IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветват пенсионните фондове да инвестират повече в публични компании за имоти

Мит е, че директните инвестиции в имоти са по-малко рискови в сравнение с тези в акции от сектора на имоти, смятат специалисти

14:20 | 25.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Съветват пенсионните фондове да инвестират повече в публични компании за имоти

Пенсионните фондове трябва да увеличат инвестициите си в публичните компании за имоти, смятат анализатори от JP Morgan.

Според тях твърдението, че директните инвестиции в имоти са винаги по-малко рискови, е „мит“.

Това становище е изказал Харм Майерс от JP Morgan по време на конференция на Европейската асоциация на публичните компании за имоти (EPRA) в отговор на теза, че пенсионните фондове трябва да се оттеглят от листнатите компании за имоти поради волатилността на техните акции.

„Напълно погрешно е да се смята, че директните имоти са винаги по-малко рискови или по-малко волатилни в сравнение с индиректните (инвестиции в) имоти“, казва той, цитиран от PropertyEU.

Неговото мнение се потвърждава и от други участници в конференцията. Роджър Кирайнс, директор Европейски проучвания в инвестиционната компания Cohen Steers, цитира проучване в САЩ, което изследва инвестиционните резултати на различни фондове през пазарните спадове и ръстове от 1973 г. насам. Според резултатите инвестиционните тръстове за имоти от типа REIT са регистрирали по-силни резултати в сравнение с частните фондове за имоти средно с 400 базисни пункта всяка година.

В дългосрочен аспект движението на инвестиционните тръстове наистина е в съответствие с реалните активи (имотите), казва той. Въпреки това тръстовете в САЩ обикновено се характеризират с по-консервативни баланси и по-добра капиталова структура в сравнение с тези в Европа.

„Докато балансите са в добра форма, все още има добро бъдеще за листнатите имоти“, коментира той.

Според него волатилността при акциите също предлага добри възможности за инвестиции в имоти на нива, които никога не могат да бъдат постигнали чрез директни инвестиции в имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
Поздравления за коментара, когато фактите говорят и ... мълчат! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още