IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русе готви концесия на покривите на училища за слънчеви електроцентрали

Трябва да се реши обаче проблем с различните срокове на експлоатация на фотоволтаичните инсталации и отдаването под наем на общински имоти

12:10 | 29.03.11 г. 2
Русе готви концесия на покривите на училища за слънчеви електроцентрали

В Русе подготвят даването на концесия на покривите на 50 общински училища и детски градини за изграждане на фотоволтаични електрически централи. Това се посочва в докладна записка от група общински съветници до Общинския съвет, цитирана от БТА.

Общинските съветници изброяват положителните страни на слънчевите електрически централи за опазване на околната среда и че фотоволтаичните панели допълнително предпазват сградите от слънчевата радиация и подобряват микроклимата в помещенията.

Освен това Община Русе ще спестява значителни финансови средства за 25 години и ще получава концесионни възнаграждения.

В случая трябва да се реши проблемът, че срокът за експлоатация на фотоволтаичните инсталации е минимум 25 години, а съгласно закона обекти публична общинска собственост могат да се отдават под наем за срок до 10 години, се уточнява в докладната записка. Предстои обсъждане в Общинския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dessoboy
преди 13 години
Платена статия, нали? Няма автор... Моите общински преставители пак искат децата им да концесионират нещо ама този път не за 10, а за цели 25 години като си прокарат промени в закона. Ей, русенски представители, знаете ли колко хубаво ще е русенци да ви концесионират на писанския мост? Да пеете химна 25 години на фотосинтеза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Е нали Бойко каза няма да правим фотоволтаици - само японците и жена ми, на кого тогава ще ги отваме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още