IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Българо-Американска Кредитна Банка

Подгласници в ежеседмичната рубрика на Investor.bg са Българска роза - Севтополис, Хидравлични елементи и системи и Химко

13:52 | 08.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Българо-Американска Кредитна Банка

Eкипът на Investor.bg избра Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ) за победител в традиционната рубрика "Акция на седмицата". Подгласници за последните пет работни дни са Българска роза - Севтополис, Хидравлични елементи и системи и Химко.

На 4 април (вторник) на Българска фондова борса приключи предлагането на 3,75 млн. акции, или близо 29% от капитала на БАКБ, притежавани от Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ). Аукционът бе осъществен по метода "book-building", като 85% от предложените акции бяха записани от чуждестранни институционални инвеститори, а останалите 15% придобиха български институционални и индивидуални инвеститори. В подписката са участвали инвеститори от Австрия, Великобритания, Швеция, САЩ, Финландия, Швейцария, Германия, Дания, Ирландия и Естония.

Листването на БАКБ на борсата беше посрещнато с много голям интерес както от професионалните, така и от индивидуалните инвеститори. Подобни събития са от огромна важност за развитието на БФБ, тъй като привличането на нови емитенти е сред основните й приоритетите в момента и се отразява положително на пазара като цяло. БАКБ е банка, която се нарежда сред най-добрите на пазара на банкови услуги - показва стабилни финансови резултати, солидна капиталова база и качествен мениджмънт. Поради тази причина и акциите й бяха високо оценени - подадените поръчки за аукциона бяха 4 пъти повече от предлаганото количество, а цената, на която бяха изпълнени, бе 29 лв. Всички поръчки бяха удовлетворени частично, включително и лимитираните. В резултат от проведения аукцион и последвалата търговия през тази седмица акциите на БАКБ влязоха в портфейла на доста професионални инвеститори-пенсионни фондове и фондове за акции. Очакванията са интересът към тази позиция да се запази и през следващите месеци и цената, която тези дни се установи около 33-33,50 лв., да се повиши постепенно до около 38-40 лв. в края на годината“, каза за Investor.bg Мая Петрова от ИД Капман АД.

За трите търговски сесии след аукциона акциите на банката добавиха 13,8% към стойността си до ниво от 33,01 лв. при общ изтъргуван обем от 71 178 броя. Офертите след приключването на търговията в петък останаха на нива от 32,53 лв. "купува" и 33 лв. "продава".

БАКБ е специализирана в предоставянето на обезпечено финансиране на малки и средни предприятия в България с отделни кредитни програми за финансиране на МСП в различни сектори на икономиката включително и отраслите на туризма и строителството. Банката оперира от централния си офис в София и от четири клона в страната. Според данните, публикувани от Българска народна банка (БНБ), към 31 декември 2005 г. БАКБ е 21-та банка в България по размер на общи активи, 12-та по размер на капитала и за последните две години е с най-висока възвръщаемост на активите от всички български банки, включени в статистиката на БНБ.

В началото на април банката издаде петата си емисия ипотечни облигации, която е с матуритет от 5 години и общ номинал от 25 млн. евро. Падежът е на 30 март 2011 година, а купонът е плаващ в размер на 6-месечен Euribor + 0,64% годишно. Главницата е дължима изцяло на датата на падежа. Емисията е обезпечена с ипотечни кредити от портфейла на банката. БАКБ притежава кредитен рейтинг BB/Stable/B от международната рейтингова агенция Standard & Poor’s.

Нетната печалба на банката към края на 2005 година възлиза на 24,1 млн. лв., в сравнение с 13,81 млн. лв. за предходния отчетен период. При цена на акция от 33 лв., дружеството се нарежда на трето място по пазарна капитализация на БФБ (427 млн. лв.) след БТК и Софарма.

Книжата на Българска роза - Севтополис АД поскъпнаха с 6,18% за последните пет сесии до ниво от 7,21 лв. при общо изтъргувани 30 808 броя. Оферти за покупка има на 7,20 лв., а за продажба - на 7,28 лв. През седмицата стана ясно, че основните акционери Софарма АД и Телсо АД са взели решение за увеличение на капитала на дружеството, като съотношението между старите и новоемитираните акции ще бъде 1:1.

Към момента основният капитал на Българска роза - Севтополис е на стойност 3,02 млн. лв., а собственият е отрицателен в размер на 234 хил. лв. Нетната печалба за миналата година възлиза на 1,69 млн. лв. или 0,56 лв. на акция, в сравнение с 676 хил. лв. (0,22 лв. на акция) към 31 декември 2004 година. В края на януари компанията погаси задълженията си по преоформените в държавен дълг кредити по ЗУНК в размер на 8,01 млн. лв.

За десетократно увеличение на капитала ще гласуват акционерите на ямболското предприятие Хидравлични елементи и системи на Общо събрание на 5 юни. Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в Общото събрание, е 18 май 2006 година.

Капиталът ще бъде увеличен от 262 хил. лв. на 2,62 млн. лв., чрез издаване на нови 2 357 847 акции за сметка на неразпределената печалба от минали години. Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 14 дни след датата на решението на Общото събрание.

За 2005 година компанията отчете нетна печалба от 1,37 млн. лв. (5,26 лв. на акция), спрямо 459 хил. лв. (1,75 лв. на акция) за 2004 година. Мажоритарен собственик с дял от 70,76% е Стара планина Холд, а “Славяна” АД държи 15,4%.

За изминалата седмица акциите на дружеството отбелязаха лек спад от 0,5% до ниво от 81,60 лв. за брой. Търсене има на 81,10 лв., а оферти за продажба - на 82 лв.

Химко понижи пазарната си капитализация с близо 10% за последните пет работни дни до ниво от 0,28 лв. за акция при общ изтъргуван обем от 35 194 броя. В понеделник бе публикуван одитираният финансов отчет на дружеството за 2005 година, който показа загуба от 119,25 млн. лв. спрямо 80,95 млн. лв. в края на 2004 година. Във вторник книжата на Химко достигнаха 12 месечен минимум от 0,25 лв. за брой.

Основният капитал на дружеството е 13,628 млн. лв., докато собственият е отрицателен и възлиза на 33,795 млн. лв. Интер Рао България притежава 33,4 на сто от дружеството, а A.V.S.T. Trading Limited е с 19,842%.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Българска роза-Севтополис АД(4BJ)

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Химко АД /в несъстоятелност/(4CK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още