IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София пета в света по незаети офиси

В София се строят офиси, почти колкото в цялата китайска столица, сочи доклад

11:16 | 19.04.11 г. 16
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

София е на пето място по ниво на незаетост на офис площите към декември 2010 г. в глобално проучване на консултантската компания Colliers International. Нивото на незаетост, регистрирано в българската столица, е нараснало до 25,4% към края на миналата година от 17,9% година по-рано и 21% към юни 2010 г.

С увеличение на нивото на незаетост от 440 базисни пункта от юни до декември София се нарежда на пето място и по темп на нарастване на незаетостта.

Най-високото ниво на незаетост е регистрирано в столицата на Саудитска Арабия Рияд – 40%, следвана от Дубай с 35%. На трето място е калифорнийският град Феърфийлд с 26,6%, а Будапеща е на четвърто с 25,7%.

Най-ниско е нивото на незаетост в канадския град Риджайна – 1,3% и Рио де Жанейро – 1,6%.

Със 7,7 млн. кв. фута (719 хил. кв. м) офиси в процес на изграждане към декември 2010 г. София се нарежда на 12-място сред 50-те града в света с най-голям обем строителство. Начело е Шанхай с 37,5 млн. кв. фута (близо 3,5 млн. кв. м) офис площи в процес на изграждане, следван от Москва с 30,2 млн. кв. фута (2,8 млн. кв. м) и виетнамския град Хошимин с 29,1 млн. кв. фута (2,7 млн. кв. м).

Обемът на офис площите в процес на изграждане в София е съизмерим с тези в Пекин (8,5 млн. кв. фута, близо 790 хил. кв. м), който е непосредствено преди българската столица, и индийския град Ченай на 13-то място със 7,6 млн. кв. фута (705 хил. кв. м).

Наемите в Хонконг два пъти по-високи от Лондон

Най-високите наеми на първокласни офис площи в света са в Хонконг, където те са скочили с над една трета през 2010 г. и наемателите там плащат близо два пъти повече от тези в лондонското Сити, сочи още анализът на Colliers.

Наемите в първокласни офис сгради в Хонконг са били 2 066,35 долара на кв. метър към 31 декември миналата година, спрямо 1 523,31 долара година по-рано, сочат данните на компанията. Лондонският район Уест Енд е вторият най-скъп пазар с наемни нива от 1 431,82 долара/кв. м, докато Ситито се нарежда на пето място с 1 073,92 долара/кв. м. На трето и четвърто място са Токио и Париж с 1 130,21 долара и 1 099,53 долара съответно.

Всички 20 града на челните позиции отчитат повишение на наемните нива през второто полугодие на 2010 г. Строителството на офис площи е най-голямо в Азиатско-тихоокеанския регион, като формира 42% от глобалното строителство. То е стимулирано от нарастване на търсенето, особено в Китай, Индия, Индонезия и Филипините, посочват от Colliers.

"Повечето региони показват допълнителни признаци, че най-лошото от глобалната финансова криза е отминало и наемателите са се завърнали на пазара с подновен апетит за офис площи", пише в доклада Рос Мур, главен икономист на щатското подразделение на Colliers. „Перспективата за 2011 е за продължаващ ръст, но последните увеличения на цените на енергията и геополитическото напрежение в Близкия изток и Северна Африка дават повод за притеснения.”

Петролът е поскъпнал с 30% за последните шест месеца, пише Bloomberg.

По-високите цени на петрола „може да извадят от релсите това, което изглежда като относително силно възстановяване“ посочва Мур. „Въпреки това евентуално бъдещо забавяне няма да стане очевидно преди втората половина на годината.”

В САЩ ограниченият обем ново строителство и съживяване на наемната активност са намалили нивото на незаетост с 30 базисни пункта до 16,1% към 31 декември. Въпреки това излишното предлагане на много пазари продължава да оказва натиск върху наемните нива, посочват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 13 години
Не се заблуждавайте! Политиката представлява в най-общ смисъл процесът, при който група хора взимат решения. Този процес може да се изразява в начина на получаване или поддържане на подкрепа за общи или обществени действия. Макар че обикновено терминът се прилага за правителствата, политиката се наблюдава при всички човешки групови взаимодействия, включително корпоративни /икономически/, академични или религиозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Построяването на сградите е много малка част от хотелиерството! Ама мнооого мъничка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Ако ги беше построил в цивилизована държава, щеше да се убедиш много по- бързо, че туризма е една от най- скъпите и бавно възвръщащи инвестициите индустрии! С други думи е наивно да се мисли че е подходящ за прохождащ бизнес ! Т.е производство или друг вид услуги /каквито и да са / са за предпочитане! ТУРИЗМА е индустрия за богати хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Ами те квалифицираните специалисти отдавна ги няма не само инженерите ами и в твоя бранш! Какво им предлагахте и предлагате и сега!!? Кариера? Добра работна среда с цивилизована корпоративна култура? Заплащане? Осигуровки? А заплащане през неактивния сезон? Какво всъщност предлагате в замяна на квалифицирания им труд? А какви изисквания имахте насреща, чак да се смее човек: няколко езика, препоръки и голям стаж но не по- възрастни от 25 години с дълго бедро! А като сложим и презастрояването, не бе трудно да се предвиди случващото се в момента. Жалко наистина за похабения ресурс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Няма политика в поста ми FINTA !:)) Просто си спомних нескопосаните опити на тогавашното правителство да им спаси далновидните инвестиции с наши пари! Тогава се смях на глас на "загрижеността" им за пенсионерите! Нямам партийни пристрастия!:)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Аааа, с политика не ме занимавай! И едните и другите не са много мал.С политика и електрика веднъц се греши! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Идеята на коментарите бе "кво ти дреме бе"? Нали не са строени с твои пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
krasus
преди 13 години
Това е няма такова безумие-кой ще ги насели тези нови офиси-то в центъра седят празни витрини те на ЦРНА МАца горе строят ама нали парата трябва да се изпере -няма да е в колиба на село я.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Е добре че ни просветна за другата страна. Кой ще ти даде 120 лв за нощувка при положение, че това е 1/3 от дохода за месеца на 70% от българите. А ти построй още 30! И ти толкова даваш на твоите сервитьори и бармани. Едва ли повече от 400 лв. От които ги осигуряваш на 220. А и да ги бе построил някъде си нямаше да ми накривиш капата. Но без заводи приятелю няма да има кой да ти спи в хотелчето освен други като теб. Които май не са много, за сметка на хотелите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
diado mrass
преди 13 години
Виждам, че разглеждате въпроса много едностранно. Аз например, съм си построил три хотела. Ами три завода ли да построя? Кой ще работи после в тях? Нито мога да пусна високотехнологично производство, нито има селище което да може да ми осигури квалифицирани специалисти да работят в тях. А сервитьорки, бармани и чистачки - бол. Какво да правя, поне построих хотелите тук - в България. А знаете ли на колко други места можех да ги построя? Неблагодарници .....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още