IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Психология на крадеца - луксозните имоти не са привлекателни

Прекалено скъпите жилища отблъскват крадците, тъй като е по-вероятно те да са оборудвани с модерна охранителна система и "не си струват риска", сочи проучване

13:30 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Психология на крадеца - луксозните имоти не са привлекателни

Крадците смятат скъпите имоти в Лондон за прекалено луксозни, за да си струва да бъдат обирани, сочи проучване.

Според него повечето обирджии смятат, че имотите на стойност над 600 хил. паунда не си заслужават риска. Резултатите показват също, че крадците често избират своята жертва въз основа на колата, спряна пред дома и биват отблъснати от скъпи марки.

За целите на проучването, поръчано от Halifax Insurance, криминолозите са интервюирали заподозрени преди началото на съдебния процес по обвинение за кражба с взлом.

Престъпниците били помолени да оценят привлекателността според снимки на жилища, чиято стойност постепенно нараствала. Техният интерес значително се понижавал след прага от 600 хил. паунда, тъй като те смятали, че тези имоти са оборудвани с най-модерната охранителна техника, пише Evening Standard.

Анкетираните казали, че биха пропуснали имоти, пред които има паркирано Porsche, Jaguar или Land Rover, тъй като те подсказвали, че този дом е добре охраняван или е по-вероятно вкъщи да има член от семейството по-често.

„Най-окуражаващи“ били жилища, пред които има паркирани Vauxhall Vectra (Opel Vectra), Ford Mondeo или VW, за които крадците смятат, че са пълни с привлекателни вещи и не разполагат с модерни охранителни системи.

Най-желани вещи в списъка на крадците са пари в брой, бижута, алкохол, цигари, следвани от конзоли за видеоигри и мобилни телефони.

В много случаи крадците във Великобритания надничат през прозореца, за да видят дали в дома има привлекателни вещи.

Както казва един крадец: „Няма смисъл да се влиза в богатите къщи, тъй като в тях има същите неща, както в обикновените къщи, но е по-трудно да ги намериш, тъй като има повече стаи, освен че имат и по-добра охрана. За предпочитане е район, който е хубав, но не прекалено хубав – в идеалния случай нещо от средна класа.“

Друг казва: „Всички хора с Porsche и Range Rover се очаква да имат оглушаващи аларми.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още