IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д.Идакиев: Има голям интерес към земи в областите Плевен, Стара Загора и Хасково

Различните райони демонстрират различни тенденции, но като цяло няма причини да се очаква спад на цените, заявява изпълнителният директор на Булленд Инвестмънтс

08:34 | 11.04.13 г. 5
<p>
	Данко Идакиев <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Данко Идакиев Снимка: Личен архив

- Очаквате ли спад на цените и/или неликвидност на пазара на земеделски земи, ако вместо добра реколта и високи международни цени имаме суша в България и ниски международни цени?

Цените на земеделските земи и активността на пазара са функция от редица фактори и изброените са само една част от тях. Не бива да бъде подценяван интересът на големи купувачи към конкретни райони, например Плевен, Стара Загора и Хасково, наличието на окрупнени земеделски имоти, съотношението обработваеми/необработваеми земи, ефектът на субсидиите от ЕС, както и цялостната посока на развитие на пазара на недвижими имоти в България.

Разбира се, различните райони демонстрират различни тенденции, но като цяло към момента нямаме причини да очакваме спад на този пазар.

Голяма част от имотите ви са отдадени при условията на финансов лизинг при лихва от 10,5% - 12,5%, дали това са изгодни нива и планирате ли с привлечен ресурс при например 7% да формирате печалба от няколко процента годишно, а освободеният ресурс да вложите в нови сделки?

Засега обмисляме стратегията си в тази насока. Ще можем да дадем по-конкретен отговор в близките два-три месеца.

- Към 31 декември 2012 г. сте отдали под наем и аренда 78% от притежаваните земи, защо процентът не е по-висок? Имате ли информация колко от тези 78% се обработват или сред тях има такива които са отдадени „нацяло“ като рентата е съобразена с факта, че не всички ще се обработват?

За нас първостепенна задача е да осигурим отдаването под аренда на поне 90% от наличните земеделски земи. Предприели сме активни действия в тази посока и вярваме, че резултатите няма да зъкъснеят.

- Планирате ли да развиете собствено дружество, обработващо земеделска земя?

Засега не.

- Планирате ли увеличение на основния капитал?

За настоящата 2013 не планираме увеличение на капитала.

Свързани компании:

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 0
aikmana
преди 11 години
Приятели от Инвестор, може ли да сте толкова нехайни - "...укрупняването на земеделскити..." ????Хайде да се стегнете малко, че си е направо обидно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
naso_fr
преди 11 години
2ра статия за 2 дни в *** за това как цените на земя ще продължават нагоре, тази пък говори за неочакване за спад.Оче-извадно е, че се очакват сътресения на пазара, щом разни 'капацитети' от бранша взеха да шарят по медиите (и тук визирам само една, другите не съм гледал вчера и днес).Един не обясни дали пазара не е балонизиран заради субсидиите от ЕС, ама един едничък. Много спекуланти има на пазара сега, това е ясно. Като с ВЕИ, сладко е докато има дотации, ами после?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
toto 2
преди 11 години
78 % ,че той дядо ми на село ще постигне повече ,Не знам тук управлението не ми харесва. Излязох от таз компания още преди няколко месеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 11 години
Има връзка между инфраструктурната политика и растежа на интерес към земи и имоти. Мен лично не ме учудва че твърде много хора почват да си правят сметки отрано (при пресметнат риск), когато виждат как започват да се подобряват пътищата, транспорта и комуникациите в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
albobo76
преди 11 години
Това ми напомня за имотния балон преди 2008 г., когато много "разбирковци" ни обясняваха, как цените на имотите могат само да растат и колко е здрав фундамента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още