата на своя портфейл, който притежаваш като земеделска земя, т. е. - да добавиш стойност върху това, което си купил, и след време да го продадеш или да го отдадеш под наем.

Забелязвам, че има много играчи на пазара, които не са подготвени за този пазар. Те инвестират „на сляпо“, дават цени, които не са съизмерими с пазарните. Убеден съм, че при тях ще има ценови „балон“ и те ще паднат в клопката на направената от тях неразумна инвестиция.

- Може ли да се очаква пукване на „балона“?

Пукване – не. Ако говорим в национален мащаб, „балон“ няма как да се появи, защото основният кръг играчи са арендаторите и инвестиционните дружества. И едните, и другите са доказали своя опит на този пазар и много добре познават земите и като плодородни качества, и като възвращаемост на инвестициите. Факт е, че към момента всички акционерни дружества със специална инвестиционна цел ще раздадат дивидент. Това е достатъчно доказателство, че те много добре са управлявали своята собственост.

Що се касае до арендаторите като основен кръг купувачи, които участват на пазара, при тях няма как да се получи ценови „балон“, защото тези земи те ги гледат от много време и знаят, че дори да дадат малко по-висока цена, те ще си възвърнат инвестицията. Може би не след 4 – 5 години, но след 6 – 7 ще възвърнат инвестицията си.

Тези играчи, които са неопитни и имат желанието да натрупат голямо количество земи за кратко време, са поставени пред този риск – да се окаже, че тяхната инвестиция в един момент е надхвърлила пазара.

Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
"Защо 1% от цената на земята? Ами това е 10% от средния годишен доход. Колкото е и ДОД. " - всъщност данъкът 1% трябва да се отнася за всички имоти, не само за земите. Жилищата също. Само, че в момента жилищата са супернадценени и средният годишен доход от тях не е 10% от цената им, а 2-5%. Което е безумно неефективно. Така само се пречи на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Време е за данък върху земеделските земи 1%. Като под дадена гранична площ да се плаща данък все едно земята е с граничната площ. И това да се определя от общините. Например в началото 10 декара. Имаш 1 декар, плащаш все едно са десет.Защо 1% от цената на земята? Ами това е 10% от средния годишен доход. Колкото е и ДОД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още