IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените сгради защитават инвеститорите от рецесията, сочи проучване

Зелените офис сгради в САЩ са били с по-високи наеми и заетост между 2007 и 2009 г. в сравнение със съпоставими обикновени сгради

09:47 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Зелените сгради защитават инвеститорите от рецесията, сочи проучване

Инвеститорите в енергийно ефективни имоти могат да оперират по-успешно дори и в период на финансови ограничения, като те са в по-добра позиция и в дългосрочен план, в сравнение със своите по-недалновидни колеги, сочи проучване.

Според анализа на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) зелените офис сгради в САЩ са се представили по-добре по време на икономическия спад през 2008 и 2009 г. в сравнение със съпоставими инвестиции в обикновени, висококачествени имоти.

От института казват, че наемите и заетостта на зелените сгради са били по-високи през периода между 2007 и 2009 г. в сравнение с имоти без енергийно-ефективни характеристики.

Въпреки че резултатите са базирани на данни в САЩ те са валидни и в международен аспект, твърдят от RICS.

Както се подчертава и в доклада, имотите продължават да играят съществена роля в стратегията за опазването на околната среда. Малки подобрения в тяхната енергийна ефективност може да имат големи отражения върху тяхното потребление на енергия.

„Потенциалният принос на имотите за една нисковъглеродна икономика е огромен”, коментира Урсула Хартънбъргър, директор Устойчиво развитие в RICS.

„Инвестициите в по-устойчиви бизнес практики и технологии са не само рентабилни за хората и околната среда, но също и за създаване на дългосрочна стойност и конкурентоспособност.“ , добавя тя.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още