IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергонезависима къща в пловдивско село кандидат за световен рекорд „Гинес“

Сградата ще бъде изградена чрез алтернативни на традиционните източници на енергия

14:30 | 13.07.10 г.
Енергонезависима къща в пловдивско село кандидат за световен рекорд „Гинес“

Енергонезависимо екологично жилище в пловдивското село Царацово кандидатства за световен рекорд "Гинес" в областта на строителството, съобщи собственикът на къщата Георги Стамов.

Сградата ще бъде изградена чрез алтернативни на традиционните източници на енергия. Водата ще се изпомпва с вятърен двигател, електроуредите ще работят с ток от слънчев колектор, а по-тежките машини ще се задвижват с дизелов двигател с масло от рапица.

По думите на Стамов, цитиран от БТА, цитираните енергоизточници ще се използват и в домакинството, с което очаква да се спестява над 90 на сто електрическа енергия. Моделът за „евтиния“ дом е еднофамилна къща на два етажа с площ от 160 кв.м, чийто покрив ще бъде копие на Хеопсовата пирамида. За изграждането му ще бъдат използвани немагнитни материали и ще бъде покрит с алуминиеви плочки.

Процедурата за рекорда стартира от днес, като за целта ще се води дневник, в който ще се отразяват всички дейности при строежа и след това през четирите сезона на годината, обясни Стамов, който работи по проекта още от 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още