IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качеството на офис средата – ключово за привличане на първокласни служители

Усещането за комфорт е по-важно от техническите характеристики и локацията на офиса, сочи анкета

12:35 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Качеството на офис средата – ключово за привличане на първокласни служители

Социално-културните характеристики на офис сградите се очаква да играят все по-съществена роля през следващите години, тъй като компаниите ще се съревновават за най-добрите служители, се казва в доклад на Union Investment.

От компанията отбелязват, че се оформя ясна тенденция, в която служителите поставят техническите характеристики и площта на офиса след някои нови критерии, що се отнася до идеалната работна среда.

Удовлетвореността и съответно резултатите от работата на служителите се повишава в зависимост от фактори, които влияят на индивидуалното усещане за комфорт на работното място.

За целта на проучването са били анкетирани над 3100 служители от частния сектор в Германия.

Запитани какво представлява идеалната офис среда, над 50% от тях без колебание са посочили усещането за комфорт и аспекти като „приятна вътрешна обстановка“, „светли помещения с естествена светлина“, „отварящи се прозорци“ и „офиси с добра шумоизолация".

Съответно 80% от интервюираните са посочили, че цялостното усещане за комфортна среда в офиса е важно или много важно за работното пространство, следвано от 78%, за които най-същественият фактор е „осветеността и естествената светлина“.

За сравнение, критерии като „технически съоръжения на работното място“ са посочено като най-важни от 65% от интервюираните. Общо 50% са посочили „достъпа до обществен транспорт“, следван от „безопасна среда“ с 44%, „размер на офиса“ с 41%, „централна локация“ с 21% и „развлекателни съоръжения в близост до офиса“ с 9%.

„Търсенето на сгради, които създават усещане за комфорт, ще получи допълнителен тласък с възстановяването на пазара на труда, с което конкуренцията за висококвалифициран персонал се увеличава”, коментира Райнхард Кучър, председател на борда на Union Investment.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още