IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на огледите на жилища с 23% ръст от началото на годината

Това обаче не трябва да дават повод за автоматично повишение на цените от страна на продавачите, казват от Адрес

10:53 | 24.02.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Броят на огледите на жилища с 23% ръст от началото на годината

Броят на огледите на жилищни имоти през първите два месеца на 2011 г. е отчел ръст от 23% спрямо последните месеци на 2010 г., сочат данни на Адрес Недвижими имоти.

Над 800 огледа на жилища са били направени през последната седмица в страната.

„Статистиката сочи, че активните купувачи правят поне по два огледа на седмица, докато през изминалата година те ходеха на 3-4 огледа месечно. Ако миналата година всеки консултант на Адрес е реализирал средно по 6 огледа седмично, то сега този брой е нараснал на 7-8. Във Варна пък всеки консултант е направил близо 10 огледа седмично”, казва Цветелина Тасева, изпълнителен директор на компанията.

Този ентусиазъм обаче е повлиял и на очакванията на продавачите.

Болшинството от продавачите изтълкуваха засиления интерес грешно и след първите увеличени срещи с потенциални купувачи побързаха да вдигнат цените си или да оттеглят имота си от активна продажба в очакване на по-високи цени, обясняват от Адрес.

„За съжаление е трудно да убедим собствениците на имоти, че активността се дължи на желанието на хората да не изпуснат последната възможност да направят изгодна сделка, а не на по-добрите финансови възможности или липса на притеснение у купуващите. Напротив, търсенето остава на най-ниските ценови нива, купувачите не са готови да надскочат предварително обявения бюджет и взимат решение бързо само когато офертата е изгодна по цена и отговаря на основни изисквания, предявявани към имота”, обяснява Тасева.

Според компанията от началото на годината жилищата престояват на пазара средно по 38 дни, а огледите, направени преди реализирането на сделка, са били средно 7 за имот.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
srs
преди 13 години
Те изобщо не могат да разберат какво става, защото пустата му алчност не иска да излезе от главите им. Ама като дойде страха, ще им я избие . Че тези продавачи дето ги излъгаха последните 2 год. че все удрят дъното и да чакат овца да купи и да не смъкват, ми се струва скоро ще им потърсят сметка ! Скоро ще продават на кой каквото даде! Сори ама сами си вървят натам! Не че го искам, защото ще е съпроводено с много други неприятни процеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
"За съжаление е трудно да убедим собствениците на имоти, че активността се дължи на желанието на хората да не изпуснат последната възможност да направят изгодна сделка, а не на по-добрите финансови възможности или липса на притеснение у купуващите. "Е че как да ги убедите, като таман ударихме дъното и ей сега почва новото катерене на цените? Ааа, извинявай, това го разправяте на купувачите, на продавачите мелите как е крайно време да продават, че скоро почва истинския спад.Не е лесно да се печелят пари, които не са резултат от добавена стойност, ама явно за някои хора да се лъже е съвсем в реда на нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Единствената гаранция на Пазара е правото да участваш!Единственото правило на Пазара е : "запуши уши и отвори очи"Единствената истина на Пазара е: "Пазарите Никога не спират" - НЯМА ВЕЧНИ РЪСТОВЕ,НИТО ВЕЧНИ СПАДОВЕ - има вечни губещи !!!---------Не случайно НЯМА учебници за Пазари (на пазара на калпаци и на пазара на пари,в т.ч. и на имотния) човек се учи САМО на Пазара - ако имаше учебници и печеливши формули - само в БГ има 10 икономически ВУЗ-а,бълващи кадри , които са достатъчни да затворят всеки един пазар----------Пазарът се движи в цикли/фази и никой не ги е прескачал от 1345 год , Сиена,Италия (недв. имоти) , минавайки през 1635 год - Холандия (луковици на лалета...)винаги има време за продаване и време за купуване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
milenkk
преди 13 години
и каква е гаранцията че тази информация е вярна и обективно отразява пазара като е изказана от една фирма в бранша. Ами те могат да си приказват каквото си искат, като ония от намура за петрол 220$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
srs
преди 13 години
"Според компанията от началото на годината жилищата престояват на пазара средно по 38 дни, а огледите, направени преди реализирането на сделка, са били средно 7 за имот"И разберете- няма такова животно"време на престой до продажба на НИ ". Това също е манипулация, която така и не разбрахте , че в момента работи срещу вас. Ако искате да има продажби спрете да дрънкате всяка седмица че сте се тряснали в дъното. Оставете търсенето и предлагането сами да се срещнат. Няма да задържите ценовите нива, а пазара ще ги определи. С вашата намеса (манипулация)само удължавате агонията на продавачите! И колкото времето минава , толкова ще им бъде по болезнено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
srs
преди 13 години
За съжаление е трудно да убедим собствениците на имоти, че активността се дължи на желанието на хората да не изпуснат последната възможност да направят изгодна сделка, а не на по-добрите финансови възможности или липса на притеснение у купуващите." Толкова противоречия в едно изречение-нямам думи! Вие "великите" агенции така и две години не разбрахте, че сами си затворихте пазара, че и продължавате да плещите глупости. То не може хем да сте ударили дъното, хем продавачите да не чакат "светли бъднини", та да продават както вие им наредите(манипулация). И за каква "последна възможност за купувачите" говорите при умряла икономика и като все още няма нито един фундамент за спиране на пропадането. Ама много ще ми е интересно, какви ще ги плещите, като започнат централните банки втората половина на годината да вдигат лихвените проценти. Сигурно за- "пропуснати възможности". ХеХе! Тогава ще видите как се продават НИ за "кой колкото даде". Че и банките ще се наредят редом да продават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
unseen
преди 13 години
Впечатлихте ме .Малееее изпуснах движението ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още