IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват понижение на резервите на застрахователите за инвестиции в имоти

Задължителните капиталови резерви за инвестиции в имоти в Европа могат да бъдат намалени почти наполовина до 15%, смятат експерти

12:47 | 18.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Изображение: sxc.hu</i></p>

Изображение: sxc.hu

Задължителните капиталови резерви, които застрахователните компании трябва да отделят, за да гарантират своите инвестиции в имоти, може да бъдат понижени с до 40%, тъй като те не отразяват волатилността в сектора на недвижимите имоти, сочи проучване.

Според бъдещите регулации на ЕС застрахователните компании ще бъдат задължени да отделят капиталови резерви на стойност от 25% от общия обем от инвестициите им в имоти. Смята се, че тази сума е адекватна на риска, който те поемат, пише в свой доклад Investment Property Databank (IPD).

По мнението на петима експерти от сектора, ЕС е базирал изискването за резерви от 25% на данни за пазара на бизнес имоти във Великобритания, които не са представителни за целия сектор в Европа, пише Ройтерс.

От IPD уточняват, че нейният доклад, поръчан от група институции от пазара на имоти, начело с Европейската асоциация на инвеститорите в непублични фондове за имоти INREV, установява, че ако бъдат базирани на данни от пазара в Европа, капиталовите изисквания биха могли да бъдат понижени до не повече от 15%.

По думите на изпълнителния директор на INREV Матиас Томас капиталовите изисквания от 25% може в крайна сметка да засегнат пазара, вместо да отразят неговите рискове, което е в разрез с амбициите на ЕС.

Почти всички застрахователи от еврозоната, включени в анкета на IPD, смятат, че изискванията от 25%, които се очаква да влезнат в сила от 2013 г., са прекалено високи.

По мнението на Аксел фон Голдбек, управляващ директор на Германската федерация на сектора на имотите, новите капиталови изисквания са дискриминативни за пазарите с относителна стабилност.

Пазарите с по-висок рисков профил (и съответно възвръщаемост) ще бъдат облагодетелствани от необходимостта застрахователните компании да плащат разходите за високата възвръщаемост, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още