IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Табуто върху продажбите на земя пречи на Гърция да намали дълга си

Според инвеститори в имоти правителството трябва да премахне табуто върху продажбите на държавна земя на чужденци

11:30 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Гръцкото правителство избягва продажбите на държавни земи, за да избегне критики от избирателите. <i>Снимка: Sxc.hu</i></p>

Гръцкото правителство избягва продажбите на държавни земи, за да избегне критики от избирателите. Снимка: Sxc.hu

Планът на гръцкото правителство да си набави милиарди евро приходи от държавни терени може да се провали, ако управляващите се поддадат на обществения натиск да запазят земята в държавни ръце.

Това предупреждава пред Bloomberg Милтос Камбуридис, управляващ съдружник в инвестиционната компания Dolphin Capital Partners.

Министърът на финансите на Гърция Георгиос Папаконстантину посочи в интервю от този месец, че би предпочел да предложи на заинтересованите инвеститори и строителни предприемачи дългосрочни договори за лизинг на земята. Финансовото министерство ще обмисли и вариант за продажбата на по-малки терени и обекти.

На 23 март правителството заяви, че ще даде подробности за своя план за набиране на средства "през следващите няколко седмици."

"Никой чуждестранен инвеститор няма да иска да приеме лизинг на земята и да му се казва какво трябва да се строи на мястото", казва Камбуридис, чиято компания се занимава с дялово инвестиране през последните седем години.

Dolphin Capital Partners е регистрирана на Британските Вирджински острови и развива седем луксозни курорта в Гърция, за които ще са необходими 2 млрд. евро инвестиция.

Папаконстантину има за цел да привлече 50 млрд. евро от продажбата на държавни активи и сделки с недвижими имоти до 2015 г. за намаляване на държавния дълг на Гърция, който е най-високият в Европейския съюз като процент от брутния вътрешен продукт.

Досега гръцкото правителство избягва продажбите на държавни недвижими имоти, за да избегне критиките от страна на избирателите.

„Продажбите на активи са важен елемент в усилията за стабилизиране на нивото на дълг, въпреки че е малко вероятно да бъдат панацея”, коментира Силвио Перузо, икономист в Royal Bank of Scotland. Той определи целите на правителството като "много амбициозни".

Икономиката на Гърция вероятно ще се свие за трета поредна година заради мерките за съкращаване на държавните разходи, които последваха спасителния план за 110 млрд. евро, разработен за Гърция през май миналата година.

Някои компании могат да бъде възпрепятствани и от бюрокрацията в страната, казва още Камбуридис, чиято компания е трябвало да събере 2 200 подписа от държавните ведомства и министерства за осигуряване строежа на луксозните курорти.

Според Камбуридис гръцкият народ има погрешно схващане за собствеността върху земята, което наподобява страховете, че продадената на чужденци земя ще бъде изнесена в друга държава.

Гръцката държавна корпорация за недвижимо имущество вече обяви, че 20 терена, включително и някои на егейския остров Самос и пристанището на Лаврио, ще бъдат предложени за разработване, но "собствеността ще остане за гръцката държава.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още