IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава ръстът на цените на имотите на развитите европейски държави

Отчитат подновен инвестиционен интерес към пазара в ЦИЕ, въпреки че в момента той е насочен най-вече към Полша

17:41 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продължава ръстът на цените на имотите на развитите европейски държави

Стойностите на имотите в Европа продължиха своя ръст през третото тримесечие на годината, особено в развитите западноевропейски държави, сочи нов доклад.

След като европейските пазари отчетоха своя първи тримесечен ръст през второто тримесечие, доходността от първокласните имоти продължава да се свива.

Стойностите на първокласните имоти в Европа се повишиха средно с 2% на годишна база през тримесечието, с което те достигнаха нива с 19% под тези от последното тримесечие на 2007 г., се казва в доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Всички пазари, включени в проучването, са отчели позитивни резултати през тримесечието, с изключение на Гърция, Португалия и Ирландия.

За пето поредно тримесечие най-силни резултати отчита сегментът на търговските площи, значително изпреварвайки останалите сегменти от края на 2007 г. насам. Великобритания беше най-силно представящият се пазар, където капиталовият ръст беше 1%.

От континентална Европа най-висок ръст отчете Франция с 0,8%, следвана от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), начело с Полша.

„Продължаваме да отчитаме повишена поляризация между първокласни и второстепенни активи“, коментира Андрю Барбър, старши директор Оценки и международни инвестиции в CBRE. „Инвестиционното търсене за първокласни активи продължава да движи доходността надолу на повечето от развитите западноевропейски пазари, но най-вече във Франция и Германия“.

Той коментира, че се забелязва и подновен интерес по отношение на скандинавските пазари, както и към ЦИЕ, въпреки че там фокусът е предимно върху Полша. Тези пазари отчитат изразен капиталов ръст, движен основно от свиването на доходността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още