IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високият дял празни офиси в София се дължал на няколко сгради

Общата незаетост на офис площите е резултат от 20 сгради, които представляват едва 19% от общия обем площи, сочи анализ

13:49 | 15.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Високият дял празни офиси в София се дължал на няколко сгради

Големият процент незаети офис площи в София – 25,4%, безспорно е резултат от общото забавяне на икономиката, последвано от намаляване на търсенето на офис площи, в комбинация с чувствително увеличение на предлагането на нови офиси. В същото време обаче анализ на Colliers International показва, че голяма част от незаетите офис площи е концентрирана в няколко нови сгради и в конкретни локации.

Интересен е фактът, че според този анализ 63% от общата незаетост се дължи на 20 сгради, които представляват едва 19% от общия обем офис площи. Средният процент незаети площи в тези 20 сгради е 85%, казват от компанията.

„По-задълбоченият анализ потвърждава нашите виждания за пазара, а именно, че по-голямата част от офисните сгради ще преодолеят трудностите от икономическото забавяне”, коментира Антон Славчев, мениджър „Офиси и бизнес паркове” в Colliers International.

„В същото време, офис сгради със сериозни недостатъци, като лоша инфраструктура, неефективен дизайн, локация и т.н., ще преодоляват трудностите много по-бавно, особено на фона на нарастващото предлагане”, допълни Славчев.

Проучването показва също, че ако се изключи ефектът на въпросните 20 сгради, нивата на свободни площи в София биха възлизали на 11,5%. Такова ниво на незапълнени офис площи би било подобно на това, което бе отбелязано в края на 2008 г. – или точно преди световната икономическа криза да повлияе осезаемо на пазара в България.

“Сегментацията на пазара става все по-видима. Въпросните офис сгради ще трябва да направят наистина изключителни усилия, за да успеят в съревнованието за нови наематели”, отбеляза Славчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
няма НИ брокер без розови очила!да, тези 20 сгради ще направят неистови усилия и ще почнат, дали сега или след смяна на собственика, да се конкурират на цена... и при липса на явна перспектива как администрацията ще се увеличи с 20% в скоро време, остава опцията да издърпат клиенти от изтичащи договори в други офиси... а знаем, че договори за наем не се развалят лесно, т.е. след 2-3 годинки кризата ще засегне и тези, които сега не я чувстват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още